Deze beatboxende Boeddhistische monnik uit Japan maakt muziek ‘tegen het lijden’

Japan's Beatboxing Monk

Yogetsu Akasaka. Screencap van zijn officiële Youtubekanaal [ja].

Een Japanse monnik die ‘muziek maakt tegen angst en lijden’ wordt beloond met miljoenen luisteraars. Yogetsu Akasaka [ja], een 37-jarige Zenboeddhistische monnik, gebruikt een loop station [en] om beatboxen te combineren met Boeddhistisch gezang, en uploadt de filmpjes dan op YouTube. Zijn meest populaire filmpje, ‘Heart Sutra Live Looping Remix‘ [ja], heeft tot nu toe twee miljoen views.

Akasaka's moderne bewerking van de Hartsoetra [en] (般若心経), historisch gezien [en] een van de meest bekende en populaire soetra's, ging viraal op YouTube in mei 2020.  De Boeddhistische monnik combineert beatbox-loops en beats met het zingen van verschillende traditionele Boeddhistische soetra's [en], geschriften, op zijn YouTubekanaal [ja]. Het doel is volgens Akasaka om lijden [en] te verminderen.

Ik maak ‘muziek tegen angst’.
Ik zing voor ‘minder lijden’.

Mogen alle wezens gelukkig zijn.

Volledige film https://t.co/0Vde5Xgxhf  [en] #beatbox #handpan #loopstation pic.twitter.com/mIdYJRUAQ5

— Yogetsu Akasaka-赤坂陽月- (@yochanting) 2 oktober 2020

Voordat hij monnik werd [en], woonde Akasaka aan de andere kant van de zee en trad hij op als straatmuzikant. In 2009 begon Akasaka beatboxen te combineren met vocale lagen en hij heeft sindsdien Boeddhistische gezangen aan zijn repertoire toegevoegd.

Akasaka, die nu in Tokio woont, werd in 2015 een Zenboeddhistische monnik. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader, die nu aan het hoofd staat van een tempel in de rurale prefectuur Iwate.

Akasaka vertelt [en] aan Vice:

Usually in Japan, people become monks because their family lives in a temple. But for my father, he was just a normal person who decided to become a monk. […] I was inspired, and decided I wanted to succeed in my father’s current role as an abbot in a temple in the Iwate Prefecture.

Meestal worden mensen in Japan monnik omdat hun familie in een tempel woont. Maar mijn vader was een normaal persoon die besloot monnik te worden. […] Ik was geïnspireerd en besloot dat ik mijn vader wilde opvolgen in zijn huidige rol als abt in een tempel in de prefectuur Iwate.

Zelfs voordat hij viraal ging met zijn versie van de Hartsoetra, kreeg Akasaka's muziek al aandacht in Japan. Deze verscheen [ja] op Techno Hosho [ja] in 2019, een concert dat wordt gehouden als onderdeel van het grotere jaarlijkse evenement Chokaigi [en], dat Boeddhistische rituelen, technomuziek en projectie combineert.

Akasaka is niet de enige artiest die Boeddhisme mengt met eigentijdse muziek. Hier, bij het evenement Techno Hosho in 2018, mengt een artiest die de naam Gya [en] gebruikt, techno- en trancemuziek met Boeddhistische gezangen:

Video geüpload door de gebruiker van projection mapping op Techno Hosho (in april 2018).

Projection mapping door #Gya. Lied: ‘Sanbutsu’ (‘lof om de Boeddha te eren‘ [en])

Yogetsu Akasaka's virale ‘Heart Sutra Live Looping Remix‘ [ja] en andere liederen kunnen bekeken worden op YouTube.

Yogetsu Akasaka heeft een actief Twitteraccount [en, ja], en zijn muziek kun je vinden op YouTube [ja], Spotify [en], en andere online diensten [en].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.