Netizen-rapport: Arrestatie en internetcensuur leiden tot online protesten in Palestina

Het probleem met censuur is XXXXXXXXX, Boedapest, Hongarije. Foto door Cory Doctorow via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Het Netizen-rapport van Global Voices Advocacy biedt een internationale momentopname van uitdagingen, overwinningen en opkomende trends in internetrechten overal ter wereld.

De afgelopen weken neemt de censuur in Palestina toe. Op 12 juni eiste de Palestijnse Autoriteit (PA) van internetproviders op de Westoever dat zij 22 websites [en – alle links] blokkeerden. De meeste hiervan zijn geaffilieerd met de islamitische verzetsbeweging Hamas of zijn kritisch over president Mahmoud Abbas. De websites lijken alleen op de Westoever geblokkeerd te zijn.

Volgens een ambtenaar van de procureur-generaal, die anoniem wenst te blijven, zijn de sites geblokkeerd vanwege het schenden van “publicatieregels”, maar verdere details werden niet gegeven. In de Wet Pers en Publicatie uit 1995 staan enkele onduidelijke restricties op de vrijheid van meningsuiting, waaronder een artikel dat het de pers verbiedt “de principes van de nationale verantwoordelijkheid te weerspreken” of materiaal te publiceren dat “niet strookt met de moraal”.

Het Arab Center for Social Media Advancement (7amleh) in Haifa hekelt de eis: “Wij vinden dat deze zet in tegenspraak is met alle internationale verdragen en een aanzienlijke schending is van de digitale rechten van segmenten van de Palestijnse samenleving.”

Palestijnen hebben op het internet hun frustratie geuit over de blokkades en het gebrek aan doorzichtigheid rond de eis van de PA. Er is een campagne opgestart onder de Arabische hashtag #لا_للحجب [ar] (“nee tegen blokkeren”), waarin wordt geëist dat de procureur-generaal een publieke verklaring over het besluit aflegt.

Deze reeks aan online censuur volgt op de arrestatie op 8 juni van Nasar Jaradat, een jonge Palestijnse Facebook-gebruiker. Jaradat werd er door de PA van beschuldigd “overheidsfunctionarissen te beledigen en te belasteren” in een bericht op Facebook dat kritiek leverde op Jibril Al Rajoub, een prominent bewindsman van de PA. In een recent interview met het Israëlische nieuwsprogramma “Meet the Press” stelde Al Rajoub dat de Westmuur in het bezette Oost-Jeruzalem “onder Israëlische soevereiniteit moest blijven”: een stelling die op de afkeuring van veel Palestijnen kon rekenen.

Op Facebook zei Jaradat het volgende over Al Rajoub's verklaring:

Geven wat niet van jezelf is aan degenen die het niet verdienen: dat is de essentie van bedrog en de terreur van concessies.

Jaradat riskeert drie weken tot twee jaar gevangenisstraf, in overeenstemming met een bepaling over “laster, belediging en vernedering” in het Jordaanse Strafwetboek van 1960, dat op de Westoever nog steeds geldt.

Activisten onthullen Mexico's miljoenenmarkt voor surveillance-technologie

Volgens een onderzoek dat deze week gepubliceerd is door een groep NGO's in Mexico [es] en Canada zijn Mexicaanse mensenrechtenadvocaten, journalisten en activisten tegen corruptie het doelwit geweest van spyware van de overheid. Onder de slachtoffers bevinden zich prominente journalisten, advocaten die de massale verdwijning van 43 studenten onderzochten en een Amerikaanse advocaat die slachtoffers van seksueel misbruik door de politie vertegenwoordigde.

De overheid ontkent betrokken te zijn bij surveillance- en communicatieactiviteiten tegen mensenrechtenactivisten zonder voorafgaande gerechtelijke goedkeuring. Onderzoek door het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto suggereert echter dat de gekozen doelwitten en de manier waarop dit gebeurde “duidelijke aanwijzingen waren dat de selectie werd uitgevoerd zonder passend toezicht en juridische verantwoordelijkheid”.

Twitter censureert voorstanders van de Venezolaanse overheid

De Venezolaanse Minister van Informatie heeft vorige week gemeld dat ten minste 180 Twitter-accounts van voorstanders van de overheid en overheid-gesponsorde mediakanalen zijn opgeschort. Op 17 juni deed president Nicolas Maduro een openbare verklaring waarin hij de opschortingen een “uiting van fascisme” noemde en beloofde duizenden nieuwe accounts te openen. “Het gevecht op sociale media is van groot belang”, aldus de president. Hoewel de richtlijnen van Twitter gewelddadige bedreigingen, intimidatie en “haatdragend gedrag” verbieden, staat het bedrijf erom bekend deze regels ongelijkmatig en op onvoorspelbare wijze toe te passen.

Spionagetechnologie bedreigt Chinese overstekers

Chinese steden, waaronder Jiangbei, Jinan en Suqian, hebben gezichtsherkenningssoftware geïmplementeerd om inwoners die verkeerd oversteken aan de schandpaal te nagelen en te bekeuren. Zodra ze betrapt worden, verschijnen de beelden op grote schermen bij kruispunten en worden hun persoonlijke details, waaronder foto, naam, leeftijd, adres, registratienummer en ID naar een politiesysteem geüpload.

Japans wetsvoorstel tegen samenzwering neemt burgers onder de loep

Op 15 juni heeft het Japanse parlement een controversieel wetsvoorstel tegen samenzwering aangenomen. Men vreest dat de nieuwe wet, waarin bijna 300 misdrijven zijn opgenomen, zo vaag is dat de burgerlijke vrijheden in Japan in het geding komen doordat autoriteiten brede surveillance mogen uitvoeren. De vraag wie er mag worden gevolgd staat open voor interpretatie. Joseph Cannataci, Speciaal Rapporteur van de VN voor het recht op privacy, bekritiseerde het wetsvoorstel en uitte zijn bezorgdheid dat het “overheidssurveillance van NGO's waarvan men dacht ze tegen de belangen van de overheid werkten rechtvaardige en bevorderde”.

Nieuw onderzoek

Abonneren op het Netizen-rapport

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.