Polen demonstreren in het zwart tegen nieuwe abortuswet

De hashtag #CzarnyProtest [pl] (“ZwartProtest”) is vandaag (23 september 2016) trending in Polen. Duizenden mensen delen foto's van zichzelf in zwarte kleding om zo te protesteren tegen een wetsvoorstel dat bijna alle vormen van abortus strafbaar stelt en de strenge, reeds bestaande abortuswetten nog verder aanscherpt.

De hele familie protesteert vandaag tegen deze barbaarsheid tegen vrouwen #BlackProtest

Het anti-abortusplan is opgesteld door een denktank die wordt gesteund door de katholieke kerk en de rechts-conservatieve regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid). Met de wet zal abortus in bijna alle gevallen worden verboden en kunnen bij overtreding celstraffen tot vijf jaar [en] worden opgelegd voor het plegen van “prenatale moord.”

Alleen als het leven van de moeder in gevaar is, blijft abortus toegestaan. Alle andere omstandigheden, waaronder verkrachting, incest of een afwijking bij het ongeboren kind vormen geen reden om een zwangerschap te mogen beëindigen. Als de wet wordt aangenomen, geldt hij voor zowel vrouwen (en meisjes) die een abortus hebben ondergaan als voor artsen die de ingreep uitvoeren.

Veel internetgebruikers uiten hun bezwaren tegen de voorgenomen wetgeving en noemen de wet ‘barbaars’ en een schending van vrouwenrechten.

De linkse partij RAZEM (“Samen”) organiseerde een “black protest-demonstratie” [pl] voor het Poolse parlementsgebouw, waar parlementsleden op 22 september over het voorstel zouden debatteren. Tijdens het debat distantieerden [pl] alle politieke partijen zich van het protest. Het parlement zal op vrijdag 23 september over het wetsvoorstel stemmen.

En geen stap verder! RAZEM leden uit Wroclaw steunen #BlackProtest.
@partiarazem #NietsOverOnsZonderOns #VoorVrouwenRechten

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.