Fauna in Sri Lanka bedreigd door stropers tijdens de pandemie

Leopard on Brown Trunk Tree. Image by Pixabay via Pexels. CC0.

Luipaard in een boom. Afbeelding van Pixabay via Pexels. CC0.

(Tenzij anders vermeld, leiden links in dit artikel naar Engelstalige pagina's)

De diversiteit van de fauna in Sri Lanka is opmerkelijk voor een eilandstaat met een oppervlakte van slechts 65,610 km² [nl]. Hoewel ze cruciaal zijn voor de toeristische industrie in het land worden dieren er al lang bedreigd door ontbossing, het verlies van hun natuurlijke habitat en stropers. Sri Lanka heeft de verspreiding van COVID-19 succesvol  kunnen tegengaan, in vergelijking met Zuid-Aziatische buurlanden, maar het heeft gelijktijdig met de stijging van de werkloosheid het stropen zien toenemen tijdens de lockdown.

Sri Lanka voerde een algemene lockdown in op 20 maart, die doorging tot 29 juni. Zo'n 500.000 mensen verloren hun werk tijdens de pandemie en de werkloosheidsgraad is hoger dan in de afgelopen 10 jaar.

In het begin had de lockdown een positief effect op de fauna in populaire nationale parken zoals Yala, Udawalawe, Minneriya, Kaudulla en Horton Plains, die al lang aangaven dat er teveel bezoekers waren. De parken werden echter aantrekkelijke jachtgronden voor stropers eens het aantal bezoekers daalde.

Op 22 april werd parkwachter Pradeep Bandar doodgeschoten tijdens een actie tegen stropers in Gal Oya National Park in het oosten van Sri Lanka. Stropen voor het vlees van wilde dieren (vooral wilde zwijnen, gevlekte herten, en sambarherten [nl]) wordt in stand gehouden door de vraag van binnenlandse toeristen, die het zien als een exotische delicatesse.

Volgens milieuactivist Nayanaka Ranwella worden er dagelijks ongeveer 600 wilde dieren gedood door stropers sinds de lockdown begon. In april van dit jaar heeft het ministerie voor het behoud van de fauna in het land (DWC) ongeveer 40 personen gearresteerd, de meesten onder hen voor stropen.

Hemantha Withanage, een milieuwetenschapper en de stichter van het centrum voor ecologische rechtvaardigheid, merkt op dat het in de meeste gevallen niet gaat om georganiseerd stropen, maar dat de betrokken personen meestal stropen om “aan eten te komen”, of om geld te verdienen omdat ze geen andere job meer hebben om in hun onderhoud te voorzien.

Groundviews-auteur Anya De Saram-Larssen interviewde stichter en voorzitter van de ‘Sri Lanka Wildlife Conservation Society’ Ravi Corea in verband met het stropen tijdens de COVID-19 pandemie:

One of the most insidious impacts of the pandemic on wildlife conservation in Sri Lanka has been the rise in poaching during the lockdown, as well as illegal logging and gem mining. Reports in the local media estimate that around 600 wild birds and animals have been killed each day since the beginning of the lockdown. The lack of food security and loss of employment are among the reasons for the rise in poaching. With no one out there to protect it, wildlife is more vulnerable than ever. Poachers are able to move brazenly within national parks and protected sites; spotted deer and porcupines are among the most poached animals.

Een van de meest verraderlijke effecten van de pandemie op het behoud van de fauna in Sri Lanka is de toename van het stropen tijdens de lockdown, net als het illegaal kappen van bomen en mijnen van edelstenen. Volgens berichten in de lokale media zijn er sinds het begin van de lockdown dagelijks rond de 600 wilde dieren en vogels gedood. Het gebrek aan voedselzekerheid en het jobverlies behoren tot de redenen voor de toename van het stropen. Met niemand om hen te beschermen zijn de wilde dieren kwetsbaarder dan ooit. Stropers kunnen zich vrij bewegen in nationale parken en beschermde gebieden; gevlekte herten en stekelvarkens behoren tot de meest gestroopte dieren.

De Sri Lankaanse panter (Panthera pardus kotiya) is een bedreigde diersoort met een populatie die in 2015 geschat werd tussen de 700 en 950 exemplaren. In de afgelopen maanden zijn ook een aantal panters gedood, door het gebruik van strikken.

Onderzoekster Amantha Perera tweette:

Weeral een brutale dood voor een Sri Lankaanse panter – de zevende al door het gebruik van strikken in de centrale heuvels van Sri Lanka, met al tenminste 3 gered – මන්දකට අසුව තවත් දිවියෙකු මරණයට (SCHOKKENDE BEELDEN) – details – https://t.co/dUtTt96wF3

Politiek analyst en activist Thilanka Rathnayake legt de schuld voor de dood van de panter bij het ontbreken van actie van de overheid:

Het is zeer duidelijk dat de overheid helemaal niets geeft om de fauna, het milieu, of wat dan ook. Het ministerie voor het behoud van de fauna en de relevante autoriteiten slapen. Er moeten ernstige en strenge straffen zijn hiervoor. Zo niet zijn de panters binnen een paar jaar waarschijnlijk uitgestorven in Sri Lanka.

Volgend op de publieke verontwaardiging heeft de eerste minister van Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, eind juli een onmiddellijk onderzoek bevolen naar het stropen.

Desondanks ziet het er niet naar uit dat de situatie snel zal veranderen. Het ministerie voor het behoud van de fauna (DWC) heeft onvoldoende medewerkers belast met de taak om illegale activiteiten aan te pakken in beschermde gebieden (die in totaal 12% bedragen van de totale landoppervlakte van Sri Lanka). Ravindra Attygalla reageert op Facebook:

If there were “Proper and caring” persons in the department (DWC), this would not happen. The people who are responsible to protect the nature and habitat haven't taken proper steps. Very soon we will lose everything that belongs to nature.

Als er correcte en zorgzame personen zouden werken in het ministerie (DWC), zou dit niet gebeuren. De mensen die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van de natuur en de leefomgeving hebben niet de juiste maatregelen genomen. Binnenkort raken we alles kwijt wat tot de natuur behoort.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.