Argentinië: economische belangen leiden tot verwoestende branden

Brand in de Delta van Paraná. Foto: Ministerie van Milieu, Wikimedia Commons, augustus 2020.

Al maanden woeden er enorme bosbranden in het midden en noorden van Argentinië. Inmiddels is er al meer dan 400.000 hectare verbrand – een oppervlakte die gelijk staat aan zo'n 560.000 voetbalvelden. Volgens de nationale brandweerdienst zijn 13 van de 23 provincies getroffen, met als gevolg een verlies van waardevolle ecosystemen en biodiversiteit.

In februari werden de eerste uitbraken van brand geregistreerd in de Paraná-rivierdelta. Vervolgens verspreidde het vuur zich als gevolg van een bijzonder droog seizoen. In augustus bereikte de brand zijn hoogtepunt en begon er weer een grote brand in Córdoba, een provincie in het midden van het land. Op dat moment begint ook de internationale media er meer en meer over te publiceren.

Momenteel bundelt de overheid al haar krachten om de provincies te helpen het vuur te bestrijden. Ook al wordt de mens beschouwd als hoofdoorzaak van het gros van de branden: het is opzettelijke ontbossing. Dit verklaart secretaris Chequeado van Milieucontrole en Monitoring (een onderdeel van het Ministerie van Milieu) aan de Argentijnse media:

Satellietfoto van branden in de provincie Córdoba. Foto: NASA FIRMS, Wikimedia Commons, september 2020.

In de rivierdelta van Paraná denken we dat de meeste of alle branden zijn uitgelokt. We hebben geconcludeerd dat het vrijmaken van land voor vee of landbouwproductie de achterliggende reden van de bosbranden is. Daarom verscheen Juan Cabandié van het Ministerie van Milieu als eiser voor justitie.

Uiteraard dragen klimatologische factoren (hoge temperaturen, harde wind en extreme droogte) bij aan het uit de hand lopen van bosbranden. Dit heeft als gevolg dat branden de Argentijnse stedelijke omgeving steeds dichter naderen en daarmee steeds meer geëvacueerde gezinnen.

Iedereen was in schok door de foto's van de branden die online werden gedeeld door de bewoners van de stad Córdoba. De gedeelde rapporten die wijzen op de economische belangen (gericht op agribusiness en vastgoedprojecten) achter de branden in beschermde gebieden deden er nog een schepje boven op. Onder de oorzaken wijzen ze ook op het onverantwoorde beheer van de zogenaamde ‘gecontroleerde verbranding’ van draslanden. Hoogleraar Filosofie Constanza San Pedro en activist Clarisa Mensa schreven in een lokaal blad:

We moeten een langetermijnbeleid construeren, met boerengezinnen en inheemse families, dat als doel heeft de bevolking te ontwikkelen en in harmonie samen te leven met de natuur.

Op onder andere Twitter wordt verontwaardiging en verdriet over de vernietiging van ecosystemen uitgedrukt door middel van pijnlijke afbeeldingen met tags als #ArgentinaEnLlamas#ApaguenElFuego#BastaDeQuemas en #LeydeHumedalesYA

“Pas als de laatste boom dood is, pas als de laatste rivier is vergiftigd, pas als de laatste vis is gevangen, zullen we beseffen dat we het geld niet kunnen eten” #ArgentinaEnLlamas letterlijk. #LeyDeHumedalesYa

Wie verbrandt Argentinië?

Er vindt een #Ecocide plaats. In de draslanden van Paraná, de bergen van Córdoba en meer plaatsen in ons land… Ze praten over het verbranden, niet over degenen die het verbranden.[Abro Hilo?] #LeyDeHumedalesYa #ArgentinaEnLlamas

Het land brandt vermoedelijk door agribusiness en vastgoedprojecten. Waar brand was, staan ​​tegenwoordig sojabonen en machines klaar om gebouwd te worden #ArgentinaEnLlamas

Een vriend, die de branden in het deltagebied aan het blussen is, maakte een compilatie van de situatie in het hele land. Ze vragen dat het geluid de VN bereikt. Verspreid!!
@unep_espanol #ArgentinaEnLlamas #ONUHelp

Sinds 2007 is er een boswet, met een nationaal fonds voor het behoud van inheemse bossen, maar verschillende rapporten geven aan dat de wet niet correct wordt nageleefd. Om deze reden proberen allerlei politieke partijen, organisaties en activisten specifiekere wetten (die de verkoop van verbrande gebieden verbieden) te promoten. Op deze manier moet brandstichting worden ontmoedigd.

In de afgelopen maanden zijn wel dertien wetten omtrent het beschermen van draslanden ingediend. De meesten gaan over het deltagebied in Paraná. Er wordt gehoopt dat alle sociale druk in het land de behandeling van dergelijke wetten zal versnellen, voordat het te laat is…

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.