De buitengerechtelijke executie van vier beschuldigde verkrachters in Indië brengt debat op gang over gerechtelijk systeem

Krantenadvertentie die het schietincident bejubelt. Vertaling: Vier dood. Hoeveel lopen er nog rond? Het land zal gerechtigheid laten geschieden. Wijdverspreid beeld van de Facebookpagina “Indiërs van het Laatkapitalisme”

In Indië heeft de buitengerechtelijk executie van vier beschuldigde verkrachters geleid tot verhitte debatten tussen diegenen die het omzeilen van de traagmalende raderen van het justitiële apparaat toejuichen en anderen die vinden dat hiermee een kwalijk precedent werd geschapen.

Op 27 november 2019 werd in Hyderabad Dr. Prianka Reddy [en – alle links] het slachtoffer van een brutale groepsververkrachting  en moord. Rond dezelfde tijd werd een ander verkrachtingsslachtoffer in brand gestoken op weg naar een hoorzitting; uiteindelijk overleed ze door een hartstilstand.

Het toenemende aantal verkrachtingen over heel het land leidde tot een enorme uitbarsting van woede en velen eisten een snelle respons, met inbegrip van strengere wetten en maatregelen tegen verkrachters. In het Hogerhuis zei parlementslid Jaya Bachchan zelfs dat verkrachters gelyncht zouden moeten worden.

Een paar dagen nadat Dr. Priyanka Reddy was gevonden, bracht de politie de vier beschuldigden naar de plaats van de misdaad voor een reconstructie. Volgens de politie probeerden de vier mannen te ontsnappen en werden ze doodgeschoten. Dit nieuws werd druk besproken op sociale media, en vertoonde een scherpe polarisering.

“Fataal schietincident”

“Fataal schietincident” is een term die in Zuid-Azië (vooral in Indië en Pakistan) wordt gebruikt om buitengerechtelijke executies door de politie of het leger te beschrijven. Volgens rapporteringen heeft Hyderabad een lange geschiedenis van dergelijke executies en is de politie herhaaldelijk bekritiseerd omdat zij optreedt als rechter, jury en strafuitvoerder. De Indische grondwet voorziet de bescherming van burgers tegen acties die buiten de wet om plaatsvinden.

Niemand zal van het leven of van zijn persoonlijke vrijheid beroofd worden tenzij door een procedure die bij wet is vastgelegd – Artikel 21 van de Indische grondwet

Over het geval van de vier beschuldigde verkrachters schrijft T K Arun in de Economic Times dat de fundamentele rechten van de beschuldigde in Hyderabad overduidelijk door de staat geschonden werden .

Andere netgebruikers dringen via sociale media aan op gepaste juridische acties in elke casus.

Schokkend. Wat is er van ons geworden? Welk bewijs hebben we dat het ging over de ware schuldigen? Hebben we informatie omtrent een onderzoek en een onomstotelijk bewijs van misdaad? Ze hadden misschien niet eens een advocaat, ze zijn niet verhoord. Gedood bij #Fataal schietincident en wij juichen?

Modi heeft briljant werk geleverd door een toekomstvisie te schilderen van Indië als een grootmacht die kracht uitstraalt. Maar, opgepast, je eigen gerechtelijk systeem omzeilen en staatsgeweld gebruiken tegen de eigen bevolking bewijst alleen maar zwakte.

Een massa steunbetuigingen aan de politie heeft evenwel de buitengerechtelijke moord op de vier mannen een ‘rechtvaardige’ vergelding genoemd.

Eindelijk ja, laat deze dag het begin zijn van een nieuw tijdperk waarin kinderen en vrouwen veilig en geborgen kunnen leven in Indië. Snelle gerechtigheid zal de viezeriken angst inboezemen, onze oprechte gebeden zijn verhoord. Hoed af!

Een sterke boodschap van de Konidela's! Trots een vrouw te zijn!

Ik applaudisseer voor de #hyderabadpolice die in geen tijd stevige stappen ondernam en een passende straf aan de misdadigers gaf. We moeten de politie niet ontmoedigen. Zogenaamde ‘nepschietincidenten’ demoraliseerden de Gujarat politie in het verleden. Dr. Priyanka Reddy.

#WATCH Hyderabad: Reactie van meisjesstudenten toen het nieuws uitbrak van het schietincident met de beschuldigden van de verkrachting van en de moord op de vrouwelijke veearts

Ik denk dat vandaag elke vader, elke ouder, elke broer in het land achter de #hyderadpolice staat. Mijn beste wensen voor hen.

A father in Kerala had to kill the rapist and murderer of his 13 year old daughter, coz a Kerala court let the rapist out on bail. The ‘juvenile’ in the #Nirbhaya case is a free man with a sewing machine. In such a situation, how can one NOT be happy with the #encounter?

— Shefali Vaidya (@ShefVaidya) December 6, 2019

Een vader in Kerala moest de verkrachter en moordenaar van zijn dertienjarige dochter doden, want een gerechtshof liet de verkrachter vrij op borg. De minderjarige in het #Nirbhayageval is een vrij man met een naaimachine. Hoe kan je in dergelijke situatie NIET gelukkig zijn met het #fatale schietincident?

Volgens de Times Now News zei de vader van het slachtoffer:

It has been 10 days to the day my daughter died. I express my gratitude towards the police and government for this. My daughter’s soul must be at peace now.

Momenteel zit het debat over een snelle respons tegenover een traag gerechtelijk systeem in een impasse.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.