Het protest van een jongeman tegen de Nepalese respons op COVID-19

Iih, the curious traveller turned activist. Photo from Iih's Instagram. Used with permission.

Iih, de merkwaardige wandelaar die activist werd. Foto van Iih's Instagram. Gebruikt met toestemming.

Op 22 oktober [Engels, alle links tenzij anders aangegeven] bereikte de 25-jarige Nepalese activist Iih de stad Sauraha na vier dagen lang 167 kilometer te hebben gelopen vanuit de hoofdstad Kathmandu, samen met een groepje bekenden. Eenmaal daar deelden ze voorraden uit aan meer dan 75 lokale gezinnen die in de toeristische sector werken, een belangrijke bron van inkomsten in deze stad, die zwaar werd getroffen door de COVID-19-pandemie.

Het was niet voor het eerst dat Iih lange afstanden aflegde te voet in Nepal, noch was het de eerste keer dat hij het nieuws haalde met zijn ongebruikelijke protestacties. 

Iih, geboren Ishan Adhikari, verliet Kathmandu’s gerenommeerde St. Xaviers School toen hij 14 was en begon door heel Nepal te lopen. In 2015 liep hij 37 dagen lang over de zuidelijke vlaktes van Nepal, waarbij hij 1.203 kilometer aflegde. Tussen 2017 en 2018 reisde hij door het land van oost naar west, waarbij hij in 225 dagen een verbluffende 6,000 kilometers wandeldeOp een gegeven moment tijdens zijn reis besloot hij zijn geboortenaam op te gevenen de naam Iih te adopteren.

CK Lal, een van de meest gelezen columnisten in Nepal, schreef over Iih:

De keuze van Ishans nom de plume is op zich al tegendraads. Het woord Iih in het Nepalees staat voor “dit” en de betekenis hiervan in het Sanskriet impliceert de godheid van het verlangen […] een ondeugende interpretatie van Iih in het Nepalees is vergelijkbaar met het tonen van de middelvinger, wellicht een gebaar naar de gevestigde orde van staat en maatschappij.

Ondertussen heeft Iih een grote aanhang op social mediamaar hij werd voor het eerst bekend in Nepal in 2016. Toen werd hij gearresteerd voor het met rode verf bekladden van de muren van Singha Durbarde regeringszetel van Nepal, uit protest tegen het politiegeweld.

Dit jaar richtte hij zijn tactiek op Nepals gebrekkige respons op COVID-19.

Iih wordt naar een persconferentie gebracht op 8 augustus 2020. Foto door  Sanjib Chaudhary. Gebruikt met toestemming.

Nepal registreerde meer dan 170.000 COVID-19 besmettingen per 2 november. De hoogste piek gemeten over één dag vond plaats op 10 oktober en 21 oktober, met op beide dagen meer dan 5.000 nieuwe geregistreerde gevallen.

Iih heeft zich kritisch opgesteld tegenover de reactie van de regering op de pandemie sinds Nepal in maart een nationale lockdown uitriep. Op dat moment testte de overheid vermoedelijke COVID-19 gevallen met RDT'sdie minder effectief zijn in het opsporen van de SARS-CoV-2, en voerde alleen PCR-tests uit na een positief RDT-monster.

Iih organiseerde toen de #EnoughIsEnough-campagne, die sinds Juni in het hele land meerdere nationale protesten opzette. De campagne eiste onder andere uitbreiding van testsstopzetting van RDT’s, rectificatie van de quarantaine strategie, transparantie en verantwoording met betrekking tot het gebruik van COVID-19-gerelateerde fondsen, bescherming van frontlijnwerkers en hulp voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

In gesprek met OnlineKhabar zei Iih:

Ik heb een story op Instagram gepost met de vraag: “Als iemand mee de straat op wil, stuur me dan je Facebook ID, ik zal een Facebook-groep aanmaken en je toevoegen.”

Ongeveer 400 jongeren stuurden hun ID en verklaarden zich bereid om de straat op te gaan. […]

En zonder dat ik iets deed begonnen deze 400 zelf ook andere vrienden uit te nodigen in de groep ’Enough is enough’

Iih werd gearresteerd tijdens een van de #EnoughIsEnough protesten in juni:

De Nepalese Politie arresteerde Ishan samen met twee anderen uit Maitighar, maar honderden  gingen door met de protesten #EnoughIsEnough #HappeningNow

Deze korte documentaire van Vice Asia toont enkele van de demonstraties deze zomer in Nepal.

In juni zette de anders altijd wandelende Iih zich neer voor Satyagrahaeen vorm van hongerstaking, uit protest tegen de COVID-19-maatregelen genomen door de regering. Hij beëindigde zijn 12-daagse staking nadat de autoriteiten een akkoord van 12 punten hadden ondertekend met de #EnoughIsEnough-campagne die pleitte voor een betere respons.

 

Je kan de Satyagraha, die van de overheid een beter COVID-19-beheer eist, ondersteunen door #MySatyagraha in je eigen taal te schrijven op een plakkaat, daar een foto van te nemen, en dit te posten op social media.

Het akkoord tussen het #EnoughIsEnough protest & de Nepalese overheid, vandaag ondertekend

Iih startte een andere Satyagraha op 17 juli nadat  de campagne had waargenomen dat de overheid de COVID-19-maatregelen niet had verbeterd. Hij verbrak zijn vasten op 9 augustus nadat de autoriteiten opnieuw een 12-punten akkoord met de campagne tekenden.

Iih vervolgt zijn reis om de behoeftigen te helpen en de regering te vragen om voor haar burgers te zorgen.

Hij schrijft op zijn Instagram account:

Hoe ver zou ik reizen
Gewoon om te zijn waar je bent?
Hoe ver is de reis
Van hier naar een ster?

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.