Wat betekent een VS-verbod van WeChat voor Chinese burgers?

 

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, tekende op 7 augustus twee afzonderlijke regeringsbesluiten om TikTok en WeChat binnen de 45 dagen te verbieden in Amerika als ze niet door hun Chinese moederbedrijven verkocht worden aan Amerikaanse bedrijven.

De besluiten verbieden “elke transactie door een persoon of met betrekking tot een eigendom die onder jurisdictie van de Verenigde Staten valt”, met ByteDance Ltd in het geval van TikTok en Tencent Holdings Ltd in het geval van WeChat.

ByteDance onderhandelt met Microsoft over de verkoop van TikTok, maar We Chat gaat vermoedelijk een verbod tegemoet want het is niet waarschijnlijk dat Tencent de app aan een VS-bedrijf zal verkopen.

Beide apps staan onder vuur van de Trump-administratie, die “nationale veiligheid” als reden citeert, omdat de betrekkingen van de VS en China toenemend vijandig zijn.

Omdat de meeste Westerse sociale media en messaging apps zoals Facebook, Twitter en Telegram geblokkeerd zijn in China, blijft WeChat een belangrijke kanaal voor zakelijke en sociale communicatie tussen de bevolking van  China en hun overzeese contacten.

Een totaal verbod op WeChat zou hen dwingen tot het creëren van andere kanalen voor communicatie in de toekomst. Binnen één dag na de bekendmaking van het verbod op WeChat zag de messaging app LINE een stijging van downloads van 213 percent. Kleine bedrijven die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten van WeChat zouden ook betroffen kunnen zijn indien VS-banken transacties met Tencent verbieden.

Terwijl er in het Westen veel kritiek kwam op het verbod van Trump, waarbij hem schending van vrijheid van meningsuiting verweten wordt en het afleiden van de aandacht voor dringendere binnenlandse problemen, zien sommige Chinese dissidenten de beslissing met een positief oog.

Bijvoorbeeld tweette een anonieme Chinese Twitter-gebruiker user@ayanami789:

Het verbod op WeChat zou de Chinezen in het buitenland kunnen bevrijden van het CCP brainwash-netwerk. Ze zouden de nieuwe wereld beginnen te ontdekken. Dat is geweldig! —(@ayanami789) August 7, 2020

Ook de Chinese politieke cartoonist Badiucao verdedigde de ban in een reeks tweets:

Toezicht op WeChat controleert en manipuleert de gebruikers eender waar, en eender van welke nationaliteit. Het is het meest belangrijke middel dat de Chinese regering gebruikt om propaganda te exporteren en censuur uit te oefenen buiten haar grondgebied […] WeChat toelaten als een app creëert een paradox voor vrije meningsuiting. En omdat de app “made in China” is, is het technisch ook niet mogelijk hem te regelen of te manipuleren […].
Een app als WeChat is als een mobiele “Great Fire Wall”.
De app verandert het concept van vrije meningsuiting via de link van de gebruikers met de Chinese markt.
WeChat verbieden zal mensen ertoe aanzetten om alternatieven binnen en buiten China te zoeken.

TikTok, een mobiele app om video's te delen,175 miljoen keer gedownload in de VS, werd bekritiseerd omdat hij automatisch locatiegegevens ophaalde en digitale sporen zoals browsegeschiedenis en shoppinglijsten verzamelde.

In november 2019 sloot de app een account af van een VS-teenager nadat zij misbruik van mensenrechten door de Chinese regering in Xinjang onder de aandacht bracht op een make-up-tutorial. Later reactiveerde TikTok het gebruikers-account en verontschuldigde zich voor wat het noemde “een menselijke moderatie-fout”. Een rapport van het “Australian Strategic Policy Institute” beweert dat ByteDance “een actieve rol speelt bij het verbreiden van staatspartij-propaganda over Xinjiang”.

WeChat, een multifunctionele mobiele app die een gevarieerd aanbod heeft van diensten zoals content sharing, nieuwsabonnement, electronische betaling, berichtenverkeer en online winkelen, is onderwerp van meerdere berichten waaruit blijkt dat de app privé-conversaties afluistert en censureert, inhoud filtert op verzoek van de Chinese overheid en inhoud gewist heeft, gepost werd door politici in Canada en Australië, die de app gebruikten om hun Chinese diaspora-kiezers te bereiken.

Het besluit van Trump is de eerste concrete stap van de regering sinds de aankondiging op 5 augustus van de ontwikkeling van het Clean Network Program van staatssecretaris Michael Pompeo. De bedoeling van het programma is om telecommunicatienetwerken, applicaties, smartphone-producenten, cloud-hosting-diensten en onderzeese kabels van de “onbetrouwbare Volksrepubiek China”, zoals het persbericht zegt, uit te sluiten van de VS-markt.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Wang Wenbin, bekritiseerde het verbod van Trump als een schending van de “vrije marktprincipes” en drong er op aan bij Washington om “zijn fouten recht te zetten”.

De China-correspondent van de BBC, Stephen Mc Donnell, opperde dat de officiële Chinese reactie ironisch was, aangezien een aantal VS-apps al jaren verboden zijn in China:

Uit de #China Daily van vandaag: Met het verbod op Facebook, Google, Twitter, YouTube etc. etc. snap ik niet hoe ze het bericht met een stalen gezicht konden opstellen. De #VS hebben “nationale macht misbruikt om high-tech-bedrijven te onderdrukken en controleren” … “schendt eerlijke mededinging”. pic.twitter.com/yfO2uA9yrp

— Stephen McDonell (@StephenMcDonell) August 7, 2020

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.