‘Is dit de VS?’ Het Caribisch gebied reageert op de Capitool-protesten

Screenshot genomen uit de BBC News-video met de titel “Chaos in Washington terwijl Trump-supporters het Capitool bestormen en het congres tot lockdown dwingen – BBC News”, gepost op hun YouTube-kanaal.

Op 6 januari forceerden [Engels – alle links] gewapende supporters van president Donald Trump toegang tot het Amerikaanse Capitool, de dag van de laatste electorale telling. De ironie van zulke scenes midden in het hart van democratie ging niet verloren voor de mensen van de Caraïben, aangezien Haïti, ten noorden van de archipel, één van de landen was die in 2018 een ‘shithole’ genoemd werd.

Echter, de schending bereikte zijn doel niet. Deze werd volgens minderheidsleider senator Chuck Schumer uitgevoerd door ‘binnenlandse terroristen’. Toen de chaos eenmaal onder controle was, werd de congresvergadering hervat en werd bekrachtigd dat Joe Biden de volgende president van de Verenigde Staten was. Maar de discussie over de staat van de Amerikaanse democratie ging door.

De Black Lives Matter-beweging blijft veel resonantie vinden in de regio. Het verschil tussen de manier waarop blanke Trump-aanhangers werden behandeld en hoe zwarte Amerikanen regelmatig door de politie worden behandeld, kwam daarom scherp in beeld.

De Trinidadiaanse Renee Cummings, een lid van de diaspora die in de Verenigde Staten woont, zei op Facebook:

Were these protesters Black we would be discussing dead bodies at the U.S. Capitol and not a breach of security.

Als deze demonstranten zwart waren, zouden we het hebben over dode lichamen in het Capitool en niet over een inbreuk op veiligheid.

Kathryn Sollmeyer-Wight sprak in één klap zowel het sentiment van Trump over ‘shithole land’ als de rassenverhoudingen van Amerika aan:

This is the USA, not a 3rd world country?
If these were folks who looked like George Floyd it would have been another story.

Is dit de VS, geen derde wereldland?
Als dit mensen waren die op George Floyd leken, zou het een ander verhaal zijn geweest.

Door een screenshot te delen van rapper 50 Cent's tweet, die liet zien dat de Nationale Garde gestationeerd was voor het Lincoln Memorial tijdens protesten naar aanleiding van de moord op George Floyd op 2 juni 2020, grapte Dionne Ligoure:

Leaving this right here because I am SURE Facebook will suspend my account if I say anything further ….

Zet dit hier neer en laat het hierbij ​​omdat ik er ZEKER van ben dat Facebook mijn account zal opschorten als ik verder nog iets zeg …

De Trinidadiaanse Twitter-gebruiker Sophie Wight deed mee en deelde een foto van een demonstrant met het spreekgestoelte van de voorzitter onder zijn arm:

Ik weet niet zeker of ik ooit zo'n waanidee, voorrecht en idiotie in één beeld heb gezien.

En hoeveel wil je erom wedden dat hij hier de rest van zijn leven met vrienden om zal lachen? Het is onwaarschijnlijk dat hij wordt neergeschoten en gedood, en dat weet hij. Kijk maar naar dat glunderende gezicht.

Voor de Trinidadiaanse muzikant Omari Ashby, die het evenement een “poging tot staatsgreep” noemde, was de situatie duidelijk:

America turns its ass to the world and spreads its racist plumage like some kind of nazi-esque peacock.
#shitholecountry

Amerika keert de rest van de wereld de rug toe en spreidt zijn racistische veren als een soort nazi-achtige pauw.

Vergelijken

Ondertussen konden Jamaicaanse gebruikers van sociale media, die erg gevoelig zijn voor de reisadviezen van de Amerikaanse regering die waarschuwen voor misdaad en geweld op het eiland, het niet laten zich te verkneukelen:

Reisadvies # 1
Jamaicanen moeten het gebied van Washington D.C vermijden in het licht van de recente opflakkering van geweld die als terroristische activiteiten bestempeld kunnen worden. Als u het gebied moet doorkruisen, doe dit dan met de grootste voorzichtigheid.

De perssecretaris van premier Andrew Holness gooide ook een duit in het zakje:

Jamaica. Het gaat hier goed. Veel te verbeteren, maar het gaat goed. We maken wel eens de fout om te denken dat het gras groener is bij de buren. De waarheid is dat het gras hier, ondanks onze problemen en ontberingen, mooi groen is. Geef het water. Laten we allemaal meedoen aan het opbouwen van Jamaica #Democracy #StrongerTogether

Niet iedereen is het eens met de vrolijke vergelijkingen:

Ik wou dat we problemen konden scheiden. Als we zeggen dat we trots zijn op Jamaica in vergelijking met wat er in de VS is gebeurd, hebben we het over de doorgaans soepele machtsoverdracht. We zeggen niet dat Jamaica als geheel een utopie is. Ja, we hebben veel andere problemen.

