Democratie-protesten in Thailand weerspiegelen groeiende ontevredenheid over de monarchie

De toegang tot een petitie om Duitsland ertoe te bewegen de Thaise koning Vajiralongkorn persona non grata te verklaren, werd geblokkeerd in Thailand.

Ondanks de aankondiging van de noodtoestand op 15 oktober en politieoptreden op 16 oktober, gaan tienduizenden Thaise demonstranten door met straatprotesten tijdens het weekend met de eis tot democratische hervorming.

Vandaag trotseren ze de Thaise regering opnieuw in vreedzaam verzet. pic.twitter.com/YRpOduDSeZ
— Hannah Beech (@hkbeech) 18 oktober 2020

Een belangrijke klacht was gericht aan de monarchie, weergegeven in een wereldwijde Change.org petitie, waarin verlangd wordt dat de Thaise koning, Maha Vajiralongkorn, “permanent terugkeert naar Thailand” en “afziet van zijn regeringstaken als de heersende vorst van zijn land”.

De petitie richtte zich specifiek aan de autoriteiten in Duitsland:

We request that The Federal Republic of Germany, pursuant to the first paragraph of Article 9 of the Vienna Convention on Diplomatic Relations, declare Vajiralongkorn a persona non grata within the territories of The Federal Republic of Germany. Thus, disallowing the King to continue any further residence in Germany.

We vragen dat de Bondsrepubliek Duitsland, volgens de eerste paragraaf van artikel 9 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer, Vajiralongkorn persona non grata in het gebied van de Duitse Bondsrepubliek verklaart. Dit wil zeggen: de koning niet langer toelaten zijn verblijfplaats in Duitsland te hebben.

Koning Maha Vajiralongkorn, die de troon besteeg in 2016, is een controversieel figuur; hij controleert twee legereenheden en multi-miljarden-dollar ondernemingen, en verblijft meestal in Duitsland.

Een Thaise activist, Junya Yimprasert, die nu in Europa verblijft, vertelde aan DW News:

The Thai people are getting angrier because he is not in Germany just as a tourist and hasn't stopped intervening in Thai politics…He is here in Germany and continues to have influence.

De Thaise bevolking wordt steeds bozer omdat hij niet gewoon als toerist in Duitsland is, maar dat hem tegelijkertijd niet tegenhoudt zich in te mengen in de politiek van Thailand … Hij is hier in Duitsland maar blijft invloed uitoefenen.

Volgens een bericht van Thai Netizen Network op Facebook is de toegang tot de petitie sinds 15 oktober in Thailand geblokkeerd door drie belangrijke internetaanbieders. In Thailand kan elk kritisch commentaar over de koning en de koninklijke familie aangeklaagd worden volgens sectie 112 van het wetboek van strafrecht, en resulteren in een vonnis van 3 tot 15 jaar gevangenisstraf.

De Thaise staat heeft https://t.co/XskfBKQKL9 in Thailand geblokkeerd vanwege de petitie om de Duitse regering te vragen koning Vajiralongkorn persona non-grata te verklaren in Duitsland. #WhatsHappenningInThailand https://t.co/M8eulLl0u8

— shubha (@bkksnob) 15 oktober 2020

De koning is pas geleden uit Duitsland teruggekeerd naar Thailand om op 13 oktober de herdenking van de vorige koning Bhumibol Adulyadej bij te wonen. Twee dagen later, op 15 oktober, werd de noodtoestand afgekondigd, na een vreedzame confrontatie bij het Koninklijk Paleis op 14 oktober tussen pro-democratiebetogers en aanhangers van de koninklijke familie

Op de plek van de confrontatie scandeerden vreedzame pro-democratie-betogers en toonden de drie-vinger-groet toen het voertuig van koningin Suthida voorbijreed. Ten minste twee activisten werden gearresteerd, zogenaamd wegens poging tot geweld tegen de koningin, een beschuldiging die tot levenslange gevangenisstraf kan leiden indien schuldig bevonden.

De drie-vinger-groet staat voor drie belangrijke protesteisen: de ontbinding van het parlement, beëindiging van intimidatie van het volk, wat ook de afschaffing van de wet inzake smaad en laster inhoudt, en het opstellen van een nieuwe grondwet die tot de reformatie van de monarchie moet leiden.

Deze eisen komen tot uitdrukking in de volgende parodie:

Als je je afvraagt waarom we absoluut een hervorming van de monarchie nodig hebben, toon ik graag de vertaling van deze parodie op het Thaise nationale volkslied, die aantoont wie koning Vajiralongkorn echt is #whatshappeninginthailand#ม็อบ14ตุลา pic.twitter.com/75bbXZG2is

— ᴮᴱ— out of tune⁷ (@minimonilogist) 14 oktober 2020

@minimonilogist vertaalde de Thaise tekst in de Twitter-thread:

King Vajiralongkorn spends most of his time in Germany with his concubines living in luxuries while the people of Thailand is facing the economic crisis which got worse than before due to COVID-19. He travels back and forth on Thai airway which is currently in bankruptcy – But with the government's support, it continues to survive *using people's taxes*. Many Thai businessmen, who have been exploiting their workers, support the King's reign, offer their money for the king to spend as he pleases. Thailand's annual fund goes mostly to support the monarch and the rest of the royal family (approx. $641M). This is why the people protest, we are having a crisis, many live in poverty. Yet the king is spending our taxes and abusing his power through the government and the police. We ARE ANGRY! Both the monarchy and the coup need to end! We want real democracy for the people and only for the people. Not dictatorship in a democracy disguise!

