De hoofdstad van Kirgizië gezien door gebarsten trolleybusramen

De meeste trolleybusssen in Kirgizië hebben geen Salvador Dali-thema. Deze is beschilderd door de DOXA-kunstgroep in Bisjkek. Foto overgenomen van Kloop.kg. Creative commons.

In de nadagen van het stalinisme werden in Bisjkek, hoofdstad van de voormalige Sovjet-republiek Kirgizië, trolleybussen geïntroduceerd. Sindsdien maken ze een belangrijk en aantrekkelijk deel uit van het lokale stadslandschap. Hoewel in de loop van de jaren de beter manoeuvreerbare maar alom gehate marsjroetka (minibus) belangrijker is geworden, zijn trolleybussen nog steeds het openbaar vervoer van het hart, waarmee de bewoners langzamer, goedkoper en meer ontspannen kunnen reizen tussen de belangrijkste plaatsen in deze miljoenenstad.

En ze stoten nog minder CO2 uit ook.

Sinds ongeveer twee jaar deelt de Amerikaanse onderzoeker Ryan Johnson via Twitter foto’s van achter het stuur van de trolleybussen van Bisjkek. Via de hashtag zijn de uiteenlopende interieurvoorkeuren van allerlei trolleybuschauffeurs te zien, en kijk je meteen door de gebarsten voorruiten naar het verkeer in Bisjkek.

Vanuit de trolleybus hieronder, met een draperie met typische patronen van Kirgizische nomaden, had Johnson tijdens het fotograferen zicht op de belangrijkste vijand, een marsjroetka.

Kirgizstan is een van de weinige uithoeken van de voormalige communistische wereld waar minibusjes niet alleen zitplaatsen hebben. De alomtegenwoordige Mercedes Sprinter marsjroetki zitten dan ook vaak barstensvol met staande mensen, en daar wordt collectief over geklaagd. In trolleybussen mogen passagiers ook staan, maar daarin hebben ze veel meer ruimte.

Het drukke blauwe bloemenpatroon op de stof in de volgende trolleybus doet meer denken aan buurland Oezbekistan, met zijn legendarische zijderoutesteden Samarkand, Buchara and Xiva.

De zonnebril hangt bij de hand voor wanneer het beter weer wordt.

In deze trolleybus is het rozen en vlinders wat de klok slaat.

Helaas is rijden met een mobiele telefoon aan je oor nog geen taboe in Bisjkek, een stad waar dodelijke ongelukken aan de orde van de dag zijn.

Nog een bewijs:

Sommige trolleybuschauffeurs vertrouwen op amuletten en Koranteksten om veilig door de gevaarlijke straten van de stad te kunnen navigeren, maar anderen geloven in het Russische gezegde “деньги к деньгам”, of ‘geld trekt geld aan’.

In de volgende trolleybus zijn bankbiljetten opgehangen uit Kirgizstan, maar ook een uit Oezbekistan en een uit Turkmenistan. Op deze versie van het Turkmeense manat-bankbiljet (helemaal rechts op de onderste rij), die niet meer in omloop is, staat Saparmurat Niazov, de voormalige dictator van dit gasrijke land.

De wegen in Bisjkek zijn in het algemeen heel slecht, tot grote ontevredenheid van alle chauffeurs.

Door de slechte wegen zijn gebarsten voorruiten eerder regel dan uitzondering. Hieronder een voorbeeld van een kapotte voorruit in de eerste fase.

Deze voorruit is er al erger aan toe.

Een rit met de trolleybus kost 8 som (ongeveer 10 cent), wat minder is dan de 10 som die een marsjroeka kost. Het is tien keer goedkoper dan een taxi naar de andere kant van de stad.

Bovendien hebben de trolleybussen een betere ventilatie, wat vooral op prijs wordt gesteld als het warmer begint te worden.

Chauffeurs rijden hun route soms samen met een vriend of hun vrouw. Als er dan ook nog een vaasje met nepbloemen staat, heb je het gevoel dat je een vlieg op de wand bent in iemands woonkamer en niet een klant in het openbaar vervoer.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.