Twitter-gebruiker Kerry-Ann Morgan was stomverbaasd dat president Trump zijn verlies niet kon accepteren:

Jamaicanen, waar zijn jullie allemaal?

Erg trots om een ​​Jamaicaan te zijn?

We verliezen verkiezingen en we brullen en vloeken, maar je zou ons nooit zo zien gedragen.

We zeggen liever dat we ziek zijn en de beëdiging niet kunnen bijwonen?

Zelfs Jamaicaanse diaspora-leiders noemden de bestorming van het Capitool ‘on-Amerikaans’.

Plaatselijke leiders geven commentaar

De Jamaicaanse minister van Buitenlandse Zaken, senator Kamina Johnson-Smith, kreeg kritiek na het sturen van wat een radiopresentator beschreef als een ‘slappe’ tweet:

Absoluut leeg. U hebt de ernst geminimaliseerd. U moet het veroordelen en Jamaicanen in de regio Washington informeren over de middelen die voor hen beschikbaar zijn via het consulaat in de hoofdstad van het land. Een reisadvies is riskant, maar zou niet van tafel moeten zijn.

De voorzitter van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, heeft echter namens de lidstaten een sterker geformuleerde verklaring afgelegd:

The Caribbean Community (CARICOM) is deeply saddened and concerned at the unprecedented scenes that unfolded at the Capitol Building in Washington DC, USA, during the certification of the votes of the presidential elections by the US Congress.

The storming of the US Congress was a gross affront to democracy and the rule of law in a country which has been viewed as a leading light of representative governance the world over.

CARICOM looks forward to the restoration of order and the continuation of the process of transfer of power in a peaceful manner.

De Caribische Gemeenschap (CARICOM) is diep bedroefd en bezorgd over de ongekende taferelen die zich ontvouwden in het Capitool in Washington DC, VS, tijdens de certificering van de stemmen van de presidentsverkiezingen door het Amerikaanse Congres.

De bestorming van het Amerikaanse Congres was een grove belediging voor de democratie en de rechtsstaat in een land dat overal ter wereld als toonaangevend licht van representatief bestuur wordt beschouwd.

CARICOM ziet uit naar een vreedzaam herstel van de orde en voortzetting van het proces van machtsoverdracht.

Hier komen de memes

Zoals verwacht reageerde een groot deel van de Caribische blogosfeer met humor, hoewel de onderliggende toon er zeker één was van genot na het zien van de machtige val.

Een Trinidadiaanse Facebook-gebruiker plaatste een afbeelding van één van de opstandelingen en voegde tekst toe waardoor zijn kleding eruitzag als een advertentie voor een kostuum voor een populaire carnavalsband:

Deze meme maakt gekscherend reclame voor een kostuum voor een carnavalsband genaamd “The Loco Tribe 2021″.

De memes met carnaval-thema gingen verder met een scherpe kijk op het populaire soca-nummer “Stage Gone Bad”. De afbeelding toont soca-sterren Kes en Iwer George die het deuntje zingen op het voorplein van het Capitool terwijl Trump-supporters de muren beklimmen:

Het populaire soca-nummer “Stage Gone Bad” werd in een satire veranderd: “States Gone Bad”.

Ondertussen schreef de Trinidadiaanse journalist Kejan Haynes op Twitter:

Trump probeert de protesten te stoppen

Facebook-gebruiker Nicole Philip Greene koos voor een limerick:

A mob of the MAGA persuasion
Conducted a statehouse invasion.
Though heavily armed,
They parted unharmed,
And that’s how you know they‘re Caucasian.

Een menigte van de MAGA-beweging
Heeft een invasie in het staatshuis uitgevoerd.
Hoewel zwaar bewapend,
Gingen ze ongedeerd uit elkaar
En zo weet je dat ze blank zijn.

Ondertussen zegt een wijdverbreide foto op WhatsApp, de Amerikaanse vlag met een banaan waar de sterren zouden moeten zijn, genoeg:

Het meme-onderschrift luidt: “Het is nu officieel.”

Alle grappen terzijde, regionale burgers waren zich wel degelijk bewust van de ernst van de situatie en hoe deze zich ongecontroleerd heeft kunnen opbouwen. Reagerend op het nieuws dat kanalen als Twitter en Facebook hem nu hadden geblokkeerd, vonden veel gebruikers het gebaar gewoon een geval van te weinig, te laat. Tijdens zijn hele presidentschap had Trump, ongeacht de feitencontrole, wél toegang tot de social media platforms.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.