100 dagen voor Alaa: familie Egyptische activist telt de dagen tot zijn vrijlating

Alaa Abd El Fattah, foto Nariman El-Mofty.

De Egyptische blogger en activist Alaa Abd El Fattah zit al vijf jaar in de gevangenis, hij komt in principe op 17 maart 2019 vrij. Zijn familie is op 8 december een campagne [Engels – alle links] begonnen – “100 dagen voor Alaa” – om ervoor te zorgen dat de gevangenisstraf op tijd wordt stopgezet.

De vrijlating in maart betekent niet dat Alaa zijn hele straf heeft uitgezeten, want hij gaat door naar de volgende fase van zijn straf: na zijn vrijlating moet Alaa nog gedurende vijf jaar elke nacht in het plaatselijke politiebureau slapen. Bovendien staat hij in die periode onder toezicht van de politie.

Alaa werd in november 2013 gearresteerd en meegenomen. Meer dan een jaar later, in februari 2015, was de rechtszaak en werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij een demonstratie zou hebben georganiseerd zonder dat hij daarvoor toestemming had, iets wat volgens een protestwet uit 2013 verboden is. Alaa heeft inderdaad op 26 november 2013 meegedaan aan een demonstratie waarin werd geprotesteerd tegen militaire rechtszaken die tegen burgers werden gevoerd. Hij was echter helemaal niet betrokken bij de organisatie van die demonstratie. De uitspraak werd in november 2017 bevestigd door het Egyptische Hof van Cassatie.

Omar Robert Hamilton is een neef van Alaa. Hij heeft de doelstellingen van de campagne op Twitter gezet:

  1. Plaatselijk en internationaal de aandacht vragen voor deze zaak, zodat Alaa daadwerkelijk op 17 maart wordt vrijgelaten.
  2. De mensen op de hoogte brengen van het concept المراقبة (‘toezicht’ of ‘voorwaardelijke vrijlating’). Als Alaa is vrijgelaten moet hij nog vijf jaar lang iedere nacht in het politiebureau slapen. We moeten nu de basis leggen en het voorbereidende werk treffen om druk uit te oefenen tegen deze maatregel.

Het maakt niet uit wie het staatshoofd is in Egypte, Alaa is onder alle regeringen gevangen gezet of nagetrokken. In 2006 werd hij gearresteerd omdat hij deelnam aan een vreedzame demonstratie. In 2011 zat hij twee maanden in de gevangenis en kon daardoor niet bij de geboorte van zijn eerste kind Khaled zijn. In 2013 werd hij gearresteerd en zonder enige vorm van proces 115 dagen vastgezet.

Alaa werkt al lange tijd samen met zijn vrouw Manal Hassan aan projecten op het gebied van technologie en politiek activisme. Hij komt uit een familie die zich sterk maakt voor mensenrechten. Zijn vader Ahmed Seif El Islam is een bekende mensenrechtenadvocaat die onder het regime van Hosni Mubarak meer dan eens gevangen is genomen. De zussen van Abd El Fattah, Mona en Sanaa Seif, zijn ook mensenrechtenactivisten die al lange tijd campagne voeren tegen militaire processen tegen burgers. In 2016 zat Sanaa zes maanden in de gevangenis omdat ze een ambtenaar had beledigd.

De beproevingen van Alaa komen overeen met die van veel andere Egyptenaren die achter de tralies zitten omdat ze actie hebben gevoerd. Er zijn volgens mensenrechtenorganisaties niet minder dan 60.000 politieke gevangenen in Egypte. De mensen die in Egypte om politieke redenen worden gearresteerd, worden gedwongen te verdwijnen, worden gemarteld, zitten te lang in voorarrest en krijgen te maken met eenzame opsluiting.

Doe mee met de campagne #FreeAlaa

In een brief aan de aanwezigen van RightsCon, een congres over digitale rechten in Toronto in mei 2018, dringt Alaa er bij medestanders op aan om hun “eigen democratie te herstellen”.

Dat is altijd mijn antwoord op de vraag “hoe kunnen we helpen?” Ik ben er nog altijd van overtuigd dat een gezonde democratie het enige mogelijke antwoord is. Je hebt niet alleen invloed op de plek waar je woont, werkt, stemt, belasting betaalt en dingen organiseert, maar als er mensenrechten met voeten worden getreden op een plek waar de democratie diep geworteld is, dan is dat voor een samenleving waar de rechten veel wankeler zijn een excuus om de rechten nog verder te schenden. Het lijkt me dat recente gebeurtenissen duidelijk hebben gemaakt dat er erg veel te herstellen valt. Ik hoop dat jullie herstelwerkzaamheden me inspireren.

Als je wilt meedoen aan de campagne “100 dagen voor Alaa” kun je “essays, foto's en solidariteitsverklaringen” opsturen die dan op de campagnewebsite worden geplaatst:

Dit is een open-source-campagne – wij brengen nieuwe ideeën naar buiten, maar nieuwe gedachtes en nieuwe energie zijn meer dan welkom. Denk met ons mee!

De hashtag is zoals altijd #FreeAlaa – sluit je bij ons aan en zorg dat Alaa vrijkomt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.