Een drone bevoorraadt een afgelegen eiland in Vanutu met vaccins

De verzamelde gemeenschap in afwachting van het vaccineren na het landen van de drone in Cook's Bay. Foto door Swoop Aero voor UNICEF, toestemming voor publicatie.

“De vlucht met een drone die vandaag plaatsvond, betekent een grote stap voorwaarts in de mondiale gezondheidszorg”, zegt Henrietta H. Fore, uitvoerend directeur van UNICEF, nadat een drone met succes op 18 december 2018 een kist vaccins afleverde op een afgelegen eiland in Vanuatu.

Vanuatu, een eilandengroep in de Pacific met 83 eilanden en een oppervlakte van 12.189 vierkante kilometer, is het eerste land ter wereld dat drones inzet voor het transport naar afgelegen gemeenschappen.

Nog afgezien van de geografische uitdaging bezit slechts een derde van de bewoonde eilanden een vliegveldje of een geasfalteerde weg.

Een op de vijf kinderen in Vanuatu is niet volledig gevaccineerd.

De drone, die eigendom is van het Australische Swoop Aero, had nog geen half uur nodig om de afstand van 40 kilometer vanaf Dillon's Bay in het westen van het eiland Erromango tot de oostkust van Cook’s Bay te overbruggen. Testvluchten met de drones vonden tussen 5 en 7 december 2018 plaats.

De verafgelegen gemeenschappen in Cook’s Bay beschikken niet over een gezondheidscentrum of elektriciteit en zijn alleen te voet of met kleine bootjes bereikbaar.

Een drone-testvlucht op 5 december 2018. Foto UNICEF, toestemming verleend.

De lucht in en weg!!! Swoop Aero demonstreert tijdens een testvlucht hoe de drone deze week vaccins aflevert in #Vanuatu #drones4vaccines @UNICEFAustralia @dfat @govofvanuatu

Omdat vaccins gekoeld moeten worden bewaard, liggen ze in piepschuim dozen met ijs, voordat ze aan de drone worden vastgemaakt.

Een luchtopname van een gemeenschap in Cook's Bay waar een drone met succes vaccins afleverde. Foto Jason Chute/UNICEF, met toestemming.

Verpleegkundige Miriam Nampil neemt de door de drone afgeleverde vaccins in ontvangst en vaccineert vervolgens dertien kinderen en vijf zwangere vrouwen. Het vier weken oude jongetje Joy Nowai die tegen hepatitis en tuberculose werd gevaccineerd, is het eerste kind ter wereld dat een vaccin kreeg dat met een commerciële drone werd afgeleverd.

Lokale gezondheidswerkers onder leiding van verpleegkundige Miriam Nampil (rechts) nemen in Cook's Bay  de eerste vaccins in ontvangst van Swoop Aero drone. Foto Photo Jason Chute/UNICEF, met toestemming.

Nampil vertelde:

Omdat de reis naar het eiland vaak lang en moeilijk is, kwam ik hier slechts eenmaal per maand om de kinderen te vaccineren. Maar met de drones hopen we voortaan meer kinderen in de afgelegen gebieden van het eiland te bereiken.

De gemeenschap verzamelt zich om te worden gevaccineerd, nadat de drone in Cook’s Bay de vaccins heeft afgeleverd. Foto Jason Chute/UNICEF, toestemming verleend.

Vanuatu en UNICEF kwamen voor het eerst in 2017 met het idee om drones in te zetten, waarbij vaccins in het hele land beter beschikbaar moesten komen. Tenminste dertien bedrijven waren bereid om te participeren in het financieren van  drone-testvluchten, maar door logistieke en financiële tegenslagen haakten veel bedrijven af. Uiteindelijk gunde Vanuatu drie contracten aan twee bedrijven die de testvluchten op 5 december 2018 uitvoerden.

Andrew Parker, chef  UNICEF Vanuatu, nam de ongerustheid weg dat de drones de inzet van gezondheidswerkers overbodig zou maken:

Het is niet onze bedoeling om banen ter laten verdwijnen, maar we willen ze slechts op een zinvolle manier anders invullen. Denk bijvoorbeeld aan het verplegend personeel  bij de eerste hulp post dat geen vaccins heeft, waardoor zieke kinderen niet kunnen worden behandeld. Zij zijn gefrustreerd, omdat ze niet de hulp kunnen geven die nodig is.

De regering van Vanuatu bestudeert momenteel de mogelijkheid om officieel het gebruik van drones in de gezondheidszorg te integreren.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.