Wat staat Hong Kong te wachten in 2021?

Afbeelding door the Stand News. Gebruikt met toestemming.

De recente massa arrestatie [en] van pro-democratische activisten en politici in Hong Kong voor hun deelname aan de voorverkiezingen heeft een schokgolf teweeggebracht doorheen een stad waar het slechte nieuws maar blijft komen.

Hier zijn zes ontwikkelingen die dit jaar worden verwacht.

1. Meer arrestaties

De autoriteiten zijn begonnen met het viseren van mensen van buiten de kern van de pro-democratische beweging, zoals diegenen die hun steun hebben betuigd aan anti-regeringsgroepen of -netwerken.

Op 14 januari werden 11 mensen [en] gearresteerd omdat ze naar verluidt 12 anderen zouden geholpen hebben om per speedboat naar Taiwan te vluchten in augustus 2020. De ontsnappingspoging werd onderschept door de Chinese kustwacht, die hen alle 12 arresteerde en aanklaagde voor het illegaal oversteken van de grens. Tijdens een proces in China in december werden 10 van hen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 3 tot 7 jaar, terwijl twee minderjarigen uit de groep teruggestuurd werden naar Hong Kong.

Politicoloog Simon Shen argumenteert [zh] dat, aangezien het nu duidelijk is dat Beijing elk pleidooi voor democratie of onafhankelijkheid als subversief ziet, de logische volgende stap is om het te criminaliseren:

任何實體或虛擬存在的組織;任何能提出論述的人;任何能提供專業支援的 professional(律師、會計師、社工、乃至公司指定的醫生),任何能分享訊息的平台(媒體、網媒、討論區)。簡單而言,對象已經是香港的主流社會,才能完成「二次回歸」的破立。
覆巢之下,豈有完卵,這時候,還擔心自己會否被拘捕,還有意思嗎?

Elke reële of virtuele organisatie, elk individu dat opkomt voor democratie, elke professionele groep (advocaten, boekhouders, sociaal werkers, of zelfs medisch personeel)  die steun verleent aan de beweging, elk platform dat informatie deelt (mediakanalen, online media, online forum enz.) zouden doelwitten voor onderdrukking worden.  Om het tweede herenigingsproject tot een goed einde te brengen, moet de gewone Hongkongse samenleving op haar kop worden gezet.

Als een nest op zijn kop is gezet, zijn alle eieren gebroken. Gearresteerd worden is een kwestie van tijd.

2. Websites blokkeren

Op 14 januari bevestigde [en] de lokale internet provider Hong Kong Broadband Network aan The Stand News dat het een verzoek had gekregen van de politie van Hong Kong om de in het buitenland gehoste website hkchronicles.com uit de lucht te halen.

De internetprovider voldeed daaraan en blokkeerde de toegang tot de website, die lijsten van pro-democratische bedrijven verzamelt, alsook verhalen en beelden van politiegeweld tijdens de pro-democratische protesten van 2019. De website publiceert ook persoonlijke informatie van poltieagenten die betrokken zijn bij gewelddadige acties.

Tijdens de anti-uitleveringsprotesten van 2019 heeft de secretaris van justitie van Hongkong bij het Hooggerechtshof een verzoek ingediend [en] om iedereen te verbieden “informatie die geweld bevordert” te posten of te re-posten, onder meer op het internetforum LIHKG en de berichtenapplicatie Telegram. Uiteindelijk ging de politie niet door met het blokkeren van de sites.

Nu heeft de nationale veiligheidswet de autoriteiten echter de juridische infrastructuur verschaft om sites te blokkeren die in het buitenland worden gehost, en verwacht wordt dat de regering die bevoegdheid ruimschoots zal gebruiken.

3. Gerechtelijke onafhankelijkheid in gevaar

Het gemeenschappelijk rechtssysteem van Hongkong is de laatste instelling geworden die burgers beschermt tegen willekeurige arrestaties op grond van de wet op de nationale veiligheid. Maar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ligt onder vuur nu de pro-Beijingse wetgever Tam Yiu-chung, die zitting heeft in de permanente commissie van het Nationale Volkscongres, aandringt op een wetshervorming die de betekenis van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht opnieuw zou definiëren.

