Malediven: kan een land dat zo afhankelijk is van toerisme wel op slot?

Image by David Mark from Pixabay. Used under a Pixabay License.

Malediven, pier. Foto van David Mark op Pixabay. Gebruikt met toestemming (Pixabay License).

Lees ook onze speciale berichtgeving over de wereldwijde impact van COVID-19.

COVID-19 heeft het leven op z'n kop gezet in de Malediven. President Solih maakte tijdens een persconferentie op 25 maart bekend dat het land in lockdown was en dat er vanaf 27 maart geen toeristenvisa meer werden uitgegeven. Ook overheidskantoren, scholen en universiteiten zijn tot 5 april 2020 gesloten.

President Solih: Sommige van deze besluiten verstoren het normale leven, maar we hebben ze genomen om het voor iedereen veilig te houden. Afhankelijk van de situatie implementeren we meer maatregelen. Vanaf komende zondag blijven de overheidskantoren, scholen en universiteiten nog een extra week dicht.

President Solih: Met ingang van 27 maart geven we geen visa meer uit aan buitenlanders. Resorts gaan 14 dagen in quarantaine nadat de laatste toeristen zijn vertrokken. Er zijn inmiddels positief geteste mensen aan het herstellen, maar dat betekent niet dat het virus niet verder verspreid kan worden.

Op 17 maart werd bekendgemaakt dat alle overheidsdiensten (behalve hulpdiensten), rechtbanken, mediakantoren en financiële instellingen dicht moesten van 19 tot 26 maart om zo de coronapandemie aan te pakken. De president verklaarde ook dat het land goed was voorbereid op een rampscenario omdat er 200 IC-bedden zijn geplaatst. Het land is echter afhankelijk van inkomsten uit toerisme en internetburgers vragen zich af of de Malediven zich wel een lockdown kunnen veroorloven.

Tijdlijn van de uitbraak

De eerste gevallen waren twee buitenlanders die op een resort werkten. Op 7 maart werd ontdekt dat ze COVID-19 hadden. Ze hadden allebei contact gehad met een Italiaanse toerist die na terugkeer in Italië positief getest werd op het virus. Het aantal besmettingen is nu gestegen tot 13, waarvan acht mensen al zijn hersteld.

De reissector komt wereldwijd tot stilstand, landen die volledig afhankelijk zijn van het toerisme voelen de enorme economische druk nu de toeristenstroom is geslonken tot een vrijwel droogstaand beekje. Er zijn al meer dan 50 resorts tijdelijk gesloten vanwege de terugloop aan bezoekers. De werknemers krijgen minder betaald.

Op 12 maart kondigde de regering de noodtoestand af voor 30 dagen en het bureau voor gezondheidsbescherming (HPA) heeft drastische maatregelen ingevoerd; pensions en gastenverblijven op onbewoonde eilanden mogen geen toeristen onderbrengen, bijvoorbeeld. Het HPA verbiedt werknemers van resorts om van en naar de resorts te reizen en cafés en restaurants in de hoofdstad Malé mogen geen gasten meer binnen laten eten.

Malé is een klein eilandje van minder dan twee vierkante kilometer waar 150.000 mensen wonen. De bewoners is gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven.

Petje af voor #Maldives Geen lockdown, geen uitgaansverbod en toch respecteren de mensen het verzoek van de regering om thuis te blijven. #StaySafe #Covid_19 #COVID19 #CoronaCrisis #coronavirus

Vandaag was de azan in Malé #Maldives veranderd vanwege het coronavirus.

In plaats van “hayya alas-salah” (kom bidden) roept de muezzin “al-salatu fi buyutikum” (ga thuis bidden).

Moge Allah ons beschermen opdat we snel weer naar zijn huis kunnen inshallah.

Gevolgen voor de economie

In 2019 kwamen er meer dan 1,5 miljoen toeristen naar de Malediven. Het land stelde zich ten doel om 2 miljoen toeristen te ontvangen in 2020. Het lijkt er echter op dat COVID-19 de hoop om dit doel te bereiken de grond in boort.

