Vier jaar na supertyfoon Haiyan zaait tropische storm dood en vernieling op de Filipijnen

Screenshot van lokale verslaggeving over de tropische storm Kai-Tak (plaatselijk bekend als Urduja) door PTV Philippines.

Filipijnse ambtenaren berichtten [en] dat ten minste 46 mensen zijn overleden en nog 28 mensen worden vermist als gevolg van de tropische storm Kai-Tak (plaatselijk bekend als Urduja) die de eilandengroep Oost-Visayas gehavend achterliet. Vier jaar geleden werd deze regio het zwaarst getroffen door de supertyfoon Haiyan [en] (plaatselijk bekend als Yolanda).

De drie grootste eilanden van Oost-Visayas [en] zijn Biliran, Leyte en Samar. Deze eilanden liggen in het oosten van de centrale Filipijnse eilandengroep Visayas. In deze regio, die aan de Stille Oceaan ligt, komen tropische stormen meestal aan land.

Volgens de autoriteiten veroorzaakten vooral aardverschuivingen in de provincie Biliran het grootste aantal doden en vermissingen. Hier telde men 25 dodelijke slachtoffers en 25 mensen die als vermist werden opgegeven. Meer dan 44.000 gezinnen moesten worden geëvacueerd [en] en in het hele land strandden [en] ten minste 16.000 reizigers.

Door de tropische storm Kai-Tak raakten vijf bruggen [en] beschadigd. Hierdoor werden de eilanden Biliran en Leyte van elkaar en van de rest van de regio afgesneden, wat het vervoer van de zware hulpuitrusting en benodigdheden naar het eiland tot een uitdaging maakte.

Actievoerder Joshua Musico Sagdullas vraagt [en] zich in een bericht op Eastern Vista, de alternatieve nieuwssite van de Visayas, af of de nieuwe regering iets heeft geleerd van de verwoestingen die supertyfoon Haiyan in november 2013 aanrichtte:

What we expected was for the rain to pour and winds to howl, we thought work would be suspended for a day or two and some roads impassable due to slight debris pile up. We would never have thought the storm would cause evacuation-efforts spanning three regions or paralyzed the economy of close to three provinces in Eastern Visayas.

We verwachtten regen die met bakken uit de lucht zou vallen, een huilende wind, werkzaamheden die een dag of twee opgeschort zouden moeten worden en een paar onbegaanbare wegen door zich opstapelend puin. We hadden nooit verwacht dat de storm evacuaties in drie regio's zou veroorzaken en de economie van bijna drie provincies in Oost-Visayas zou ontwrichten.

Internetgebruikers en journalisten gebruikten de hashtag #UrdujaPH [en] op sociale media voor updates over de storm en om foto's van de gevolgen te publiceren. Ook werd via sociale media om donaties en noodhulp gevraagd [en], vooral voor enkele van de zwaarste getroffen gebieden zoals Biliran.

Slachtoffers van de tyfoon Urduja op Leyte.

Een vier kilometer lange rij gestrande voertuigen bij de haven Matnog in Sorsogon

Hartverscheurend

Internetgebruikers vroegen zich ook af of de gevolgen van Kai-Tak op Biliran nog ernstiger werden door de aanwezigheid van zwavelmijnen in de regio. Het ministerie van Mijnbouw en Geowetenschappen waarschuwde [fil] al vóór de komst van Kai-Tak voor het gevaar van aardverschuivingen in Biliran.

Velen kwamen hierdoor om. In Biliran vindt zwavelmijnbouw plaats. Hopelijk houd het lokale bestuur van de provincie hier rekening mee en doet er iets aan. Ze maken Biliran langzaam kapot.

In de bergen van Biliran vindt zwavelmijnbouw plaats. Ik kom al 35 jaar in de provincie Biliran en dit is nog niet eerder gebeurd. Hartverscheurend.

Maar zelfs nu de tropische storm Kai-Tak de Filipijnen al heeft verlaten en naar de West-Filipijnse Zee verderraast, maakt het land zich alweer op voor de komst van het volgende extreme weerfenomeen [en] dat het land naar verwacht op kerstavond zal bereiken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.