In een recent opiniestuk in Bauhinia Magazine, een publicatie die gelieerd is aan het Beijing Liaison Office in Hong Kong,  zei [zh] Tam :

司法獨立是指“獨立的審判權”,並非“司法機關的獨立”,但某些人總是將《基本法》規定的“獨立的司法權”、“審判權”或“獨立進行審判”,曲解為完全不受任何約束、規管、監督的司法獨立王國…

De betekenis van rechterlijke onafhankelijkheid zou moeten zijn “onafhankelijke rechterlijke macht” in plaats van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Iemand heeft echter de betekenis van “rechterlijke onafhankelijkheid”, “rechterlijke macht” of “onafhankelijkheid van het proces” verdraaid tot een ongebreidelde, ongereguleerde en ongecontroleerde rechterlijke onafhankelijkheid.

Een situatie waarin de rechterlijke macht onder toezicht staat, zoals Tam voor ogen staat, is gedeeltelijk werkelijkheid geworden door de wet op de nationale veiligheid, die de regeringsleider het voorrecht geeft om de rechters te benoemen die de desbetreffende zaken zullen behandelen.

5. Politieke screening en herdefiniëring van burgerrechten

Op 12 januari publiceerde Reuters een verhaal [en] waarin ze een anonieme bron uit Beijing citeerden die zei dat het kiessysteem van Hong Kong binnenkort hervormd zou kunnen worden om de deelname van pro-democratische partijen aan toekomstige verkiezingen te beperken.

Lau Siu-kai, vice-voorzitter van de Chinese Association of Hong Kong and Macau Studies, een vooraanstaande denktank in Hongkong, verwacht dat een instantie zal worden opgericht om de kandidaten in het geheim door te lichten, zodat alleen “patriotten die van Hongkong houden” aan de verkiezingen kunnen deelnemen. Hij zegt ook dat Beijing op den duur inwoners van Hong Kong die geen Chinees staatsburger zijn [zh], zou kunnen verbieden te stemmen.

Krachtens de wet op de nationale veiligheid hoeft  [en] de politie geen toestemming van de rechter te krijgen om de communicatie van burgers te onderscheppen, zoals bepaald door de ‘Interception of Communications and Surveillance Ordinance’. Het pro-democratische kamp van Hongkong vreest dat de politie hen zal afluisteren met het oog op politieke screening.

5. Repressie tegen crowdfunding

Pro-Beijing politici dringen er bij de politie op aan onderzoek te doen naar crowdfunding activiteiten die demonstranten en de pro-democratie beweging in het algemeen steunen.

Volgens een bericht [zh] van Inmediahk, een lokaal burgermedium, heeft het pro-Beijinge parlementslid Elizabeth Quat de Minister van Veiligheid John Lee verzocht om deze sites proactief te onderzoeken. Partijgenoot Holden Chow Ho-ding heeft ook ‘612 Humanitarian Fund’ beschuldigd van het verlenen van financiële steun aan mensen die gearresteerd werden, gewond geraakt zijn of met geweld bedreigd zijn tijdens de anti-uitleveringsprotesten.

6. Wet tegen desinformatie

Pro-Beijing politici hebben lang gepleit voor wetgeving tegen desinformatie. Momenteel onderzoekt de regering “achterpoortjes” in de wetten van de stad die de verspreiding van hoaxes zouden kunnen voorkomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Caspar Tsui heeft onlangs benadrukt [en] dat bij nieuwe wetgeving rekening zal worden gehouden met de bescherming van de nationale veiligheid en de openbare orde :

De uitoefening door eenieder van het recht op vrijheid van meningsuiting brengt bijzondere plichten en verantwoordelijkheden met zich mee en kan derhalve worden onderworpen aan bepaalde beperkingen die bij de wet zijn voorzien en noodzakelijk zijn ter eerbiediging van de rechten of de goede naam van anderen, of ter bescherming van de nationale veiligheid of de openbare orde, dan wel van de volksgezondheid of de goede zeden.

De voorzitter van de Hong Kong Journalists Association, Chris Yeung heeft kritiek op het voorstel :

Je kan naar veel plaatsen kijken, zoals Singapore. Tenzij Hong Kong zoals Singapore wil zijn, is het duidelijk dat sommige zogenaamde anti-desinformatiewetten in feite worden gebruikt om de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te beknotten, waardoor zij in politieke onderdrukking veranderen.

Singapore heeft in zijn wet tegen nepnieuws de regering de bevoegdheid gegeven [en] om te bepalen wat desinformatie is. Overtreders kunnen een gevangenisstraf tot 10 jaar krijgen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.