Bosbranden in Australië: de aanpak door de premier van deze nationale ramp krijgt brede kritiek

Screenshot: nieuwsvideo van Australian Broadcasting Corporation Australiërs openen hun huizen voor gewonden en weeskinderen in de natuur in de bosbranden (8 januari 2020)

Screenshot: nieuwsvideo door Australian Broadcasting Corporation, 8 januari 2020.

Het bosbrand-seizoen zonder weerga in Australië duurt nog lang, na een vroege start met oplaaiende brandhaarden in een groot gebied.

Volgens de laatste schattingen is meer dan 100.000 vierkante kilometer bos verbrand, zijn meer dan 2.200 huizen verwoest en 28 mensen, veel vee en in het wild levende dieren omgekomen. Volgens een schatting is het aantal in het wild levende dieren met ruim een miljard afgenomen, inclusief miljarden insecten.

Bovenaan de uitgebreide verslaggeving door de belangrijkste media in Australië, staan de social media met het nieuws over de ramp. Twitter, Facebook en andere platforms brengen het laatste nieuws over nieuwe branden, noodoproepen, evacuaties en recente ontwikkelingen.

De politieke en milieutechnische impact is overal op het continent merkbaar.

Het leiderschap van premier Scott Morrison wordt alom veroordeeld. Na stevige kritiek op zijn beleid, kwam hij vervroegd terug van een kerstvakantie met zijn familie op Hawaii. Veel mensen vonden zijn zogenaamde excuus totaal beneden peil:

Wat beweegt deze man echt? Scott Morrison beweert dat zijn vakantie op Hawaii moet worden gezien als een ‘extra loodgieterscontract’ op een vrijdagmiddag

Recent zijn er veel video's gepost op Tiktok, een video-netwerkservice en populair onder jongeren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de hashtag #ScoMo. De service wordt 11 miljoen keer bezocht, waaronder de video @onedavidofmany:

https://www.tiktok.com/@onedavidofmany/video/6769501089239665925

Na zijn terugkeer werd de premier fors aangevallen over zijn lakse houding bij het toekennen van compensatie aan vrijwillige brandweerlieden:

Het wordt tijd…

Volgens de regering moeten de vrijwillige brandweerlieden worden gecompenseerd

Scott Morrison werd ook online aangevallen over zijn passieve houding en het houden van een nieuwjaarsbijeenkomst op zijn officiële Kirribilli-buitenverblijf op Sydney Harbour:

Ik ben ontzettend boos. En met mij anderen.

Ons land is stuurloos en het brandt. In plaats dat het wordt geleid door iemand die we echt nodig hebben, houdt de premier een nieuwjaarsbijeenkomst.

Want dat doe je als je een incompetente, karakterloze, stuurloze #ScottyfromMarketing bent?

Tijdens de nieuwjaarsviering gooide zanger-tekstschrijver Tex Perkins olie op het vuur met zijn song ‘The honeymoon is over':

Alle eer aan hem!

Tex Perkins geeft Scott Morrison de vinger op ABC.

De pogingen van de premier om oproepen voor een wijziging van het huidige klimaatbeleid door de overheid af te slaan, werd door veel mensen in Australië, Nieuw-Zeeland en wereldwijd slecht ontvangen. Australië werd in december tijdens de VN-klimaatconferentie in Madrid vrijwel unaniem bekritiseerd voor het ondermijnen van de vooruitgang tijdens de onderlinge gesprekken.

Zijn opmerkelijke gebrek aan belangstelling werd overal zichtbaar. Hij wilde niet praten met 23 voormalige belangrijke deskundigen op het gebied van rampenbestrijding, die al hadden gewaarschuwd over de gevaren van branden tijdens het komende seizoen en extra middelen wilden inzetten:

Oud-brandweercommandanten vertellen dat er in Australië meer blusvliegtuigen nodig zijn. Bijna twee dozijn kopstukken van vroegere noodorganisaties in Australië doen ook een aanbeveling om meer blusvliegtuigen aan te schaffen.…

Na zijn verrassende verkiezingsoverwinning in mei 2019, werden Morrisons capaciteiten als mens alom geprezen. Maar zijn publieke imago kreeg een enorme deuk bij zijn bezoek aan de door brand getroffen gemeenschappen. De lokale bevolking beschimpte hem om zijn beperkte vaardigheden om met mensen te communiceren, die weigerden hem de hand te schudden:

