Ondanks COVID-19 gaat in Egypte hardhandig optreden tegen mensenrechtenactivisten gewoon door

Alaa Abd el Fattah, spreekt op het Personal Democracy Forum, 2011.  Photo by PDF via Flickr (CC BY-SA 2.0).

Egyptische activisten, mensenrechtenverdedigers en politici verkeren in gevaar in overvolle gevangenissen van Egypte, ook tijdens de Covid-19-pandemie.

Aan herhaalde oproepen om mensenrechtenverdedigers vrij te laten wordt geen gehoor gegeven. De bekende blogger en mensenrechtenactivist Alaa Abd el Fattah, die in zijn gemeenschap Alaa wordt genoemd, is in hongerstaking gegaan, terwijl de arrestaties en detenties doorgaan.

Alaa is in hongerstaking om te protesteren tegen zijn voortgezette detentie, zei zijn familie in een verklaring [en – alle links tenzij anders aangegeven] die op 22 april werd gepubliceerd.

Op 13 april ontving een bureau van de openbaar aanklager een rapport van de Tora Maximum Security Prison, waar Alaa gevangen wordt gehouden, waarin staat dat hij in hongerstaking is gegaan.

Op 22 april kreeg de familie inzage in een ander rapport over de gezondheid en hongerstaking van Alaa:

Vandaag kregen we inzage in het medisch rapport van 18 april 2020 waarin staat dat zijn bloedsuikerspiegel 54 mg/dl [milligram per deciliter] was, zijn hartslag 76 bpm, dat hij een bloeddruk van 100/70 had en dat Alaa een glucose-infuus heeft geweigerd.

In dit rapport word bevestigd dat Alaa in volledige hongerstaking is en eten en drinken weigert, in tegenstelling tot het vorige rapport waarin werd gezegd [ar] dat hij nog wel vloeistoffen tot zich neemt, schreef [ar] zijn zuster Mona Seif.

De bekende blogger en activist is sinds 2011 met regelmaat gevangen genomen. In 2011 zat hij twee maanden gevangen waardoor hij niet bij de geboorte van zijn eerste kind, Khaled, aanwezig kon zijn. In 2013 werd hij opnieuw gearresteerd en zonder proces 115 dagen vastgehouden.

Alaa werd op 28 november 2013 zonder arrestatiebevel en met geweld uit zijn huis gehaald. Meer dan een jaar later, in februari 2015, kreeg hij eindelijk een proces en werd, onder een protest-wet uit 2014 waarin onwettige demonstraties zijn verboden, tot vijf jaar cel veroordeeld voor het “organiseren” van een demonstratie tegen militaire rechtbanken. Hoewel hij wel deelnam aan de protesten op 26 november 2013, had Alaa geen rol in het organiseren van de protesten.

Op 28 maart 2019 werd hij vrijgelaten. Maar het was een voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij moest zich na zijn vrijlating nog eens vijf jaar lang melden op het politiebureau en daar de nacht doorbrengen. Alaa heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen zijn voorwaardelijke invrijheidstelling – en beschreef [ar] het als een “vernedering”.

Maar ook deze “halve vrijheid” werd hem ontnomen.

Autoriteiten arresteerden hem opnieuw op 29 september 2019, in een ongekende klopjacht tijdens een van de weinig demonstraties tegen de regering sinds de militaire staatsgreep in 2013 waarbij de democratisch gekozen president Mohamed Morsi werd afgezet en die op 17 juni in gevangenschap is overleden. Alaa nam geen deel aan deze protesten, maar werd toch gearresteerd. Op de avond van zijn arrestatie werd hij “geblinddoekt door gevangenispersoneel, uitgekleed, herhaaldelijk geslagen en geschopt en onderging bedreigingen en verbaal geweld”, zei [en] Amnesty International.

