‘Zingen zonder vrees': Guatemalteekse vrouwen protesteren met muziek tegen femicide.

Foto van de auteur María Jossé España.

Tenzij anders vermeld verwijzen alle links naar het Spaans.

Op 10 oktober trokken honderden vrouwen de straat op in verschillende Guatemalteekse steden, uitgerust met muziekinstrumenten, zakdoeken, posters en maskers om hun afkeer van geweld tegen vrouwen duidelijk te maken.

De betogingen vielen samen met de Internationale Dag van het Meisje [en], maar waren ook een antwoord op de recente verdwijning en dood van de studente Litzy Cordón Guardado, en de moord op de 22-jarige lerares Laura Hernández Guevara, allebei uit hetzelfde zuidoostelijke departement Zacapa. Twitter werd bedolven onder berichten en liederen die de protesten steunden, samen met de hashtags #NiUnaMenos (niet één minder), #JusticiaParaLitzy (gerechtigheid voor Litzy), en #JusticiaParaLaura (gerechtigheid voor Laura).

Volgens het Vrouwenobservatorium van het Openbaar Ministerie zijn er in Guatemala per dag ongeveer 200 klachten over gendergeweld, waarvan twee voor femicide. Volgens het Nationaal Instituut van Forensische Wetenschappen werden er van januari tot september 2020, 350 gewelddadige overlijdens van vrouwen geregistreerd.

De vrouwen zongen de hymne “Canción sin miedo” (lied zonder vrees) van de Mexicaanse zangeres en songwriter  Vivir Quintana, die in haar teksten de gevoelens van onrechtvaardigheid, droefheid en angst beschrijft van vrouwen in gewelddadige omstandigheden:

Elke minuut van elke week stelen ze onze vrienden, vermoorden ze onze zusters […]. We zingen zonder vrees, we vragen gerechtigheid, we schreeuwen in naam van elke verdwenen vrouw. […] Laat het luid klinken: we willen leven! Moge de moordenaar zwaar gestraft worden.

?Dit weekend in Guatemala City, Huehuetenango, Xela, Comalapa, Cobán, Escuintla, Petén, Chiquimula en in heel Guatemala, vragen wij met één stem gerechtigheid voor de vermisten. #NiUnaMenos #JusticiaPorFemicidio#JusticiaParaLitzy ‼️ pic.twitter.com/IFfbhCZp6P

Hieronder foto's van de betoging op de Plaza de la Constitución in de Guatemalteekse hoofdstad:

Foto van de auteur María Jossé España.

Foto van de auteur María Jossé España.

Foto van de auteur María Jossé España.

Foto van de auteur María Jossé España.

Foto van de auteur María Jossé España.

Foto van de auteur María Jossé España.

Foto van de auteur María Jossé España.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.