Sommige mensen vragen Scott Morrison om te stoppen met fotosessies van getraumatiseerde mensen #AustraliaBurning #bushfirecrisis #vicfires #NSWfires #bushfiresVIC #Mallacoota #AustralianFires #Bushfires #ClimateEmergency #ClimateChange #AustraliaBurns #australiaisburning

#ScottyfromMarketing suggereerde dat de stijl van de premier besluiteloosheid uitstraalde in plaats van met concrete maatregelen te komen. De Australische actrice Magda Szubanski gaf de stemming goed weer toen Morrison een advertentie plaatste waarin hij de regering opriep militaire reservisten in te zetten:

Onder de VELE zaken die u met #belastinggelden tijdens deze “ongeëvenaarde” nationale crisis (waarvoor u al werd gewaarschuwd) had kunnen financieren, hebt u gekozen om in de publiciteit te komen? Dit is aan niemand uit te leggen. Maar het is nu te laat #ScottyfromMarketing…als het kalf verdronken is dempt men de put.

Zelfs dit opzichtige, weifelachtige optreden liep behoorlijk verkeerd af, na een ernstige communicatiestoornis met de New South Wales Rural Fire Service (brandweer):

De NSW RFS commissaris Shane Fitzsimmons vertelde dat hij en het defensiepersoneel op het state control center niet door premier Scott Morrison waren geïnformeerd over een plan om 3.000 reservisten in te zetten om de bosbranden te bestrijden.

Graham Young, klimaatscepticus en directeur van het Australian Institute for Progress, reageerde op de kritiek van Scott Morrisons Nationale Liberale regering op TRT, de Turkse publieke omroep. Graham en anderen die op zijn Facebook post via een video commentaar gaven, vreesden ook dat het met Australië “verkeerd zou kunnen aflopen”.

De premier boekte wel een succesje bij het terugdringen van de klimaatrisico's door het laten aansteken van preventieve, gecontroleerde branden buiten het bosbrand-seizoen en het aanwijzen van pyromanen als veroorzakers. De Groene Partij en de milieu-activisten werden, ondanks hun ontkenningen, beschuldigd:

De bosbranden in Australië zijn niet het gevolg van klimaatverandering, maar komen door de oppositie van de Groenen tegen het terugdringen van de klimaatrisico's, een bewezen strategie die mensen al sinds generaties inzetten.

Het debat werd gevoerd op de #ArsonEmergency Twitter hashtag. Wederzijdse beschuldigingen over desinformatie zijn inmiddels aan de orde van de dag. De reactie van BBC News-presentator Ros Atkins:

Ros Atkins bestempelt IMO als een van de meest actuele onderwerpen wereldwijd. Wilt u ECHT alles weten over deze extravagante uitspraken? Kijk dan eens.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om een bewust opgezette desinformatie-campagne:

Dit is een FANTASTISCHE deal. Er is al een doelgerichte en gecoördineerde poging ondernomen om overal opzettelijk brand te stichten, waarbij de zogenaamde ‘eco-terrorist’ een nieuw wereldwijd fenomeen is geworden.

Het zijn niet alleen de sociale-, maar juist de traditionele media. De jongens achter het bureau.

Victoria Mollison heeft een invloedrijk publiek medium opgeroepen om e.e.a. aan de kaak te stellen:

Wij zijn het erover eens dat deze vooropgezette campagne duidelijk uit de koker komt van de Liberal National Murdoch propagandamachine. Australië wordt geconfronteerd met een nationale politieke mediacrisis.

De New York Times deed een gedetailleerd onderzoek na kritiek van de Rupert Murdochs News Corp, die de hele gang van zaken ziet als een gecoördineerde poging om de schuld in de schoenen van een ander te schuiven en de aandacht van de klimaatverandering af te leiden.

Omdat het bosbrand-seizoen nog lang kan duren, hoopt de premier dat zijn aankondiging voor het doneren van 2 miljard Australische Dollars aan een national bushfire recovery agency, zijn negatieve politieke imago nog kan oppoetsen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.