Bezoekers aan eilandenstaatje Palau moeten schriftelijk beloven het milieu te respecteren

Passagiers op weg naar Palau krijgen in het vliegtuig een video te zien over een reus die door kinderen wordt bijgebracht hoe hij het milieu moet respecteren. Foto van de ‘Palau Pledge’-website

De regering van Palau verplicht bezoekers om een ‘eco-pledge’, een belofte het milieu te respecteren, in hun paspoort te ondertekenen voordat ze hun inreisvisa bij aankomst krijgen. Het programma staat bekend als de ‘Palau Pledge’ [en, alle links] en is naar verluidt de eerste immigratiegerelateerde hervorming voor milieubescherming ter wereld.

Palau is een kleine eilandengroep in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Er  wonen ongeveer 20.000 mensen en elk jaar bezoeken meer dan 160.000 toeristen het eiland.

Op 6 december 2017 vaardigde president Tommy Remengesau een richtlijn uit waarin stond dat immigratieambtenaren een ‘Palau Pledge’ op visastempels moesten introduceren. In de richtlijn werden de negatieve gevolgen van ‘ongelimiteerd toerisme, klimaatverandering en andere moderne bedreigingen voor het milieu’ aangevoerd als reden voor de regering om de belofte te ontwikkelen en daarmee bewust toerisme te bevorderen.

Dit is de tekst van de belofte die in de paspoorten wordt gestempeld:

Children of Palau, I take this pledge, as your guest, to preserve and protect your beautiful and unique island home. I vow to tread lightly, act kindly and explore mindfully. I shall not take what is not given. I shall not harm what does not harm me. The only footprints I shall leave are those that will wash away.

Kinderen van Palau, als jullie gast beloof ik dat ik jullie mooie en unieke eiland zal bewaren en beschermen. Ik beloof met respect rond te gaan, met vriendelijkheid te handelen en met bewustzijn te verkennen. Ik zal niets wegnemen wat me niet wordt gegeven. Wat mij geen schade berokkent zal ik ook niet beschadigen. De enige voetafdrukken die ik achterlaat zullen vanzelf wegspoelen.

Paspoortstempel met de ‘Palau Pledge’. Foto van de officiële programmawebsite

Hollywoodacteur Leonardo DiCaprio hoort tot degenen die Palaus programma voor milieubescherming steunen.

Ik ben een trotse supporter van de #PalauPledge, een nieuw milieu-initiatief voor bezoekers aan Palau. De kinderen van Palau hebben geholpen met het opstellen van de pledge. Iedere bezoeker moet beloven de natuurlijke omgeving van het land te bewaren voor toekomstige generaties. Meer informatie vindt u op: https://t.co/UE96LkATZ6. pic.twitter.com/Gxjonhlkx8

Leonardo DiCaprio (@LeoDiCaprio) 9 december 2017

Bezoekers moeten bij aankomst niet alleen de belofte ondertekenen, ze krijgen in het vliegtuig vlak voor de landing ook nog een video te zien over een ‘onhandige, onverschillige reus die het massatoerisme op zijn slechts vertegenwoordigt. Deze reus reist naar Palau en richt schade aan het milieu aan. De kinderen van Palau halen de reus al snel over om voorzichtiger met het milieu om te springen. Ze vertellen hem dat hij bewust moet handelen zodat hij geen koraal beschadigt, geen water vervuilt en de locale culturen niet beledigt.

Het ‘Palau Pledge-programma’ werd in verscheidene nieuwsberichten geprezen voor zijn innovativiteit. President Remengesau hoopt dat andere landen een soortgelijk initiatief zullen ontwikkelen. Hij voegt hieraan toe dat de reacties van toeristen positief waren:

We have been monitoring the airport, surveying the feedback from them, and everyone is saying we didn't know that this information or facts were there before.

We hebben hun reacties op het vliegveld nader bekeken en iedereen zei dat ze deze informatie en feiten voor het eerst zagen.

Een Twittergebruiker wil het programma steunen met andere activiteiten die een nog zichtbaarder effect kunnen hebben:

Dit is fantastisch! Hoera voor de #PalauPledge. Ik vraag me wel af hoe dit zal worden uitgevoerd. Een belofte is geweldig, maar wordt er tegelijkertijd ook voorlichting gegeven? https://t.co/ZmGLKX0Hs7

Cecily Spelling (@cecilyspelling) 15 december 2017

Dit is een terecht punt van zorg omdat Palau overweegt een nieuw curriculum voor studenten in te voeren dat ‘het ecologisch bewustzijn in de leiders van morgen en bewuste bedrijfsprincipes in de toeristensector zal helpen opbouwen.’

Palau heeft ook een 500.000 vierkante kilometer groot zeereservaat waarin commerciële visserij en olieboring zijn verboden.

De ‘Palau Pledge’ is niet alleen bedoeld voor toeristen die het land bezoeken. Internetgebruikers kunnen de belofte ook tekenen op de programmawebsite. Op dit moment hebben 18.598 mensen, inclusief ondergetekende, de belofte virtueel onderschreven.

Palau Pledge, getekend door de auteur van dit artikel.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.