Algerijnse repressie tegen vrijheid van meningsuiting leidt tot arrestatie van journalisten

Anti-regering demonstranten in de hoofdstad Algiers op 6 juli 2019. Foto beschikbaar gesteld door Farah Souames, met toestemming voor publicatie.

Ruim een jaar na het begin van de protesten voor politieke en economische hervormingen in heel Algerije, gaat de regering gewoon door met haar repressie om de binnenlandse kritiek de kop in te drukken en journalisten de mond te snoeren.

Op 15 maart blokkeerde het gerechtshof in Algiers de vrijlating van de journalist Sofiane Merrakchi, die sinds september 2019 in de gevangenis zat.

Merrakchi werkt als freelance journalist voor buitenlandse nieuwsmedia, zoals de tv-zenders Al Mayadeen in Beiroet en Al Jazeera in Quatar. Hij wordt beschuldigd voor het overtreden van de douanevoorschriften waarbij hij de ‘douane-autoriteiten zou hebben misleid bij het importeren van apparatuur voor de omroepen’.

Volgens het Committee to Protect Journalists (Comité ter Bescherming van Journalisten), riskeert hij een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar en een geldboete ter hoogte van de waarde van de apparatuur.

Reporters Without Borders (Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF):

Een voormalige Algerijnse radioverslaggever, Merrakchi, wordt door de veiligheidsdiensten beschuldigd van het filmen van een demonstratie voor de tv-zender Al Jazeera, waarvan de berichtgeving tijdens de laatste protestenmaanden regelmatig door de autoriteiten werd bekritiseerd. Voor zijn vermeende daden moest hij voor de openbare aanklager verschijnen.

In een verklaring op 5 maart omschreef het collectief ‘United Algerian Journalists’ (Verenigde Algerijnse Journalisten) de aanklacht tegen Merrakchi als ‘een voorwendsel om hem de mond te snoeren': 

Zijn arrestatie, die in het kader van een complete gelijkschakeling van de publieke en commerciële omroepen plaatsvond, was speciaal gericht op het inperken van zijn journalistieke vrijheid. De aanklachten over het overtreden van de douanevoorschriften en het gebruik van zendapparatuur (die door alle tv-zenders in Algerije wordt gebruikt), waren een voorwendsel om hem een straf op te leggen en de mond te snoeren.

Blogger en freelance verslaggever Abdelmoundji Khelladi zit sinds oktober 2019 in de gevangenis. Veiligheidsagenten in burgerkleding arresteerden hem in de stad Constantine toen hij een demonstratie versloeg. Hij wordt beschuldigd van ‘ontwrichting van de nationale belangen en nationale eenheid’.

Voordat Khelladi werd gearresteerd, was hij via zijn blog als verslaggever en commentator actief op het gebied van de politiek en sociale media, waaronder YouTube en Facebook. Hij riskeert twee jaar gevangenisstraf. De rechterlijke uitspraak werd op 1 april 2020 verwacht.

Vanaf het begin van de protesten verhevigden de autoriteiten hun repressie op de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en de toegang tot het vrije internet. De regering wil de toegang tot netwerken en sociale mediaplatforms beperken, waarbij journalisten worden gearresteerd en de media restricties worden opgelegd over de berichtgeving omtrent de demonstraties.

De protestbeweging begon op 22 februari 2019 toen de toenmalige president Abdelaziz Bouteflika aankondigde een vijfde ambtstermijn te ambiëren. Maar de demonstraties gingen ook na zijn aftreden op 3 april 2019 gewoon door.

De Algerijnen gaan echter door met hun demonstraties om te protesteren tegen corruptie, werkloosheid en de politieke elite. Hun onvrede uitte zich ook na de presidentsverkiezing op 12 december 2019, die door de demonstranten wordt gezien als een poging om het oude regime in het zadel te houden.

De voormalige premier en bondgenoot van Bouteflika, Abdelmajid Tebboune, won de verkiezing en werd op 19 december als president beëdigd. Op 5 januari 2020, tijdens zijn eerste kabinetszitting, riep Tebboune de regering op om de persvrijheid in het land te respecteren.Toch gingen de gewelddadigheden gewoon door.

Op 7 maart werd journalist Khaled Drareni tijdens het verslaan van een protest in Algiers gearresteerd ,wegens ‘het organiseren van een samenscholing zonder toestemming’. Nadat hij was veroordeeld voor het ‘ondermijnen van de nationale eenheid’ en onder gerechtelijk toezicht werd geplaatst, kwam hij op 10 maart vrij. Hij mocht ook het land niet verlaten, met de dreiging van tien jaar gevangenisstraf bij niet-opvolging van het bevel.

Drareni is de oprichter van de online-nieuwssite Casbah Tribune en correspondent van TV-5 Monde. Sinds het begin van de protesten tegen het regime in februari 2019 heeft hij hierover zeer uitvoerig verslag gedaan.Tijdens zijn werk is hij regelmatig door de autoriteiten weggetreiterd.

Een dag na zijn vrijlating beloofde hij plechtig door te gaan met zijn werkzaamheden, omdat ‘journalistiek bedrijven geen misdrijf is’. Op 25 maart veroordeelde de rechtbank in Algiers hem tot ‘het aanzetten’ en ‘ondermijnen van de nationale eenheid’. De rechter noemde geen termijn, vertelde CPJ. Op 27 maart werd de journalist opnieuw in hechtenis genomen.

Sinds 22 februari 2019 zijn de Algerijnen in het hele land de straat opgegaan om te protesteren tegen het heersende regime. Alleen op 20 maart 2020 bleven de mensen thuis om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Algerijnse activisten en demonstranten benadrukken met klem dat hun protestbeweging niet dood is, maar alleen even pas op de plaats houdt door de huidige, nijpende situatie. Ondertussen geeft de Algerijnse regering geen enkel signaal dat ze haar repressieve optreden wil versoepelen.

Op 24 maart 2020 werd oppositieleider Karim Tabbou tot 1 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 50.000 Algerijnse Dinars (ongeveer € 358.000  ) veroordeeld voor het uiten van kritiek over de rol van het Algerijnse leger op de politieke besluitvorming, getoond op video's en gepubliceerd op het Facebook van de partij, aldus Amnesty International.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.