Tunesische tiener mogelijk geschorst na aan de kaak stellen van schoolomstandigheden op Facebook

Garbage accumulates outside of a secondary school in Bizerte, Tunisia. Photo by Hamza Batti via Facebook.

Vuilnis hoopt zich op bij een middelbare school in het Tunesische Bizerte. Foto van Hamza Batti via Facebook.

Een middelbare scholier uit Tunesië wordt mogelijk drie dagen geschorst [fr] omdat hij op Facebook de smerige toestanden op zijn school in Bizerte, in het noorden van Tunesië, aan de kaak heeft gesteld. Op 30 september plaatste [ar] Hamza Batti vier foto's van onafgemaakte werkzaamheden op het basketbalveld van zijn school, en van het vuilnis dat zich ophoopt bij de ingang van de school.

Bij de foto's plaatste hij het volgende commentaar:

Deze middelbare school in Bizerte noemen ze nou ‘excellent': een school waar de leeromstandigheden goed zijn en waar de leerlingen zogenaamd beschikken over de basisvoorzieningen die nodig zijn om uit te blinken.
[…]
…die berg vuilnis ligt daar iedere dag naast de zij-ingang en dat geeft onze ‘excellente’ school een prachtig imago. Binnen is de troep ook aanwezig in andere vormen. Overal ligt stof, de toiletten wil ik niet eens beschrijven, er zijn kapotte ramen en deuren en de muren worden maar één keer in de vier jaar geverfd, of bij speciale gelegenheden.
[…]
Nou ja, dit allemaal en nog veel meer zie je iedere dag bij deze excellente school, het gezicht van Bizerte, Tunesië en Noord-Afrika.

Batti vertelde [fr] op de private radiozender Mosaïque FM dat hij op 5 oktober is ondervraagd door de schoolleiding. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij een ‘misleidende lastercampagne’ tegen de school zou voeren. Op de radiozender legde hij zijn bedoelingen uit:

Ik heb alleen maar mijn mening gegeven en ik heb het recht om foto's te plaatsen met het doel de situatie te verbeteren. Dat was mijn bedoeling.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.