Chinese technologiebedrijven lopen voorop bij kunstmatige intelligentie, maar tegen welke prijs?

Afbeelding geremixt door Oiwan Lam. Bron via Pixabay

Chinese technologiebedrijven lopen voorop bij de ontwikkeling van artificiële (kunstmatige) intelligentie (AI). Afgelopen zomer kregen ze veel steun van de Chinese staat om dit werk voort te zetten.

Eind juli heeft de Chinese Staatsraad een plan [en – alle links] gelanceerd om voor 2030 met een nieuwe AI-Plan Promotiekantoor op het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te bevorderen.

Met “Artificial Intelligence 2.0″, het omvattende programma van de Chinese regering, worden vele miljoenen dollars geïnvesteerd in onderzoek, start-ups en geavanceerde militaire projecten, met als doel om van China het epicentrum van de toekomstige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te maken.

Maar zo'n snelle ontwikkeling kan ook zijn prijs hebben. Zoals Twitter-gebruiker @bluebird0605 het zegt:

Ik heb gesprekken gevoerd met veel AI-deskundigen die uit de VS zijn teruggekeerd. Ze zeiden dat China meer open staat voor nieuwe technologie. De implementatie van gezichtsherkenningstechnologie is in China veel gemakkelijker dan ergens anders. De andere kant van hun zienswijze is: hun succes is gebouwd op het gebrek aan bewustzijn van de rechten van het individu.

Inderdaad, China heeft Amerika in de afgelopen jaren ingehaald wat betreft onderzoek en implementatie van kunstmatige intelligentie. Dit was duidelijk tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI), die van oudsher door de VS wordt gedomineerd en dit jaar een lange lijst van Chinese bedrijven en ontwikkelaars liet zien.

De academicus Willy Wo-Lap uit Hong Kong, herhaalde de woorden van @bluebird0605 toen hij deze evolutie beschreef:

Zowel Chinese en buitenlandse deskundigen gaan er vanuit dat China de meest geavanceerde – en goedkoopste – bewakingstechnologie ter wereld heeft die mogelijk wordt gemaakt door kunstmatige intelligentie. De reden hiervoor is eenvoudig: China heeft de snelst uitbreidende markt voor gezichtsherkenning en kennis op dit gebied. Dit gaat samen met het ontbreken van wetten en regelgevingen die de privacy van burgers beschermen.

Netizens en onderzoekers zijn er al enige tijd van op de hoogte dat overheidsinstanties in China gebruik maken van kunstmatige intelligentie om censuur te vergemakkelijken. Onderzoekers van het Citizen Lab van de universiteit van Toronto schrijven in een rapport uit november 2016 dat keyword internetcensuur “dynamisch” is geworden. Het is, waarschijnlijk dankzij kunstmatige intelligentie, een afspiegeling geworden van actuele gebeurtenissen en veel besproken kwesties op sociale media. Onlangs heeft het Citizen Lab aangetoond dat censuur die door kunstmatige intelligentie wordt aangestuurd, ook het filteren van beelden in een-op-een chats mogelijk heeft gemaakt.

Maar bewaking in allerlei vormen is ook een belangrijk onderdeel van dit plan geworden. China heeft een volledig gedigitaliseerde en allesomvattend netwerk gelanceerd voor handhaving van de stabiliteit onder leiding van de Central National Security Commission (CNSC), ‘s lands hoogste veiligheidsorgaan dat in 2013 is opgericht en wordt voorgezeten door de Chinese president Xi Jinping.

In 2014 werd door president Xi de Central Leading Group on Cyberspace Affairs opgericht, een direct antwoord op de Central Leading Group for Internet Security and Informatization onder leiding van Xi, om “destabiliserende elementen” in cyberspace te bestrijden.

Gezichtsherkenningstechnologie is sindsdien een belangrijke bron van big data in China, zoals Citizen News uit Hong Kong schreef:

全國各大城市在過去七、八年間在繁忙的地方如機場、火車站、地鐵、公路與街道交叉點、以及大型寫字樓與商場設置了一億七千多萬個攝錄器;北京準備在2020年前把這些監視與「收料」設備增至四億多台。[…]大陸媒體上最近不少報道各城市交通警察如何利用人臉辨認軟件鎖定不守交通規例的駕駛人士與不看紅綠燈的過路者。但來自民運人士的消息說,異見分子的臉部特徵已進入全國偵查網的信息庫,即使他們採取嚴謹的保密措施,但影像在機場、地鐵或交通要道的間諜攝影器材出現後,附有人臉辨認功能的大電腦便會馬上把資料送到公安部。

In de afgelopen zeven, acht jaar hebben grote steden in China meer dan 170 miljoen bewakingscamera's geïnstalleerd op vliegvelden, treinstations, metrolijnen, snelwegen, hoofdwegen, kantoorgebouwen en winkelcentra. In 2020 zal het aantal bewakingscamera's zijn toegenomen tot meer dan 400 miljoen […] In de Chinese media verschijnen veel berichten over verkeerspolitie die gezichtsherkenning heeft gebruikt om zwartrijders te identificeren. Hoewel andere bronnen van activisten zeggen dat de Chinese politie een database heeft met gezichtskenmerken van dissidenten. Als hun gezichten op beelden van veiligheidscamera's verschijnen op vliegvelden, metrolijnen of hoofdwegen, zendt het systeem die informatie naar het bureau van openbare veiligheid.

Met volledige samenwerking van de Chinese sociale media en e-commerce platformen, kunnen de hoogste veiligheidsinstanties met dit systeem hun greep op burgergegevens vergroten en berekeningen maken ten aanzien van de politieke neigingen van ieder individu dat deelneemt aan het openbare leven, on- en offline.

In het AI-programma van de Chinese regering zal in 2020 de waarde van China's belangrijkste AI-industrie de 150 miljard RMB (meer dan 22 miljard Amerikaanse dollars) overschrijden, met sectoren in de kunstmatige intelligentie technologie ter waarde van 1 biljoen RMB (bijna 148 miljard Amerikaanse dollars). Om het gestelde doel te bereiken, wordt in dit plan door onderzoek en financiering van start-ups de samenwerking aangemoedigd met buitenlandse academische instituten en groepen uit de particuliere sector. De tijd zal uitwijzen of deze partnerschappen zullen leiden tot grotere bescherming voor – of ten minste onenigheid over – de rechten van het individu.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.