Bedrijf in Sint-Petersburg zet online bar op voor Russen in zelf-isolering

Screenshot van de home page van de Stay The Fuck Home Bar, gemaakt door het Shishki Collectief.

Lees ook het speciale rapport van Global Voices over de wereldwijde impact van COVID-19. [en – alle links]

Een inventief Russisch bedrijf heeft een bar geopend om eenzame extroverten een beetje uit hun zelf-isolement te halen – online.

Steeds meer Russen kiezen voor zelf-isolering nu het aantal bevestigde Coronavirusgevallen sterk stijgt. Bij het ter perse gaan van dit artikel staat de stand op 200 gevallen. Vandaag bevestigden de Russische autoriteiten het eerste sterfgeval in het land: een 79 jaar oude vrouw met onderliggende gezondheidsproblemen. Gezondheidswerkers gaan online om hun bezorgdheid uit te drukken over de paraatheid van de ziekenhuizen in het hele land, waar ziekenhuiszalen vollopen met gevallen van longontsteking – een symptoom van COVID-19.

De Russische regering heeft strenge maatregelen genomen om besmetting te voorkomen. Met ingang van 7 maart moeten alle reizigers uit getroffen landen bij aankomst 14 dagen in zelf-quarantaine gaan. Strafmaatregelen tegen het verbreken van de isolatie kunnen langdurige gevangenisstraf inhouden; om de maatregel toe te passen worden betrokkenen in Moskou nu onderworpen aan de meest omstreden maatregel van de stad: een gezichtsherkenningscamera. Deze week sloot het land tot mei alle grenzen voor buitenlandse reizigers.

Net zoals bijna iedereen begint de Russische bevolking te hamsteren in supermarkten en bereiden ze zich voor op een lange tijd achter gesloten deuren. Ze gaan online en delen tips en ervaringen met videoblogs en Facebook posts met de hastag #яостаюсьдома [ru] (Ik blijf thuis). Om kort te gaan, ze volgen het voorbeeld van “Stay the Fuck Home“, een internationale campagne die mensen van alle leeftijden aanmoedigt om binnen te blijven, in een wanhopige poging om de curve af te vlakken. Door sociale contacten te reduceren daalt het gevaar van besmetting waardoor wordt een piek in hospitalisaties, met als gevolg het instorten van de gezondheidszorg, vermeden wordt.

De “Stay the Fuck Home Bar” ging online op 14 maart. Het is de creatie van het Shishki Collectief, een in Sint-Petersburg gevestigde startup, met als doel “met gesloten grenzen en open harten” de zelf-geïsoleerde mensen wereldwijd met elkaar in contact te brengen bij een biertje of glas wijn. Gebruikers hebben toegang tot één van de 24 uur-chatrooms, gehost op het Whereby videoconferentie-platform, met uitsluitend gebruik van hun internet browser, en geactiveerde webcam als ze dat willen. De vier “bars”, die elk twaalf mensen kunnen onderbrengen, hebben een bepaald thema: bijvoorbeeld ééntje brengt liefhebbers van design en kunst bij elkaar, bij een andere bar kunnen gebruikers hun Engels oefenen.

Volgens de “Calvert Journal” bezochten meer dan 30.000 gebruikers de website in de 24 uur na het opstarten. Creatief directeur Mikhail Shishkin vertelde het online tijdschrift The Village dat het idee voor de bar opkwam tijdens de sluiting van de kantoren van het Shishki collectief, waardoor medewerkers alternatieve manieren zochten om sociaal in contact te blijven:

«Устроено все просто: наливаешь бокал пива, заходишь в онлайн, там сидят какие-то ребята — кто-то из Лос-Анжелеса, кто-то из Таллина, кто-то из Харькова, из Москвы. Парень из Испании, к примеру, показывает, что за окном чудесная солнечная погода, но на улицах никого. Так что это такое живое общение, все знакомятся, разные темы обсуждают».

Het opstarten is heel eenvoudig. Je neemt een biertje, gaat online, en een paar mensen zijn er al. Iemand van Los Angeles, iemand van Tallinn, van Kharkiv, van Moskou. Zo kon bijvoorbeeld een Spanjaard tonen hoe hij door het raam kon zien hoe mooi het weer was, maar niemand op straat verscheen. Dat is real-time communicatie, iedereen kan iedereen leren kennen en over verschillende onderwerpen praten.

Shishkin hoopt dat zelfs als echte bars de komende tijd gesloten blijven, hun klanten toch sociale contacten kunnen onderhouden in speciale online chatrooms. Hij vermeldt verder dat hij en zijn collega´s verschillende vestigingen in Sint-Petersburg helpen om hun eigen “digitaal filiaal” te openen op de website.

RuNet gebruikers zijn gecharmeerd door het project. Hopelijk weerspiegelt hun online enthousiasme een even sterk engagement om echt thuis te blijven. Toen de auteur vandaag op de bar inlogde vond hij de chatrooms bijna vol, met tekens van vriendschappen sluiten en contacten leggen tussen digitale stamgasten, over grenzen en misschien ook politieke overtuigingen heen.

“Ik heb er zó genoeg van,” zuchtte Anton, een veertiger aan zijn keukentafel. De drie anderen waren het roerend met hem eens. “Oh, iemand van Kiev komt erbij, ” zeiden ze blij.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.