Juli 2018: Russische journalisten gedood in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Orkhan Dzhemal, 51, een ervaren oorlogsverslaggever uit Rusland, werd op 31 juli 2018 in de Centraal-Afrikaanse Republiek gedood. Screenshot door Echo of Moscow, YouTube.

In de nacht van 30 juli 2018 werden in de Centraal-Afrikaanse Republiek bij een controlepost buiten de hoofdstad Bangui drie Russische journalisten gedood.

Orkhan Dzhemal, een ervaren verslaggever, de met een onderscheiding bekroonde filmmaker Aleksandr Rastorguev en cameraman Kirill Radchenko, werden doodgeschoten door onbekende daders die plotseling uit de bosjes bij de controlepost opdoken.

De aanval volgde op een lopend conflict tussen de regering van het land en verschillende rebellengroepen.

Hun dood werd bevestigd door het Investigations Control Center (TsUR, Tsentr Upravleniya Rassledovaniyami), een onderzoekscentrum dat werd opgericht door de vroegere oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky die nu in Londen in ballingschap leeft.

Volgens The Moscow Times heeft Rusland het staatsveiligheidsleger van de Centraal-Afrikaanse Republiek in het verleden voorzien van wapens en trainingspersoneel.

De journalisten Dzhemal, Rastorguev en Radchenko waren volgens TsUR onderweg in de Centraal-Afrikaanse Republiek om een tip na te trekken over een groep gewapende Russische huursoldaten die zich in het Afrikaanse land zouden ophouden.

Het bestaan van deze gewapende groep huurlingen is nooit officieel bevestigd, hoewel uitgebreid journalistiek onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om de zogenaamde ‘Wagner Groep’, die opereert in crisisgebieden zoals Syrië en Oost-Oekraïne. De oprichter van de Wagner Groep, Evgeny Prigozhin, blijft alle beschuldigingen hardnekkig ontkennen. Hij is een invloedrijke zakenman die nauwe relaties met Vladimir Poetin onderhoudt. Door de Verenigde Staten werden hem wegens zijn vergaande inmenging bij de presidentiële verkiezingen in 2016 sancties opgelegd.

Dzhemal, Rastorguev en Radchenko genoten groot respect bij hun collega-journalisten. Orkhan Dzhemal was een beroemd oorlogsverslaggever. Hij maakte carrière en was actief tijdens de beginjaren van de onafhankelijke pers in Rusland.  Alexander Rastorguev werd geprezen om zijn indrukwekkende documentairefilm ‘The Term’ (Srok)  uit 2013 over de mislukte anti-Poetin beweging in Rusland. Kirill Radchenko werkte als tv-verslaggever in oorlogsgebieden zoals Syrië.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.