Staatloze bedoun-bevolking in Koeweit boos over nieuw overlijden

Rouwers dragen het lijk van een bedoun die in december 2020 in Koeweit zelfmoord pleegde. Foto door Fayez Elfayez. Met toestemming gebruikt.

De zelfmoord op 6 december van een jonge staatloze man in Koeweit heeft opnieuw de benarde toestand naar voren geschoven van de bedoun– oftewel “zonder” in het Arabisch – een staatloze bevolking van duizenden mensen die in dit olierijke land leven.

De 32-jarige man werd op zondag gearresteerd in al-Wafrah, de zuidelijkste stad van Koeweit, nadat bewoners een klacht bij de politie hadden ingediend tegen iemand die stenen gooide naar voorbijgangers.

De niet nader in het rapport genoemde man vertoonde volgens de lokale krant al-Anbaa, “abnormaal” gedrag toen hij door de politie gevonden werd. De jonge man, die ook in andere zaken aangeklaagd was, werd aangehouden om naar de centrale gevangenis van het land te worden overgebracht, aldus de krant. Waarvoor hij werd aangeklaagd werd niet nader aangegeven.

Volgens het rapport werd hij enkele uren later in het politiebureau dood aangetroffen met een touw gemaakt van een laken dat hij in zijn cel had gekregen.

In een tweet van 8 december schreef het Koeweitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat het gelast had een onderzoek in te stellen naar het overlijden van de man:

Veiligheidsinformatie: De vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken bevalen een onderzoekscommissie te vormen om het dossier na te gaan over de zelfmoord van een jonge man (geen Koeweiti) in de toiletten van het politiebureau in al-Wafrah, om de omstandigheden van het incident vast te stellen en te ontdekken of er sprake was van schendingen of fouten in de procedures.

Zelfmoord is wijdverbreid onder de bedoun, een bevolkingsgroep aan wie de Koeweitse nationaliteit in dit rijke land ontzegd wordt.

Officieel zijn er in Koeweit 100 000 bedoun, die door de overheid “illegale ingezetenen” worden genoemd, maar activisten zeggen dat het er veel meer zijn.

Hun complexe juridische situatie gaat terug tot de oprichting van de staat Koeweit in de jaren zestig. Omdat ze al hun hele leven nomaden waren, reageerden ze niet op de oproepen die de opkomende autoriteiten aan alle ingezetenen deden om zich in te schrijven als burgers. Sindsdien wordt hen de nationaliteit ontzegd.

Vanwege hun wettelijke status is hun toegang tot fundamentele burger- en mensenrechten zoals gezondheidszorg, onderwijs, echtelijke zaken, geboorte- en overlijdensakten, om er maar een paar te noemen, aanzienlijk beperkt.

Hoewel de bedoun volhouden dat zij autochtonen zijn van de Golfstaat, en dat de overgrote meerderheid van hen nooit ergens anders dan in Koeweit geleefd heeft, beweert de regering van Koeweit dat velen van hen burgers van andere staten zijn die hun echte nationaliteit hebben opgegeven in de hoop te profiteren van Koeweits gulle socialezekerheidsstelsel..

Na de tragedie van zondag zijn leden van de gemeenschap en sympathisanten via de hashtag #انتحار_بدون, of #Suicide_of_a_Bidoon, de sociale media op gegaan om hun solidariteit uit te drukken en te eisen dat de regering een einde maakt aan de benarde situatie van de bedoun.

#انتحار_بدون_بمخفر_الوفره

The ugliest types of suffocation, pressure, misfortune, injustice, deprivation of rights and oppression. pic.twitter.com/c0jR74339D

— أللطاف العنزي ❦ ✍︎ (@X501Xoxo) December 7, 2020

Het probleem waar nooit een oplossing voor wordt gevonden… Ze hebben hem gedood op het moment dat ze hem van zijn rechten beroofden

De afgelopen jaren zijn hashtags als #BidoonLivesMatter en #ICan'tBreath, die zijn voortgekomen uit de Afro-Amerikaanse protesten in de Verenigde Staten, ook gebruikt na soortgelijke zelfmoordgevallen in deze gemeenschap.

In november pleegden twee andere bedoun-mannen zelfmoord. Vermeende screenshots van een WhatsApp-uitwisseling die op Twitter werden gezet tonen een van de mannen, Zayid al-Asami, die zijn zoon vertelde dat hij “diep vernederd” was en dat hij alle hoop had opgegeven en dus een einde aan zijn leven zou maken.

Sinds gisteren laat dit gesprek me niet meer los, met al zijn details en woorden en alle pijn die het bevat. Hoe voelde de vader zich toen hij [dit] schreef? Wat ging er om in de zoon tijdens het lezen? “Diep vernederd,” “Papa, overwin de duivel,” “Zorg voor jezelf” en daarna “Laatst gezien!”

De andere overleden man, Bader Mirsal al-Fadhli, heeft vóór zijn dood een video op Twitter geplaatst, waarin hij diepe frustraties over zijn levensomstandigheden uitte.

Een andere zelfmoord onder bedoun vond in mei plaats, en in juni probeerde een student geneeskunde van dezelfde gemeenschap ook een einde aan zijn leven te maken.

In juli 2019 pleegde een 21-jarige bedoun-man zelfmoord nadat hij een baan misgelopen was omdat hij geen identiteitskaart van de staat kon verstrekken. Ook hij werd door de autoriteiten beschreven als een “veroordeelde misdadiger” en een drugsgebruiker.

Die dood leidde tot protesten van leden van de bedoun gemeenschap, die eisten dat de regering maatregelen zou nemen om hun status te regulariseren. Bij die gelegenheid werden vijftien demonstranten door de autoriteiten opgepakt, waaronder de prominente activist Abdulhakim al-Fadhli.

In een verklaring die destijds werd afgegeven, zei Amnesty International:

Deze willekeurige arrestaties, die voornamelijk gericht zijn op vreedzame demonstranten, activisten en strijders voor mensenrechten in Koeweit, zijn niet alleen onwettig, maar zullen de reeds gespannen situatie die door de zelfmoord van deze jongeman benadrukt is alleen maar erger maken.

Om tegen hun arrestatie te protesteren begonnen de gevangengezette bedoun-activisten een hongerstaking die 12 dagen duurde en slechts werd gestopt omdat sommigen van hen gezondheidsproblemen kregen. Ondanks een oproep aan de regering van Koeweit om de vreedzame demonstranten vrij te laten, zitten ze tot op de dag van vandaag nog steeds vast.

Het is onwaarschijnlijk dat de lang lopende kwestie van de bedoun zal worden aangepakt door het onlangs gekozen parlement van Koeweit, waar tientallen eerdere parlementen niet in staat zijn geweest een oplossing te vinden. Oudgediende politici hebben de benarde situatie van de bedoun vaak gebruikt in verkiezingscampagnes, maar eenmaal verkozen hadden ze weinig aan de gemeenschap te bieden.

Ik hoop dat bepaalde leden van het parlement en de regering ‘s nachts kunnen slapen, in de wetenschap dat ze op de dag des oordeels ter verantwoording geroepen zullen worden omdat ze niets aan dit belangrijke probleem gedaan hebben!

De belangrijkste oorzaak van zelfmoord is onbehandelde depressie. Depressie is te behandelen en zelfmoord is te voorkomen. Er bestaan zelfmoordpreventie hulplijnen die u kunt bellen als u in een emotionele crisis verkeert. Ga naar Befrienders.org voor een hulplijn voor zelfmoordpreventie in uw land.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.