Burgers lanceren burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne op de tweede dag van Myanmar's staatsgreep

Artsen van de spoedafdeling van het Yangon General Hospital voerden een Red Ribbon Campagne in het ziekenhuis om hun solidariteit te betuigen met de afgezette regering van de National League for Democracy als onderdeel van een lopende campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de militaire coup. Foto en opschrift door Htet Wai (The Irrawaddy is een content partner van Global Voices)

Protesten bij kaarslicht, het slaan op metalen vaten, het toeteren van auto's, een boycot van bedrijven die eigendom zijn van het leger, en het ontslag van een aantal medische eerstelijnsmedewerkers behoorden tot acties [en] die door burgers van Myanmar werden ondernomen om het herstel te eisen van een burgerregering na de militaire staatsgreep van 1 februari.

Het leger, plaatselijk bekend als de Tatmadaw, greep de macht [en], verklaarde de noodtoestand voor een jaar, en nam de leiders van de Nationale Lega voor Democratie (NLD), die een tweede ambtstermijn wonen bij de verkiezingen van november 2020, in hechtenis. Het leger zei [en] dat de staatsgreep “onvermijdelijk” [en] was, waarbij ze bezorgdheden citeren over vermeende verkiezingsfraude waarvan zij beweren dat het de geloofwaardigheid van de recente verkiezingen heeft aangetast. Verkiezingsfunctionarissen hebben deze beschuldigingen betwist.

Net-gebruikers protesteerden op sociale media tegen de staatsgreep. Velen hebben hun Facebook profiel rood gemaakt, de kleur van de NLD-partij, of hebben stickers geplakt met de afbeelding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, de iconische leidster van de NLD.

Om 18.00u op 2 februari staken veel inwoners van de voormalige hoofdstad Yangon kaarsen aan als een symbool van verzet tegen de staatsgreep.

En om exact 20.00u sloegen inwoners van veel wijken rond Yangon uit protest luid op metalen vaten, zoals te zien is in onderstaande video.

Spelen op ‘IJzeren emmers’

Tijdens de protesten scandeerden de mensen “ondergang van de militaire dictatuur” en “Mag ‘Amay (moeder) Su (Aung San Suu Kyi)’ oke zijn”.

Het op-potten-slaan protest heeft de naam de ‘Than Pone Tee Campaign’ gekregen. Een demonstrant vertelde Global Voices de betekenis van de term:

Than Pone betekent ijzeren emmer. Than Pone Tee betekent Spelen op IJzeren Emmers. In onze traditie betekent het spelen op IJzeren Emmers het uitdrijven van boze geesten.

Nay Phone Latt, een activist en voormalig parlementslid, werd geïnspireerd door de vreedzame protesten:

ပြည်သူကတော့ အာဏာရူးစစ်အစိုးရကို သံပုံးတီးပြီး တောထုတ်နေပါပြီ။
သေနတ်ပြပြီးအနိုင်ကျင့်တဲ့ စစ်အာဏာရှင်ကို ရသလောက်အားနဲ့ တုံ့ပြန်ကြတဲ့ ပြည်သူတွေကိုကြည့်ပြီး ရင်နင့်ရပါတယ်။
စစ်အာဏာရှင်စနစ်ကျဆုံးပါစေ။
#Myanmarcoup
#SaveMyanmar
#CivilDisobedience

De mensen slaan op de metalen potten om de naar macht hunkerende militaire regering af te zetten. Het is zo hartbrekend om mensen te zien die alle middelen die ze kunnen verzamelen gebruiken tegen de militaire dictatuur die wapens gebruikt. Ondergang voor de militaire dictatuur.

Dokters nemen een standpunt in

Ondertussen hebben medische verenigingen en ziekenhuizen in het hele land verklaringen vrijgegeven waarin zij artsen vragen burgerlijke ongehoorzaamheid te plegen door vanaf 3 februari niet te gaan werken.

Een Facebookpagina getiteld Burgerlijke Ongehoorzaamheid Beweging , opgericht om de boycot van de artsen te coördineren, heeft al meer dan 150.000 volgers. Ook studentenverenigingen ondersteunen de campagne.

Enkele medische functionarissen hebben hun ontslagbrief ingediend :

“We hadden een verkozen regering. We kunnen niet toelaten dat het leger een regering vormt,” zei een dokter en hoogleraar aan de Universiteit van Geneeskunde 2 in Yangonhttps://t.co/InNfVfD2Qw

— Frontier Myanmar (@FrontierMM) 2 february 2 2021

De organisatie Gerechtigheid voor Myanmar heeft ook gevraagd om de telecomprovider MyTel, die eigendom is van het leger, te boycotten, en andere bedrijven met militaire banden. De boycot krijgt steeds meer voet aan de grond.

Myanmar werd decennialang geregeerd door een militaire junta, totdat een democratische overgang leidde tot de vorming van een burgerregering in 2010. De door het leger gesteunde Partij voor de solidariteit en ontwikkeling van de Unie (USDP) heeft de algemene verkiezingen van 2015 verloren van de NLD, maar de door het leger opgestelde grondwet van 2008 garandeert dat bepaalde posten in het kabinet en het parlement voorbehouden zijn voor mensen die door het leger zijn aangesteld.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.