Mount Everest is gegroeid en Nepal gaat weer open voor toerisme

Mount Everest. Image from Flickr by Christopher Michel. CC BY 2.0

Mount Everest. Afbeelding van Flickr-gebruiker Christopher Michel. CC BY 2.0

Na meer dan tien jaar onenigheid en geschillen [Engels – alle links] over de werkelijke hoogte van de hoogste berg ter wereld, Mount Everest, is nu de nieuwe officiële hoogte vastgesteld: 8.848,86 meter; dat is 86 centimeter hoger dan eerst werd gedacht.

De nieuwe meting werd op 8 december 2020 tijdens een virtuele persconferentie bekendgemaakt door Nepal en China samen. De landen grenzen allebei aan de hoogste graat van de Everest en de metingen werden verricht door teams uit beide landen.

Geologen waren er eerder van uitgegaan dat de aardbeving die in 2015 in Nepal plaatsvond ertoe had kunnen leiden dat de Everest lager was geworden, maar nu is bevestigd dat dat niet het geval is.

Als gevolg van de COVID-19-pandemie lag het toerisme sinds maart 2020 plat in Nepal, maar de bekendmaking dat Mount Everest hoger is dan eerder gaat hand in hand met het geleidelijk openen van de grenzen voor toeristen.

Meer dan 16 procent van de mensen die naar Nepal gaan, doen dat om te bergklimmen. Acht van de tien hoogste bergen ter wereld zijn namelijk te vinden dit land.

Een berg meten

De landmeetkundige instituten van Nepal en China begonnen in 2017 met het project om de hoogte van de Everest te meten. Het meten van een berg is geen eenvoudige opgave: het vereist ultra-moderne instrumenten en deugdelijke landmeettechnieken. Het project duurde drie jaar, omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn op de metingen, zoals slecht weer, de hoogte van de rotsen op de top, de hoeveelheid ijs en andere natuurlijke uitdagingen.

Eerdere hoogtemetingen werden altijd uitgevoerd door teams uit andere landen, zoals Italië, Nieuw-Zeeland, India en de Verenigde Staten.

Dit is dan ook een trots moment voor Nepal. Zodra het nieuws bekend was gemaakt, lieten Nepalese netizens en bergliefhebbers op social media weten dat ze blij waren:

De autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de nieuwe hoogte van Mount Everest 8848,86 meter is. Ik hoop dat alle Nepalezen de ambitie hebben om net zo goed te groeien als de majestueuze Everest!

Twitter-gebruiker Love Joshi, een docent uit Kathmandu, zag overeenkomsten tussen de nieuwe hoogte van de berg en de noodzaak om de levenskwaliteit van Nepalezen naar grotere hoogten te tillen:

De nieuwe hoogte van Everest is 8848,86 meter. Nu moeten we Nepal en de levenskwaliteit van de Nepalezen naar grotere hoogten tillen.

Deependra Shah, een Nepalese expat die in Italië woont, maakt een grapje over de stijging van 86 centimeter:

Mensen die de Mount Everest gaan beklimmen, klimmen de nieuwe hoogte van 8848,86m en breken daarmee het oude record van 8848m.

Wat betekent het voor de betrekkingen tussen Nepal en China?

Deze recente samenwerking heeft de banden tussen China en Nepal versterkt. In 2019 heeft de Chinese president Xi Jinping een bezoek gebracht aan Nepal, 23 jaar nadat de vorige president voor het laatst op staatsbezoek was geweest. De twee regeringen hebben sinds het bezoek van Xi Jinping 18 Memoranda van Overeenstemming en twee uitwisselingsovereenkomsten voor verschillende sectoren (met inbegrip van landbouw, handel, productie en vervoer) ondertekend.

Nepal deelt grenzen met zowel India als China, dus veel social mediagebruikers houden de betrekkingen tussen de beide landen in de gaten omdat die van groot strategisch belang zijn.

In de afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de bemoeienissen van India in Nepal. De kloof tussen de twee landen werden nog groter toen de regering van Nepal in mei 2020 een nieuwe topografische kaart uitgaf waarop Limpiyadhura-Kalapani-Lipulekh binnen de Nepalese grenzen viel. De daaropvolgende conflicten over de grens leidden tot een breuk tussen de twee landen, omdat ze allebei vonden dat het gebied aan hen behoorde.

In het recente verleden heeft India wat pogingen gedaan om tot verzoening te komen. Er zijn deskundigen die denken dat India dat doet om te voorkomen dat Nepal en China goede maatjes worden.

Op Twitter schrijft iemand:

Het geopolitieke belang van de nieuwe hoogte van Everest

China & Nepal hebben een eind gemaakt aan de onenigheid en hun banden aangehaald door 86cm toe te voegen aan de hoogte van de hoogste berg ter wereld

Maar India is waarschijnlijk niet blij dat Beijing vriendjes wordt met nog meer buurlanden

Toerismesector gaat weer open midden in pandemie

Van trektochten door de Himalaya tot culturele trekpleisters, Nepal biedt een breed scala aan spannende ervaringen voor toeristen.

In 2019 kwamen er 1,7 miljoen buitenlandse toeristen naar het land. Aan het begin van 2020 lanceerde Nepal wereldwijd meerdere reclamecampagnes om het toerisme te bevorderen, maar de effecten daarvan werden teniet gedaan door de COVID-19-pandemie.

Het toerisme is een van de hardst getroffen sectoren in het land, omdat de mensen hun buitensportactiviteiten beperken en hun reizen annuleren. Dit heeft geleid tot massaal ontslag in de Nepalese toerismesector.

De regering van Nepal probeert de reissector te helpen en doet voorbereidingen om weer toeristen te verwelkomen. Hoewel het land een aantal reisbeperkingen heeft versoepeld — bezoekers moeten een geldig visum en een negatieve coronatest van niet ouder dan 72 uur kunnen overleggen en ze moeten alle gezondheids- en veiligheidsmaatregelen van de overheid opvolgen — blijven de grenzen van het land gesloten.

Toch verwelkomen reisorganisaties de mogelijkheid:

8 Vluchten naar Mount Everest vandaag #hopeful #nepaltourism

In afwachting van de komst van de toeristen is de infrastructuur van veel bestemmingen verbeterd en worden er nieuwe projecten gepland. Er zijn echter ook mensen die de social mediagebruikers wijzen op de positieve gevolgen van de reisbeperkingen als gevolg van COVID-19.

Het blog Everest Today twittert:

Weet je nog? Die foto van Mt Everest tijdens de lockdown die viraal ging? Vandaag is er opnieuw een prachtig heldere lucht waardoor Everest te zien is vanuit Kathmandu.

De verwachte toename van het aantal toeristen zal naar verwachting leiden tot een groei van de economie en een herstel van de economische achteruitgang als gevolg van de pandemie. Misschien zorgen de 86 extra centimeters van Everest ervoor dat de berg boven aan de bucketlist van reizigers komt te staan.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.