Zijn advocaat, mensenrechtenverdediger Mohammed el-Baqer, werd later op die dag gearresteerd toen hij Alaa vertegenwoordigde voor het Supreme State Security Prosecution (SSSP) het Egyptische hooggerechtshof voor staatsveiligheid. Ook werd hij mishandeld.

Beide worden ze in dezelfde zaak valselijk beschuldigd van “het verspreiden van fake nieuws, lidmaatschap van een illegale organisatie, ontvangen van buitenlandse donaties en misbruik van sociale media”.

Op last van de openbaar aanklager werd op 20 februari 2020 hun gevangenschap met 45 dagen verlengd. Sindsdien (nadat deze periode was verstreken) worden ze onwettig vastgehouden zonder dat hun straf opnieuw werd opgelegd.

‘Sinds op 20 februari 2020 het verzoek van de aanklager om zijn detentie voort te zetten werd aanvaard, heeft Alaa geen hoorzittingen meer bijgewoond. Dit maakt zijn blijvende detentie en die van anderen met hem, onwettig,’ zei zijn familie, en voegde daaraan toe:

Buitengewone omstandigheden zijn geen excuus voor het ontzeggen van rechten van degenen die in voorlopige hechtenis verkeren. Ook mag het geen voorwendsel zijn om hun het recht te ontzeggen op begeleiding en verdediging.

De onderdrukking gaat onverminderd voort

Ondanks de Covid-19-pandemie, gaat het hardhandig optreden tegen politieke gevangenen in Egypte onverminderd voort. Hoewel de autoriteiten een aantal gevangenen hebben vrijgelaten – waaronder 15 politici en activisten – als onderdeel van maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen, zitten er nog tienduizenden in de gevangenis vanwege uitoefening van hun recht op vreedzaam protest, vrijheid van meningsuiting en vergadering.

Volgens officiële cijfers telde Egypte op 26 april 4.534 besmettingen en 317 doden door het Covid-19-virus. De Egyptische gevangenissen zijn overvol en er is een gebrek aan hygiëne, waardoor men zich ernstig zorgen maakt over mogelijke verspreiding van de ziekte.

Als onderdeel van de campagne om duizenden gevangen vrij te laten, twitterde het Cairo Institute for Human Rights op 14 april:

Ondanks vele oproepen om politieke gevangen vrij te laten, gaan de arrestaties en opsluitingen door. Op 20 april werd blogger Wael Abbas gearresteerd terwijl hij foto's nam in Wadi Degla, een natuurreservaat 35 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Abbas nam foto's voor zijn Facebookpagina, Planet Egypt 360, waarop hij virtuele reizen aanbied van Egyptische toeristenattracties. Hij werd twee uur later vrijgelaten.

In 2018 zat Abbas zeven maanden in de gevangenis op valse beschuldigingen waaronder “het verspreiden van fake nieuws, betrokkenheid bij een terroristische groep en misbruik van sociale media”.

‘Ik ben mishandeld en gediscrimineerd omdat ik een voormalig politiek activist was, waarmee ik ben gestopt’, zei hij in een bericht op Facebook over zijn meest recente arrestatie.

Onder het bewind van de autoritaire president Abdelfattah Sisi, die de staatsgreep van 2013 leidde toen hij legerleider en minister van Defensie was, voordat hij het presidentschap opeiste bij verkiezingen die niet voldeden aan de internationale normen, zijn er duizenden mensen gevangen genomen vanwege het vreedzaam uitoefenen van hun burger- en politieke rechten.

Degenen die op politieke gronden werden gearresteerd worden vaak blootgesteld aan gedwongen verdwijningen, marteling, verlengd voorarrest en eenzame opsluiting. Zelfs tijdens een gezondheidscrisis zoals de Covid-19-pandemie gaat de beproeving van deze gevangenen – die allereerst niet gevangen hadden genomen mogen worden – gewoon door.

Bekijk onderstaande infographic, gemaakt door Global Voices'partner, Visualizing Impact, om meer te leren over de psychologische effecten van een hongerstaking:

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.