Chinese activist met ‘Xitler’ T-shirt vermist na aanhouding

Photo: Twitter/Kwon Pyong.

Foto: Twitter/Kwon Pyong.

Dit artikel is geschreven door Catherine Lai en voor de eerste keer gepubliceerd in Hong Kong Free Press op 3 november 2016. Onderstaande versie is middels een samenwerkingsovereenkomst gepubliceerd op Global Voices.

De 28-jarige activist Kwon Pyong zou naar verluidt zijn aangehouden in de Chinese stad Jilin, nadat hij kenbaar had gemaakt een T-shirt te gaan dragen met daarop teksten die de Chinese president Xi Jinping bekritiseren.

Het T-shirt, hierboven te zien, combineert Xi, de familienaam van de president, met de naam Hitler.

Eerder had hij een vriend verteld dat hij van plan was om een T-shirt met een anti-Xi boodschap op straat te dragen op 1 oktober, de Nationale Dag van de Volksrepubliek China. Vrienden van Kwon Pyong, die zelf van Koreaanse afkomst is en in de Verenigde Staten heeft gestudeerd, zeggen dat ze hem al een maand lang niet kunnen bereiken.

Kwon’s vriend Gu Yi, die in de V.S. studeert, vertelt dat hij op 30 september een bericht van Kwon heeft ontvangen waarin stond dat er ‘iets (ergs) was gebeurd’. Sindsdien heeft Gu hem niet kunnen bereiken. Een beambte van het politiebureau in de Chinese stad Yanji heeft aan de Amerikaanse radiozender Radio Free Asia bevestigd dat Kwon op dit moment door de politie wordt vastgehouden. Beambten op datzelfde politiebureau die de telefoon opnamen konden Kwon’s arrestatie niet bevestigen aan Hong Kong Free Press.

Gu vertelt dat Kwon eerder was opgeroepen om te praten met beambten van het Agentschap voor Veiligheid, nadat hij ansichtkaarten had gestuurd naar mensenrechtenadvocaten die worden vastgehouden. Aan Radio Free Asia vertelde Gu:

Maar toen vertelde hij me dat hij van plan was om op 30 september in dat T-shirt over straat te gaan. Ik zei hem dat hij dat niet moest doen, maar hij deed het toch [..] We hadden niet verwacht dat hij in de problemen zou komen want hij had vaker zo’n soort T-shirt gedragen..

Kwon twitterde actief over onderwerpen zoals de Chinese onderdrukking van advocaten, het Tiananmen-bloedbad, Tibet, de onafhankelijkheid van Hongkong, mensenrechten en andere gevoelige thema’s om het beleid van de Chinese regering tegen te gaan:

Ik zie graag voor me dat een onafhankelijk HK in de toekomst zal herrijzen.

Eind augustus twitterde Kwon een foto van zichzelf in het T-shirt [zh] met daarbij de tekst dat “Xitler” was geïnspireerd op een tweet van oud-studentenleider van het Tiananmenplein en activiste Rose Tang [zh/en]. Onder het woord “Xitler” staan de Chinese termen “Xi Baozi” (gestoomde broodjes) en “grote verkwister”, beide minachtende verwijzingen naar de Chinese leider. Het zou kunnen dat de achtergrond van de foto voldoende details liet zien om zijn verblijfplaats in China te kunnen achterhalen.

De reactie van Tang op zijn arrestatie:

Hij behoort tot een hele kleine groep jonge Chinezen die op Twitter onder hun eigen naam uitgesproken kritisch zijn naar de Chinese regering. Chinese twitteraars worden al jarenlang onder druk gezet door Beijing, maar zijn zaak toont een nieuwe golf van onderdrukking van jonge Twitteraars, waarin wordt geprobeerd de sporadische stuiptrekkingen van een pro-democratie beweging en een mensenrechtenbeweging de kop in te drukken. Beide worden tegengewerkt sinds Xi Jinping is geïnstalleerd.

De in de Verenigde Staten gevestigde Federation of Students and Scholars heeft in een verklaring Kwon’s arrestatie veroordeeld en vraagt om zijn vrijlating.

Gu helpt mee om mensen over de hele wereld op te roepen soortgelijke T-shirts te dragen als die van Kwon en om wereldwijd te protesteren bij Chinese consulaten en ambassades.

 

Xitler's T-shirt

Het Xitler t-shirt

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.