Bangladesh kampt met ergste overstromingen sinds 1998

Flood-prone lands in Bangladesh. Image from Flickr by Rezwan. Used with permission.

Overstromingsgevoelig gebied langs een oever in Bangladesh. Afbeelding van Rezwan op Flickr. Gebruikt met toestemming.

Het regenseizoen is begonnen in het zuiden van Azië en zowel op het platteland als in de stad is sprake van grote verwoesting. Miljoenen mensen die al getroffen waren door de gevolgen van de COVID-19-pandemie zitten nu financieel aan de grond.

Ongeveer 10 miljoen mensen in India, Bangladesh en Nepal zijn dit jaar, 2020, getroffen (alle links in dit artikel verwijzen naar Engelstalige pagina's) door overstromingen als gevolg van de moesson. Het zijn de ergste overstromingen sinds 1998, er zijn al meer dan 550 mensen overleden en meer dan een miljoen mensen kunnen niet naar huis of hebben geen huis meer.

Na de zware regens in juni traden 53 rivieren buiten hun oevers en kwam een derde van Bangladesh onder water te staan. En dat terwijl Bangladesh net begon te herstellen van de verwoesting die cycloon Amphan had aangericht in mei.

De Bengalese expat M. Jubair Ahmed plaatste afbeeldingen van de overstromingen in het zuiden van het land:

Overstromingen in het zuiden van Bangladesh.

Journalist Rafiqul Islam Montu schrijft op de website van GainConnection:

Dorpsbewoners zijn hun bestaansmiddelen kwijt en kunnen geen werk vinden, dus ze hebben geen inkomsten. De werkloosheid stijgt. De gezinnen die zijn getroffen door de cycloon hebben moeite om aan hun dagelijks eten te komen. Er is ook een acuut tekort aan drinkwater. De COVID-19-pandemie heeft alles nog erger gemaakt, omdat de hulpgoederen niet aankomen. De westkust van Bangladesh heeft te kampen met meerdere rampen tegelijk.

De oevers waren hersteld door vrijwilligers, maar zijn weer weggespoeld door de kracht van het tij. De mensen drijven weer in het water. De oever die het begaf toen cycloon Amphan over kwam, was op initiatief van de dorpsbewoners gerepareerd. Afbeelding van het westen. #coastofBangladesh

Volgens het Bengalese ministerie van Landbouw is er voor 13,23 miljard taka (129 miljoen euro) schade aan gewassen en ongeveer 257.148 hectare landbouwgrond staat onder water; meer dan een miljoen boeren zijn getroffen.

Meer dan 3,3 miljoen mensen in Bangladesh zijn dakloos geworden of leven in gevaarlijke, onhygiënische omstandigheden, zegt UNICEF. Van die 3,3 miljoen zijn 1,3 miljoen kinderen.

De verwoesting komt in een tijd dat de hulpdiensten en gezondheidszorg worden overspoeld met zorgvragen als gevolg van COVID-19. 

De gevolgen van het waterbeheer van India

India heeft meer dan 5000 waterkeringen in transnationale rivieren gebouwd en veel van die constructies zijn van invloed op de waterstromen in Bangladesh. In het droge seizoen zijn rivieren zoals de Teesta nog maar kleine stroompjes.

Als India tijdens de moesson de sluisdeuren open zet, veroorzaakt de grote waterdruk erosie aan de rivieroevers, wat ongunstig is voor de langs de rivier gelegen dorpen. Bangladesh en India hebben al lange tijd problemen met het gezamenlijke gebruik van water. In 2019 zijn de laatste overeenkomsten tussen India en Bangladesh getekend, maar daar is veel kritiek op gekomen van de Bengalese burgers. Zij zeggen dat de afspraken vooral goed uitpakken voor India, omdat dat land het voordeel heeft dat de hoofdrivieren binnen zijn grenzen vallen.

Deskundigen geven India de schuld van de langdurige overstromingen in Bangladesh.

Activeringssysteem in twee stappen

Het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties heeft dit jaar in samenwerking met de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) en de Bengalese Rode Halve Maanvereniging een nieuw model voor humanitaire actie opgesteld met als doel humanitaire hulp te bieden aan potentieel getroffen bevolkingsgroepen nog voordat een ramp zich voordoet.

Het programma bestaat uit een activeringssysteem in twee stappen — een pre-activeringssignaal, dat is gebaseerd op de prognose van het mondiale waarschuwingssysteem voor overstromingen (GloFAS) en een activeringssignaal, dat is gebaseerd op het Bengalese centrum voor overstromingswaarschuwingen (FFWC). Als beide signalen zijn geactiveerd, verdeelt de overheid de toegewezen fondsen.

Het gaat eindelijk gebeuren! Ze noemen het anticiperen op humanitaire actie.  #anticipatory #humanitarian #action Interessant… maar wat is er gebeurd met het Rampenverminderingsplan?

Sneller dan overstromingen: hoe voorkom je een dubbele ramp in Bangladesh. Het Wereldvoedselprogramma en het Centrale noodhulpfonds van de Verenigde Naties gebruiken prognoses zodat mensen zich kunnen voorbereiden op de volgende natuurramp.

Op 4 juli werd de prognose gedaan dat er zware overstromingen langs de Jamuna werden verwacht in de daaropvolgende weken.

De Verenigde Naties stelde meteen 5,2 miljoen dollar beschikbaar uit het Centrale noodhulpfonds (CERF) voor de gemeenschappen die het grootste risico liepen om door de overstromingen getroffen te worden.

De ontvangers van het geld kunnen zich dan voorbereiden: voedsel en medicijnen inslaan en hun huis verstevigen voordat de overstromingen plaatsvinden.

Raquib Rony werkt op het Bengalese kantoor van de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Hij twittert:

Er zijn 81179 waterputten beschadigd geraakt door de voortdurende overstromingen in #Bangladesh. Met hulp van de IFRC biedt de Bengalese Rode Halve Maan reinigingsdiensten op de plaatsen waar het water zich begint terug te trekken. Mensen hoeven niet ergens anders naartoe om drinkwater te halen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg meldde op 28 juli in een tweet dat ze 100.000 euro doneert aan BRAC, ActionAid Bangladesh en andere humanitaire organisaties in Bangladesh en India die hulp bieden bij een ramp:

Miljoenen mensen zijn in de problemen gekomen door de overstromingen in India en Bangladesh – en dat komt bovenop de verwoesting die is aangericht door cycloon Amphan en COVID-19.

Sinds juli doen Bengalese studenten mee met een digitale campagne die wordt gehouden in samenwerking met Fridays For Future — Bangladesh, de Bengalese afdeling van de klimaatbeweging van Thunberg. De studenten plaatsen foto's waarop ze een bord met een slogan of uitspraak vasthouden; “geen toekomst onder water”, “moeder natuur mag niet verdrinken”, bijvoorbeeld.

#RT @GretaThunberg: RT @FFF_Bangladesh: Vandaag laat FFF Barishal in een online staking zien wat het grootste probleem is waar Bangladesh nu mee te maken heeft. Ze willen een permanente oplossing & herstel voor de mensen die zijn getroffen door de overstromingen.

Voor veel Bengalezen zijn dergelijke tragedies normale, terugkerende gebeurtenissen waar ze ieder jaar mee te maken krijgen:

“Iedere keer als er een overstroming is, wordt ons huis verwoest, gaat de oogst verloren en gaan er veel mensen dood. Alles wordt weggespoeld door de machtige rivier Padma, zodat wij zonder huis, voedsel of inkomsten komen te zitten. Maar het leven gaat door.”

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.