Iraanse mensenrechtenactivist in hongerstaking uit protest tegen de arrestatie van zijn vrouw wegens het schrijven van een fictief verhaal

Arash Sadeghi and Golrokh Ebrahimi Iraee, together before his arrest. Photo shared widely on social media.

Arash Sadeghi en Golrokh Ebrahimi Iraee, voor zijn arrestatie. Foto breed gedeeld op sociale media.

De campagne om mensenrechtenactivist Arash Sadeghi te redden heeft een kritiek punt bereikt. Na twee maanden hongerstaking, vrezen velen dat het leven van Sadeghi op het spel staat in de Evingevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Op deze dag, 3 januari 2017, is Sadeghi 72 dagen in hongerstaking. Hij begon zijn hongerstaking vier maanden geleden in de gevangenis toen zijn vrouw, Golrokh Ebrahimi Iraee, op dubieuze gronden werd opgesloten vanwege de inhoud van een niet-gepubliceerd fictief verhaal.

Sadeghi is tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van “vergadering en samenspanning tegen de nationale veiligheid”, “propaganda tegen de staat”, “het verspreiden van leugens in cyberspace” en “het beledigen van de stichter van de islamitische republiek” [ayatollah Ruhollah Khomeini].

In een interview met de International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI) in maart 2016 legde Sadeghi zijn arrestatie als volgt uit:

Ik werd beschuldigd van “samenzwering tegen de nationale veiligheid” omdat ik een groep arme studenten steunde die onderwijs werd ontzegd, voor het steunen van linkse studenten en het bezoeken van families van degenen die waren gedood en vanwege deelname aan vreedzame bijeenkomsten zoals … protesten tegen de executie van Gholamreza Khosravi en samenscholing om steun te betuigen aan [de gevangen genomen vrouwenrechtenactiviste] Narges Mohammadi.

Sadeghi’s vrouw werd op 24 oktober gearresteerd wegens het schrijven van een ongepubliceerd fictief verhaal over steniging in Iran, nadat agenten van de Iraanse veiligheidsdienst in haar huis waren binnendrongen. In het verhaal worden de emotionele reacties van een jonge vrouw beschreven tijdens het kijken naar de film The Stoning of Soraya M., gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een vrouw die wegens overspel werd gestenigd. De jonge vrouw in het verhaal reageert hierop door het verbranden van een koran. De Iraanse autoriteiten vonden de opzet voor het verhaal tijdens de arrestatie van Sadeghi en Iraee in 2014.

Steniging is in Iran een vorm van doodstraf die vaak wordt toegepast voor vrouwen die zijn veroordeeld wegens overspel. De Iraanse praktijk van steniging is zowel internationaal als in Iran in opspraak gekomen na de woedende reacties in 2010 op de geruchtmakende zaak van Sakineh Mohammadi Ashtiani, een vrouw die wegens overspel tot de dood door steniging werd veroordeeld. Uiteindelijk boog Iran voor de druk en liet Ashtiani in 2014 vrij.

Tijdens een gesprek met ICHRI in oktober 2016 zei Iraee:

Mijn verhalen en gedichten werden in beslag genomen in de nacht waarin agenten ons huis doorzochten. Na de derde dag van het verhoor zetten de ondervragers mij onder druk en beschuldigden mij van het beledigen van heilige zaken. Ik ben tientallen keren ondervraagd over het verbranden van een koran in mijn verhaal. Iedere keer legde ik uit dat het slechts een verhaal was. Ik vertelde en schreef [in mijn verweerschrift] dat als ik een misdaad had begaan er heel veel tekstschrijvers en romanschrijvers zouden moeten worden gearresteerd voor het plegen van dezelfde misdaad. Maar het kon hen niets schelen en uiteindelijk gaven ze mij de hoogste straf.

Foto's van de verslechterende gezondheidstoestand van de politieke gevangene Arash Sadeghi zijn breed gedeeld op sociale media onder de hashtags #freeGolrokh, #freeArash, #saveArash.
.

Arash Sadeghi in “kritieke en zorgwekkende toestand” na 64 dagen hongerstaking in de Teheraanse Evingevangenis #SaveArash

Oproepen aan de Iraanse autoriteiten om te reageren op Sadeghi's verslechterende toestand zijn breed gedeeld op sociale media.

Activisten vrezen voor het leven van politiek gevangene Arash Sadeghi, 2 maanden in hongerstaking in Iran. Wat zal @HassanRouhani doen? #saveArash

 

RAAK BETROKKEN

  • Deel, retweet en tag Nederlandse en Iraanse politici in je berichten op sociale media met gebruik van de hashtag #SaveArash
  • Onderneem actie met Amnesty International
  • Leer meer over de gevolgen van een hongerstaking voor iemands gezondheid, met onderstaande graphic van Visualizing Impact

 

VI-Hunger-Strikes

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.