Koning Vajiralongkorn breng het grootste deel van zijn tijd door in Duitsland, en leidt met zijn concubines een luxe-leventje, terwijl Thailand het hoofd moet bieden aan een economische crisis, nog verergerd door COVID-19. Hij reist heen en weer met Thai Airways, op dit moment failliet, maar overeind gehouden met steun van de regering, *en gebruikmaking van de belasting*. Vele Thaise zakenmensen die hun werknemers uitbuiten, ondersteunen de heerschappij van de koning, en bieden hem geld om het naar eigen goeddunken uit te geven. Thailands jaarlijkse budget gaat hoofdzakelijk naar steun van de monarch en de rest van de koninklijke familie (ongeveer $ 641 miljoen). Dit is waarom de bevolking protesteert, we zijn in crisis, velen leven in armoede. Maar de koning geeft ons belastinggeld uit en misbruikt zijn macht via de regering en politie. We ZIJN BOOS! Aan zowel de monarchie als de coup moet een einde komen! We willen echte democratie voor het volk, en alleen voor het volk. Niet een dictatuur onder de dekmantel van democratie!

De residentie van de koning in Duitsland is een belangrijk mikpunt van de grieven:

Duizenden demonstranten trokken de straten van Thailand op om hervorming te eisen. Een belangrijke kwestie is dat hun koning meestal verblijft in Beieren.
Activisten zoals @act4dem vragen: Waarom heeft #Thailand een koning nodig die in Duitsland leeft? #ThailandProtest2020 #Thailanddemocracy pic.twitter.com/dShTu0w3Ll

— DW Politics (@dw_politics) 16 oktober 2020

Zoals Tyler Roney, een in Bangkok gevestigde schrijfer opmerkt, gaat Thailand een historisch moment van verandering tegemoet:

Thaise betogers proberen het verleden van Thailands democratie te laten herleven, schrijft Tyler Roney. Het resultaat is een strijd van wilskracht tussen de betogers en de Thaise autoriteiten https://t.co/7Y60qrULgn

— Foreign Policy (@ForeignPolicy) 18 oktober 2020

Steun van de Milk Tea Alliance en activisten in Hong-Kong

Om de Thaise pro-democratie demonstranten te ondersteunen, helpt de Milk Tea Alliance, een Zuidoost-Aziatisch pro-democratie burgernetwerk, internationale belangstelling op te wekken door de hashtags #standwiththailand en #milkteaalliance op verschillende sociale mediaplatforms te plaatsen.

De Thaise demonstraties vertonen overeenkomst met de anti-extraditie-protesten van Hong Kong vorig jaar, en netizens van Hong Kong laten hun stem horen ter ondersteuning van de Thaise betogers. Een bekend activist, Joshua Wong, zette een Thaise protest-video online, gemaakt door een Taiwanees die in Thailand geboren is:

Een mooie, ontroerende video, gemaakt door een in #Thailand geboren #Taiwanees, die de eenheid en solidariteit met onze moedige  #Thaise vrienden toont.

We komen hier samen doorheen. #MilkTeaAlliance #StandWithThailand #WhatHappensinThailand #ปล่อยเพื่อนเรา#หยุดคุกคามประชาชน pic.twitter.com/HWc1fiu4qK

— Joshua Wong 黃之鋒 ? (@joshuawongcf) 18 oktober 2020

Nathan Law, een Hong Kongse activist in ballingschap, schreef:

Wees aardig voor je kameraden, geloof in collectieve wijsheid, wees flexibel in je strategieën, wees vastberaden in actie.
Verlies nooit hoop, blijf veilig.#StandWithThailand #BeWater pic.twitter.com/x7yanOJJI5

— Nathan Law 羅冠聰 ? (@nathanlawkc) 18 oktober 2020

Frances Hui, een freelance journalist in Hong-Kong, schreef:

#Thailand, we zijn niet daar bij jullie, maar we leven intens met jullie mee. Het minste wat ik kan zeggen is: hierin staan we samen. We staan achter jullie, net zoals jullie deden toen wij een vriend nodig hadden. #StandWithThailand #MilkTeaAlliance#หยุดคุกคามประชาชน#ขีดเส้นตายไล่เผด็จการ pic.twitter.com/ICPOPOfAOi

— Frances Hui #SAVE12HKYOUTHS (@frances_hui) 17 oktober 2020

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.