Rondleiding langs minder bekende toeristische plaatsen in Japan op YouTube

Kiyomizu-tempel, Kioto, in gelukkiger, drukkere tijden (augustus 2019).Foto: Nevin Thompson, gebruikt met toestemming.

In een poging eind mei de overdracht van COVID-19 te voorkomen, had Japan de grenzen zo goed als gesloten, waarbij de inwoners van tenminste 111 landen [en] de toegang werd ontzegd. Naast het doen stranden [en] in het buitenland van een aantal permanente inwoners van Japan, die daardoor van hun families werden gescheiden, werd ook het inkomend toerisme door de grenscontroles effectief afgesloten, waardoor het aantal bezoekers van het land met 99.9% is gedaald [en] ten opzichte van slechts een jaar eerder.

Nu de Japanse regering geen informatie [en] vrijgeeft over versoepelingen van de toegangsbeperkingen, zijn er plannen om de Japanse toeristenindustrie te steunen [en] door het aanmoedigen van binnenlandse reizen. Voor potentiële buitenlandse bezoekers maakt het reisverbod van Japan het echter – althans voorlopig – onmogelijk om een vakantie te plannen. Gelukkig is YouTube het perfecte medium waarmee je je eigen virtuele tour door Japan kunt organiseren.

Het YouTube-kanaal Anna Film Production produceert korte video's van interessante en schilderachtige plekjes in de Kansai-regio in het westen van Japan. Het dichtbevolkte gebied, gecentreerd rond de tweede stad van Japan Osaka, omvat de historische hoofdsteden Kioto en Nara, en de havenstad Kobe. De combinatie van stedelijke landschappen, culturele bezienswaardigheden en bergachtige natuurlijke schoonheid, maakt de regio tot een uitstekende toeristische bestemming.

Terwijl Anna Film Production ook video's van een aantal bekendere toeristische plaatsen in Kansai uploadt, waaronder de Grote Boeddha van Nara en het Fushimi Inari-heiligdom in Kioto, evenals kersenbloesems en maiko's  (leerling-geisha's) op verschillende locaties, neemt het kanaal de bezoekers mee op een virtuele tour langs enkele fascinerende plaatsen, ver buiten de gebaande paden.

De Tomogashima-eilanden, een ‘real-life Laputa’

Op de Tomogashima-eilanden [en], die ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Japan voor de kust van de prefectuur Wakayama liggen, zijn de karakteristieke ruïnes van forten te zien, die voor het eerst werden gebouwd in de jaren tachtig als onderdeel van het Japanse kustverdedigingssysteem.

Er wordt gezegd dat de rode bakstenen ruïnes op de eilanden op Laputa lijken [en], het drijvende “Luchtkasteel” uit de gelijknamige film van Studio Ghibli.

Retro-verkoopautomaten

Deze video maakt het voor ons mogelijk naar Maizuru [en] te reizen, in de landelijke, noordelijke prefectuur van Kioto, een plek die voor toeristen moeilijk toegankelijk kan zijn vanuit het centrum van Kioto of Osaka.

In dit geval krijgen we een rondleiding langs retro-verkoopautomaten van minstens veertig jaar oud, in een rustgebied op de weg langs de Yura-Rivier, tussen Maizuru en de toeristische hotspot Amanohashidate [en].

De oude koopmanshuizen van Omi (Shiga)

Ondanks dat het vlak naast Kioto ligt en een snelle en gemakkelijke toegang heeft tot het spoor – en ook een groot aantal eigen bezienswaardigheden heeft – ligt de prefectuur Shiga voor de meeste toeristen buiten de gangbare paden.

Gokasho, aan de oostkant van het Biwameer, heeft een wijk met goed bewaard gebleven koopmanshuizen [en]. Wanneer het inkomend toerisme in Japan weer op gang komt, is het onwaarschijnlijk dat Gokasho de enorme menigten naar zich toe zal trekken die het nabijgelegen Kioto de afgelopen jaren flink onder de voet hebben gelopen.

Afgezien van de tientallen reisvideo's van hoge kwaliteit, zijn er nog meer pareltjes te vinden. Het kanaal bevat enkele zeldzame historische vondsten, waaronder scènes van Tokio in 1958, Nagoya in 1955, en Nara in 1954, toen Japan nog echt buiten het bereik van de toeristen lag.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.