Op 9 maart 2020 vaardigde het land een inreisverbod uit voor bezoekers uit China, Iran, Italië, delen van Zuid-Korea, Bangladesh en alle cruiseschepen. Op 15 maart werden een aantal Europese landen toegevoegd aan de lijst.

China en Italië, twee van de zwaarst getroffen landen, vormen ook de grootste markt voor het toerisme op de Malediven. Het aantal toeristen nam in februari 2020 af met 14,3 procent. Na de maatregelen die in maart werden getroffen, was de afname nog groter.

Een aanzienlijke afname van het aantal toeristen heeft een domino-effect op de economie van de Malediven.

Het algemene verbod om toeristen, met inbegrip van de cruiseschepen, niet toe te laten, is een harde slag voor de economie en het land krijgt zeer waarschijnlijk te maken met een aanzienlijk tekort aan inkomsten uit vreemde valuta.

Gebruikers op social media zijn verdeeld in twee kampen. Het ene deel is van mening dat een complete lockdown de enige optie is om het virus tegen te houden en chaos te voorkomen, het andere deel denkt dat het land het zich domweg niet kan permitteren om buitenlandse toeristen te weren en in complete lockdown te gaan.

Jenny Latheef is van mening dat een complete lockdown de oplossing is:

Een complete #LockDown bespaart MEER geld dan gedeeltelijke lockdowns. En het land openstellen voordat de rest van de wereld het virus onder controle heeft ook! Alleen door samenwerken kan de wereld zich ontdoen van dit #coronavirus.

Ali Hussain reageert op Amhar die vraagt of een totale lockdown financieel wel haalbaar is:

De huur en rekeningen kosten minder dan jezelf ergens laten besmetten en dan thuis je familie besmetten. Als je een gezinslid verliest aan het virus… Kun je je dat veroorloven?

Isra zet vraagtekens bij de maatregel die voorschrijft dat werknemers op het resort moeten blijven, zelfs de mensen die niet meer werken, terwijl de toeristen nog op vakantie mochten komen, tot er geen toeristenvisa meer werden uitgegeven:

Dus gewoon mensen dwingen om op een eiland te blijven waar ze niet meer werken, terwijl er nog geen enkel geval van COVID-19 is, maar tegelijkertijd geen reizigers tegenhouden die het virus naar de resorts zouden kunnen brengen?

Umran twittert:

Uh-huh. Zo lang er contact is tussen resorts en de bevolking blijven quarantaine-uitzonderingen voor gasten van resorts een groot risico… Stel de bevolking veilig voordat je alles inzet op het redden van het toerisme… Ik word hier zo moe van…

Er zijn echter medewerkers van resorts, zoals Saaif Zaryr, die het eens zijn met de regeringsmaatregel om het vrije verkeer van resortmedewerkers te beperken:

Ik werk op een resort en ik juich het besluit van de regering om resorts af te sluiten toe. De overgrote meerderheid van de gevallen op de Malediven is afkomstig van de resorts. Het is in het belang van de bevolking dat we voorkomen dat de werknemers van de resorts omgaan met de rest van de bevolking.

Intussen vraagt Faraz zich af of het geld dat het toerisme opbrengt ook iets oplevert voor het volk:

Toerisme genereert meer geld dan, ik zeg maar wat, de visserij.

Maar waar gaat dat geld naartoe? Naar bankrekeningen op het vaste land! Wat hebben we daar nou aan?

De Malediven gebruiken ook verscheidene resorts op aparte eilanden vlak bij de hoofdstad Malé om mensen die mogelijk besmet zijn in quarantaine te houden. Al voordat de lockdown werd afgekondigd, werden inwoners van de Malediven die terugkwamen uit het buitenland 14 dagen in quarantaine geplaatst in deze speciale resorts; dat gold overigens niet voor toeristen: die mochten naar hun vooraf geboekte resort.

Aangekomen in de Malediven na een reis van meer dan 24 uur en ondergebracht in een door de overheid verschaft quarantainecomplex, dat er prima uitziet. Alles is heel goed georganiseerd en iedereen is zo aardig en behulpzaam. Heel erg bedankt en petje af voor het fantastische werk dat jullie verzetten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.