Pakistan voert strengere sancties in voor verkrachting – inclusief chemische castratie

Pakistani women perform Aur Woh Rapist Ho Tum (The rapist is you) song. Screenshot from YouTube Video by Aurat March.

Pakistaanse vrouwen zingen het “Aur Woh Rapist Ho Tum”-lied (“De verkrachter ben jij”). Screenshot van YouTube, van Aurat March

De Pakistaanse regering bereikte op 24 november een principe-akkoord over strengere wetten tegen sexueel misbruik, die ook chemische castratie voor recidivisten inhouden.

De wetten, genoemd “Anti-Rape (Investigation and Trial) Ordinance 2020″ en “the Penal Code (Amendment) Ordinance 2020″, werden aangenomen door het Pakistaanse federale kabinet en wachten op goedkeuring door president Arif Alvi.

Het geheel van verordeningen is ruim geformuleerd en betreft meerdere aspecten van het strafrechtelijke proces, waaronder de rol van vrouwen bij de politie, maatregelen om gevallen van verkrachting versneld te behandelen, bescherming voor overlevenden en getuigen, en het oprichten van een nationale databank van zedendelinquenten.

Een in het oog springend punt is de uitbreiding van de wettelijke definitie van verkrachting. Momenteel definieert het Pakistaanse strafwetboek verkrachting als “wanneer een vrouw jonger dan 15 jaar sex heeft, met of zonder toestemming.” In de wetswijziging zijn bepalingen opgenomen om ook volwassen vrouwen en jongens onder de 18 te beschermen, en zullen de woorden “transgender” en “groepsverkrachting” voorkomen.

De twee-vinger maagdelijkheidstest, in Pakistan wijd verbreid bij medisch-wettelijk onderzoek om vast te stellen of een verkrachting heeft plaatsgevonden, zal ook verboden worden door de nieuwe wetten.

De verandering in wetgeving komt er naar aanleiding van drie jaar massa-protesten tegen gendergebaseerd geweld, uitgelokt door sterk gemediatiseerde gevallen van verkrachting zoals de verkrachting en moord van een zevenjarig meisje in de buurt van Lahore in 2018, of de verkrachting van een moeder van twee kinderen in september van dit jaar, nadat ze autopech had op de snelweg.

De nieuwe wetten schrijven doodstraf door ophanging voor, en langere gevangenisstraffen voor veroordeelden van verkrachting. Maar het meest controversiële onderwerp blijft de chemische castratie van sexmisdadigers, die alleen uitgevoerd zal worden met toestemming van de overtreder.

De reacties op chemische castratie zijn gemengd.

Activisten voor vrouwen- en kinderrechten, en religieuze leiders, uiten kritiek op het invoeren ervan. Nabila Feroz Bhatti, een leidinggevende bij Child Rights Movement Punjab, zei tegen de Union of Catholic Asian News.

Conviction is required before implementation of the punishment. We need to strengthen the systems like police investigation, medical process and judiciary. Our problem is not of punishment but of conviction. At least 97 percent of rape accused in the country never get convicted because of the flaws in the system.

Veroordeling is vereist vóór het toepassen van de straf. We moeten de systemen zoals politie-onderzoek, medische processen en justitie versterken. Ons probleem ligt niet bij de straf, maar bij de veroordeling. Door fouten in het systeem worden minstens 97 procent van beschuldigden van verkrachting in het land nooit veroordeeld.

Twitter-gebruiker Maheen Agha daarentegen zegt dat ze chemische castratie als een vorm van straf goedkeurt:

De straf van chemische castratie van verkrachters werd goedgekeurd door het federale cabinet van Pakistan en de eerste minister. Dit is een grote verwezenlijking. We hopen dat de maatregel goed omgezet wordt. #ChemicalCastrationOfRapists #imrankhanPTI

Journalist Zarrar Khuhro overweegt:

Chemische castratie is onderwerp van gesprek wereldwijd en wordt inderdaad in sommige landen en staten in de VS toegepast. Niemand zegt dat het een wondermiddel is en natuurlijk is hier een totaalaanpak nodig. Toch denk ik dat de verordening (ik wil ze nog zien aangenomen worden door het parlement) een goede zaak is.https://t.co/RrmKLZ44lR

— Zarrar Khuhro (@ZarrarKhuhro) 25 november 2020

Reema Omer, een juridisch adviseur voor de Internationale Commissie van juristen, verzet zich tegen deze vorm van voorbeeldstraf. Ze tweette:

Helaas gaat de regering door met het “straffen” van recidivisten door chemische castratie
Afgezien van bedenkingen over schending van rechten, toont dit een volledig gebrek aan begrip over wat chemische castratie inhoudt, en reduceert dit verkrachting – in eerste instantie een machtsmisbruik – tot een lustmisbruik https://t.co/xczSoneSUy

In een opiniestuk in de Pakistaanse krant The Nation opperde ingenieur Rabia Aslam ook zijn bedenkingen over chemische castratie:

A person who rapes is called a rapist because of his imbalanced hormones and frustration. If he goes through chemical castration, he would probably hate women, even more, considering the gender as the cause of his shame. Ultimately, the rapist can even murder a woman. The chronological order of transforming a rapist into a murderer could become a pattern.

Iemand die verkracht heet verkrachter vanwege zijn instabiele hormonale toestand en frustratie. Als hij chemische castratie ondergaat, zal hij vermoedelijk vrouwen haten, of meer nog, hen als de oorzaak van zijn schande beschouwen. Uiteindelijk kan de verkrachter zelfs een vrouw vermoorden. De chronologische volgorde van verandering van verkrachter in moordenaar zou een patroon kunnen worden.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.