Waarom is Donald Trump zo populair in Nigeria?

 

President Donald Trump keert op 19 augustus 2018 terug in het Witte Huis in Washington. Image van Samira Bouaou/The Epoch Times, CC BY 2.0.

President Donald Trump krijgt wereldwijd weinig waardering voor de manier waarop hij internationale aangelegenheden afhandelt — maar in enkele Afrikaanse landen, zoals Nigeria, krijgt hij die waardering wel.

Volgens een recent onderzoek door het Pew Research Centre ‘vertrouwen de meeste’ Nigerianen erop dat Trump ‘het juiste zal doen voor de wereld’.

De resultaten van het onderzoek door Pew waren verzameld door telefonische en persoonlijke interviews die werden gehouden onder de supervisie van Gallup — een in Washington D.C. gevestigd Onderzoeks- en adviesbureau.

Een in oktober 2019 uitgevoerde analyse van de kaart met twitteraars waarop het totale aantal volgers van Trump op Twitter is te zien, toont aan dat Nigerianen in de top vijf van de wereld staan:

Tenzij we het willen ontkennen, is Trump enorm populair in Nigeria. Let wel, ik ben geen fan van hem, maar de waarheid gebiedt te zeggen dat hij hier een enorme aanhang heeft.

— Omadi (@iamtenseven) 10 januari 2020

Dit verklaart echter niet waarom Trump door sommige Nigerianen wordt bewonderd.

De Nigeriaanse schrijver Adaobi Tricia Nwaubani verklaarde in het radioprogramma The World, een coproductie met BBC, dat Trumps imago van ‘keiharde jongen’ weerklank vindt in het dichtst bevolkte land van Afrika:

People admire his tough guy image and his bluntness is entertaining. He's weird to Americans. He's strange. He's different from what you've had. But we're used to leaders who speak without restraint, who are verbally abusive when they please. And so, he's not as outlandish to us as he may appear to an American.

Mensen bewonderen zijn imago van keiharde jongen en zijn botte houding is amusant. Hij is vreemd. Hij is anders dan anders. Maar wij zijn gewend dat leiders zich zonder terughoudendheid uitspreken, die verbaal beledigend zijn als ze daar zin in hebben. Daarom is hij niet zo bizar voor ons als voor een Amerikaan.

Een andere reden is religie. Nigeriaanse christenen zijn dol op Trump.

Cheta Nwanze, hoofd van de onderzoeksafdeling van SBM Intelligence deelde Global Voices mee:

I'd like to see exactly WHERE in Nigeria this survey was conducted. I'm willing to bet that it was largely in southern Nigeria, which explains the love of Trump. A lot of his base are evangelical Christians, from whom many Nigerians draw their inspiration.

Ik zou graag willen weten waar in Nigeria dit onderzoek precies is uitgevoerd. Ik durf er wat om te verwedden dat dit hoofdzakelijk in het zuiden van Nigeria was, hetgeen de liefde voor Trump verklaart. Zijn aanhang bestaat vooral uit Evangelische christenen, en veel Nigerianen worden door hen geïnspireerd.

Nigeria, met een bevolking van ongeveer 200 miljoen mensen, heeft twee belangrijke geloofsrichtingen: christendom en islam. Moslims en christenen vormen respectievelijk 50 en 48 procent van de Nigeriaanse bevolking.

De methodologie van de recent gehouden opiniepeiling stelt dat het onderzoek werd uitgevoerd in ‘lokale bestuursgebieden, gestratificeerd volgens geopolitieke regio's’. De staten Adamawa, Borno en Yobe in het noordwesten van Nigeria waren uit veiligheidsoverwegingen echter uitgesloten van het onderzoek.

Nigeria heeft 774 lokale bestuursgebieden, die de basis vormen van de uitvoerende machtsstructuur in het land. Er zijn ook zes geopolitieke regio's: Noordcentraal, Noordwest, Noordoost, Zuidzuid, Zuidoost en Zuidwest.

De stelling van Nwanze dat christenen in het zuiden van Nigeria de kern van de steekproef en de resultaten van Pews onderzoek moeten hebben gevormd, zijn niet ongefundeerd. Het onderzoek toonde tevens aan dat Nigeriaanse christenen ook ‘een gunstiger mening hadden over de VS (69 procent) dan de moslims (54 procent)’.

Na de moord op de Iraanse topgeneraal Qasem Soleimani door de Verenigde Staten, vaardigde de Nigeriaanse politie een Nationaal veiligheidsalarm uit om rellen door ‘binnenlandse belangen’ te voorkomen.

De islamitische beweging in Nigeria omschreef de Amerikaanse luchtaanval waarin Soleimani werd gedood als een ‘oorlogsverklaring’ aan Iran.

Trump wordt omschreven als ‘een van de meest controversiële wereldleiders van de moderne tijd’.

Toch wordt hij duidelijk door velen in Nigeria bewonderd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.