Activismo Lenguas-initiatief van Rising Voices ontvangt Internationale Moedertaal Award

Screenshot van de openbare video van Shahedul Khabir Chowdhury: uitreikingceremonie van de Internationale Moedertaal Award, Dhaka, Bangladesh, 21 februari 2021.

Het Internationale Moedertaal Instituut (IMLI) van Bangladesh heeft het initiatief Activismo Lenguas van Rising Voices de prestigieuze International Mother Language Award 2021 toegekend, als ‘erkenning voor de uitstekende bijdrage van het project aan de bescherming, promotie en revitalisering van de inheemse taal/inheemse talen.’

Sheikh Hasina, premier van de Volksrepubliek Bangladesh en de belangrijkste beschermheer van IMLI, overhandigde de prijzen tijdens een kleine ceremonie op 21 februari 2021 in Dhaka, Bangladesh.

Dit is het eerste jaar dat de IMLI vier personen en organisaties, zowel nationaal als internationaal, erkent voor hun taalgerelateerde werk. De prijzen worden uitgereikt ter herdenking van de Internationale Dag van de Moedertaal. Deze wordt wereldwijd op 21 februari gevierd sinds de proclamatie in 1999. Criteria voor de tweejaarlijkse prijs zijn onder meer ‘speciale bijdragen aan de innovatie van digitale technologie met betrekking tot het behoud, de bescherming en de revitalisering van de moedertaal. “

Rising Voices, de afdeling outreach en digitale inclusie van Global Voices, lanceerde in 2014 het op Latijns-Amerika gerichte Activismo Lenguas-initiatief na de Eerste Bijeenkomst van Digitaal Activisme van Inheemse Talen in Oaxaca, Mexico; Global Voices was medeorganisator van deze bijeenkomst. Sinds die eerste bijeenkomst zijn soortgelijke bijeenkomsten gehouden in Colombia, Peru, Bolivia, Ecuador, Guatemala en Chili, met als doel ruimtes en netwerken te creëren voor intercollegiaal leren en uitwisseling.

Naast deze evenementen heeft Rising Voices kleinschalige digitale activismeprojecten in vier landen ondersteund, twee participatieve onderzoeksprojecten uitgevoerd, een online directory met digitale projecten gemaakt, een Netwerk van Digitale Activisten voor Inheemse Talen bijeengeroepen en de lopende socialmediacampagne @ActLenguas opgericht, waarbij activisten van inheemse talen vertellen over hun ervaringen met het gebruik van technologie voor taalbehoud.

‘Deze onderscheiding is een bewijs van de impact die digitale activisten hebben op taalgebied in Latijns-Amerika en het grote potentieel van hun werk,’ aldus Eddie Avila, directeur van Rising Voices.

‘Door gebruik te maken van de kracht van internet en digitale technologie, demonstreren deze activisten de kracht van deze tools om nieuwe generaties sprekers aan te trekken en ervoor te zorgen dat hun talen online meer verspreid worden. Wij accepteren deze onderscheiding namens de honderden activisten en gemeenschappen op het gebied van inheemse talen, die hun enorme kennis en ervaring met anderen delen en deze beweging mogelijk maken. Wij kijken ernaar uit om hen te blijven steunen op hun weg naar het internationale decennium van inheemse talen in 2022.’

Andere winnaars in 2021 zijn onder professor Mohammad Rafiqul Islam en Mathura Bikash Tripura van de Jabrang Welfare Association van Bangladesh. De andere internationale winnaar was Islaimov Gulom Mirzaevich, die de onderscheiding ontving voor zijn werk aangaande de Oezbeekse taal.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.