Terwijl de industrie opleeft, struikelt de “mondkapjes-diplomatie” van China over kwaliteitsaspecten

China's productielijn voor gezichtsmaskers. Schermopname van de video van China Daily via Twitter-gebruiker China Science.

 

Lees ook de speciale editie van Global Voices over de globale impact van COVID-19.

Na de succesvolle implementering van de sociale isolatiestrategie om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, hervatte China de economische activiteiten in maart [en]. Nu de wanhopige vraag naar mondkapjes en andere medische producten over de hele wereld stijgt, transformeren Chinese fabrieken hun assemblagelijnen om aan de vraag te voldoen. Door de pandemie zijn medische producten niet alleen een catalysator voor economische groei geworden, ze staan ook centraal in het “maskerdiplomatie[en]”-programma van China.

De zaken gaan goed

Mondkapjes, ooit zowel goedkoop als makkelijk beschikbaar, zijn fel begeerde handelswaar geworden nu COVID-19 zich over de hele wereld uitbreidt. Vóór de COVID-19 uitbraak werd een machine voor mondkapjes verkocht voor ongeveer 100.000 tot 200.000 yuan (14.150 tot 28.300 dollar). Nu is de prijs van de machine verdriedubbeld. Maar een machine produceert ongeveer 100.000 tot 160.000 maskers per dag, wat betekent dat één machine gemakkelijk 100.000 yuan (14.150 dollar) per dag opbrengt.

In een populaire WeChat-post, getiteld “Gekke masker/geld-drukmachine: ik werd in één nacht rijk [zh]”, verklaart een voormalig e-sigarettenproducent, m. Zhou, de hoge winstmarge van de business:

用印钞机来形容,真的毫不夸张。到目前为止,哪怕熔喷布价格涨成这样,普通的口罩的成本不超过6毛钱,正常时候就3、4毛,最高峰的时候5、6毛。基本上,现货批发价是两块钱以上…

Het zou niet overdreven zijn om een gelddrukmachine als analogie voor de business te gebruiken. Hoewel de prijs van gebonden textielvlies de hoogte inging, is de gemiddelde kostprijs van een gewoon mondkapje niet hoger dan RMB 60 cent (10 dollarcent). Dit wordt normaal gezien verkocht voor ongeveer RMB 30 tot 40 cent en de maximum kostprijs is 50 tot 60 cent. Nu is de groothandelsprijs meer dan 2 yuan …

In een ander bericht [zh] dat op Weibo circuleert,  was de winstdoelstelling van een zakenman uit Zhejiang voor maart blijkbaar meer dan 100 miljoen yuan (ongeveer 14 miljoen dollar).

Zowel de VS als Europa hebben hun eigen reeks normen voor medische producten[nl], en fabrikanten moeten kwaliteitstesten ondergaan en referenties verkrijgen om aan de nodige uitvoervergunningen en licenties [en] te komen. Martin Cun, een investeerder, evalueerde [zh] de markt en wees erop dat de echte macht van bedrijven ligt in het bemachtigen van geloofsbrieven voor uitvoer naar de VS en Europa:

现在生产口罩就是印钞,当然前提是拿到欧美认证可以出口。现在单单一个法国就向中国下了20亿只口罩的订单,法国6700万人,而美国和欧洲加起来超过10亿人。美欧之后还有南美,南亚,东南亚,非洲……

Mondkapjes produceren is zoals geld drukken, maar natuurlijk heb je de certificeringen van Europa en de VS nodig om te kunnen uitvoeren. Alleen al Frankrijk, met een bevolking van 67 miljoen mensen, heeft 2 miljard maskers besteld in China. De bevolking van de VS en Europa bij elkaar overstijgt 1 miljard …

Mondkapjes-diplomatie in gevaar door slechte kwaliteit

Naast het economische voordeel van deze groeiende bedrijfsactiviteit heeft Beijing een “mondkapjes-diplomatie”-beleid ingevoerd [en] om de banden aan te halen met andere landen die dringend medische hulpmiddelen nodig hebben.

Maar deze diplomatie heeft mogelijk niet het gewenste effect, want vele landen klagen over de slechte kwaliteit van de Chinese medische producten. Tot nu toe riep Nederland 60 miljoen maskers terug [en], vervaardigd in China in maart, en Spanje haalde [en] 58.000 onnauwkeurige snelle COVID-19 test kits terug.

In een online tijdschrift onthulde [zh] m. Chen, een exporthandelaar, dat 60 procent van de assemblagelijnen voor mondkapjes in China niet opgesteld staan in stofvrije ruimtes – de vereiste omgeving voor het produceren van medische producten. Hij wees er ook op dat sommige fabrieken met uitvoerlicenties mondkapjes kopen van andere fabrieken om aan de vraag te kunnen voldoen.

Twitter-gebruiker @gan_run deelde een video van een mondkapjesproductielijn:

Dit is de zogenaamde gelddrukmachine in China. Fabrieksmedewerkers kunnen de maskers aanraken, en de ruimte is niet stofvrij. Dus dit zijn de dure maskers die zij ons verkocht hebben?

Terwijl veel landen niet tevreden zijn met de kwaliteit van deze producten, klagen Chinese burgers erover dat de fabrieken ze verkopen voor te weinig geld [zh]:

出口一个月,才102亿元,看来很多是捐赠出去的

De totale exportwaarde is maar net 10.2 miljard yuan (1.5 miljard dollar), het lijkt erop dat de uitvoer grotendeels een geschenk is.

我们不仅要卖,而且要高价卖给美国! ! !

We moeten het product verkopen, bepaal een hogere prijs voor de VS !!!

Chinese douaneambtenaren meldden [zh] dat, tussen 1 maart en 4 april, de uitvoer van het land bestond uit: 3.86 miljard mondkapjes, 37.5 miljoen beschermende pakken, 2.4 miljoen infrarood thermometers, 16.000 ventilatorsets, 2.84 miljoen COVID-19 tester-sets, en 8.41 miljoen veiligheidsbrillen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.