GV Face: ‘President Obama, het is tijd om Oscar López Rivera gratie te verlenen’

Hij is een van de langst zittende politieke gevangenen ter wereld. Hij heeft meer dan de helft van zijn leven in gevangenschap doorgebracht.

Oscar Lópes Rivera uit Puerto Rica heeft 35 jaar gevangen gezeten op veroordeling van opruiende samenzwering vanwege zijn betrokkenheid met de onafhankelijkheid van Puerto Rico. Ondanks het feit dat hij niemand schade heeft berokkend of daarvan is beschuldigd. López Rivera zit een straf van 70 jaar uit, wat hem tot de langst zittende politieke gevangene in de Puerto Ricaanse geschiedenis maakt.

Oscar is 73 jaar en zal in 2023, het jaar van zijn voorgestelde vrijlating, 80 jaar zijn. Een grassroots burgerinitiatief met brede steun van politieke, maatschappelijke en religieuze leiders, kunstenaars en beroemdheden vraagt president Barack Obama om presidentiële gratie te verlenen voordat hij in januari 2017 het Oval Office verlaat.

In de Amerikaanse musical van Lin-Manuel Miranda [en – alle links], die in 2016 werd beloond met een Pulitzerprijs, en door Nobelprijswinnaar en aartsbisschop Desmond Tutu en de Amerikaanse senator Bernie Sanders is publiekelijk om zijn vrijlating gevraagd.

Op de website van het Witte Huis staat een petitie: voor 11 december 2016 zijn 100.000 handtekeningen nodig, voordat president Obama de tekst van de petitie in overweging neemt.

In deze aflevering van de serie Global Voices Hangout, GV Face, discussiëren we over het burgerinitiatief waarin om gratie voor Oscar López wordt gevraagd met het Puerto Ricaanse team van Global Voices: Firuzeh Shokooh Valle, onze editor Spaans; Angel Carrión, muzikant en Global Voices bijdrager en Ana Gabriela Calderón, historica en Global Voices bijdraagster.

Teken hier de petitie op de website van het Witte Huis voor vrijlating van Oscar en lees hier Oscar's ontroerende brief aan zijn kleindochter ‘Waar de zee ademt’.

De afbeelding met de tekst ‘Vrijheid voor Oscar’ bij dit verhaal is van Kike Estrada en gebruikt met toestemming van planetakike.com.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.