Online journalist Luis Carlos Diaz wordt vermist in Venezuela

“Waar is Luis Carlos?” Foto van de online campagne, gedeeld door Provea. In de foto staat het laatste contact en zijn laatste tweet.

In de avond van 11 maart stuurde politiek commentator Naky Soto, vrouw van de Venezolaanse journalist en media activist Luis Carlos Diaz, een tweet dat hij al vijf uur werd vermist [Update]. De vakbond voor journalisten (in het Spaans de SNTP) maakte bekend dat Luis Carlos was aangehouden door de Venezolaanse inlichtingendienst (SEBIN):

DRINGEND: Een commissie van de Venezolaanse inlichtingendienst SEBIN bevestigt dat journalist Luis Carlos Díaz door de politie is aangehouden. Ze richtten hun wapens op de journalist en op leden van de vakbond voor journalisten, Marco Ruiz, Luz Mely Reyes en Federico Black.

— SNTP (@sntpvenezuela) 12 maart 2019

Uren daarvoor had Soto al getwitterd dat Luis Carlos Díaz sinds vijf uur vermist werd:

Beste allemaal: Ik heb sinds 17.30u vanmiddag geen contact meer kunnen krijgen met @LuisCarlos. Hij heeft toen gezegd dat hij naar huis kwam om uit te rusten, omdat hij die avond van 22.00u ‘s avonds tot 5.00u de volgende ochtend een speciale uitzending zou hebben op @Unionradionet.  #DóndeEstáLuisCarlos

— Naky Soto (@Naky) 12 maart 2019

@LuisCarlos is op de fiets, maar ik heb sinds 17.30u niets meer van hem vernomen en:
– hij is niet bij de radiozender
– hij is niet thuis
– hij heeft niet meer getwitterd
– hij neemt zijn telefoon niet op
– hij antwoordt niet op berichten via SMS of WhatsApp
#DóndeEstáLuisCarlos

— Naky Soto (@Naky) 12 maart 2019

[Update] Luz Mely Reyes deed later rechtstreeks verslag vanuit het huis van Díaz toen leden van SEBIN de woning van Diaz en Soto doorzochten. Ook de vakbond voor journalisten weidde uit over de gebeurtenis:

DRINGEND: Op dit moment, 2.30u in de morgen, arriveert een delegatie van de inlichtingendienst bij het huis van journalist en mensenrechtenactivist Luis Carlos Díaz, die sinds 17.30u wordt vermist #WhereIsLuisCarlos.

— SNTP (@sntpvenezuela) 12 maart 2019

Andere organisaties voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting sluiten zich bij de campagne aan via #DondeEstaLuisCarlos (Waar is Luis Carlos?) hetgeen op dit moment een trending topic is op twitter in Venezuela.

Díaz is journalist en voorvechter van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Hij is heel bekend en zeer gewaardeerd in Venezuela en het buitenland om zijn commentaar en kritiek op de regering van Nicolas Maduro. Hij heeft lang samengewerkt met zijn vrouw Naky Soto, die ook bekend is als politiek commentator. Zij maken webbased video's en radioprogramma's die zich richten op politiek en mensenrechten in Venezuela. Hij geeft ook les en zet zich in voor promotie van burgermedia  en onafhankelijke mediaprojecten. Díaz is ook al meer dan een decennium betrokken bij de Global Voices community.

Ik vind Luis Carlos een fantastische man, die goed op de hoogte is van de netwerken en van wat er speelt in ons chaotisch Venezuela. Hij heeft verbanden kunnen leggen in de maatschappij (van kritiek tot cultuur) #WhereIsLuisCarlos.

— Verónica A. Ifigenia (@verocosmica) 12 maart 2019

Slechts een paar dagen voor zijn verdwijning toonde het aan de staat gelieerde mediaprogramma ‘Con el Mazo Dando’ een videoclip van een recente uitzending van Diaz. De presentator van het programma, de politicus Diosdado Cabello, insinueerde dat Diaz had meegewerkt aan de organisatie van de landelijke stroomstoring die ervoor zorgde dat de Venezolanen op 7 en 8 maart meer dan 24 uur in het donker zaten. Er is geen bewijs voor deze bewering.

#DenounceEP: Sinds 17.30u is de verblijfplaats van journalist Luis Carlos Díaz onbekend. Hij werd er via het Twitter account van “Con el mazo dando” van beschuldigd een “fascistisch-achtige influencer” te zijn.

— Espacio Público (@espaciopublico) 12 maart 2019

Onze vriend @LuisCarlos is een van de meest opvallende gezichten van de andersdenkende journalistiek in Venezuela. Een paar dagen geleden nam Diosdado's #conelmazodando in een propaganda campagne LC op de korrel met een aluminium hoedje op, waarmee hij hem zou linken aan de “door de VS geplande” landelijke stroomstoring. #DóndeEstáLuisCarlos

Toen de tijd verstreek zonder duidelijke informatie sloot de vakbond voor journalisten (SNTP) zich aan bij de zoektocht die begon in het hoofdkwartier van de Inlichtingendienst (SEBIN). [Update Zij bevestigden later dat Diaz in hechtenis zat]:

Het is nu zeven uur geleden dat Luis Carlos Díaz werd vermist. [Díaz] is een journalist voor de ‘Unión Radio Noticias’ en is mensenrechtenactivist. We zijn bij het hoofdkwartier van SEBIN en er wordt ontkend dat hij daar [in hechtenis] zit #WhereIsLuisCarlos

— SNTP (@sntpvenezuela) 12 maart 2019

Journalist Vladimir Villegas gaf echter aan dat hij door de regeringstroepen was aangehouden:

We hebben informatie gekregen dat @Unionradionet journalist Luis Carlos Díaz door de veiligheidsdienst van de overheid is aangehouden. We spreken onze zorg uit voor zijn lichamelijke integriteit. We eisen informatie over zijn verblijfplaats en respect voor zijn rechten als mens.

— Vladimir Villegas (@Vladi_VillegasP) 12 maart 2019

De Global Voices community is solidair met Luis Carlos, zijn familie en alle andere onafhankelijke journalisten die bezig zijn om te zorgen dat de macht in Venezuela verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. We hopen op zijn veilige en snelle terugkeer en zullen de ontwikkelingen rond dit verhaal blijven updaten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.