Netizen rapport: In China en het Midden-Oosten is Pokémon GO niet alleen maar leuk.

Pokemon decal on a train in Japan. Screencapture from YouTube video by 週に一度は撮り鉄を。 (Japanese trains!), labeled for reuse.

Een sticker van Pokémon op een trein in Japan. Screenshot van een YouTube video door 週に一度は撮り鉄を。 (Japanse treinen!), bestemd voor hergebruik.

Het Netizen Rapport van Global Voices Advocacy biedt een internationale momentopname van uitdagingen, overwinningen en opkomende trends in internetrechten overal ter wereld.

In de media is een aantal risico's besproken van het spelen van de nieuwste hit, de augmented reality-game Pokémon GO. Het ging onder andere om berichten over spelers die auto-ongelukken kregen, in de oceaan vielen of ongewenste politieaandacht trokken [en]. Maar ook in delen van de wereld waar het spel nog niet kan worden gedownload, brengt het grote en unieke risico's met zich mee.

De game gebruikt gegevens van Google Maps om Pokémons, personages uit de Pokémon-series, te projecteren op je eigen geografische omgeving. Terwijl je loopt, gebruikt je smartphone GPS om te bepalen waar je bent, en weet hij wanneer je dicht bij een Pokémon komt. Je kunt de Pokémon dan vangen op het scherm van je telefoon, hem trainen, en inzetten in het augmented reality-strijdtoneel dat Pokémon GO is.

Het is niet gemakkelijk om een Pokémon te vangen in China. Zoals Oiwan Lam van Global Voices [en] op 27 juli uitlegde, is de game technisch niet beschikbaar in de Chinese App Store. Deze is streng gecensureerd, waardoor spelers de grote firewall van China (China's web censuur) omzeilen om toegang te hebben tot het spel. Sommigen zouden neplocaties hebben gebruikt [en]. Hierbij overspoelden ze Japanse servers en namen ze de gym over bij de Yasukuni-schrijn. Deze is deels gewijd aan het herdenken van de Japanse doden uit de Tweede Wereldoorlog. In reactie hierop hebben andere religieuze monumenten in Japan zoals de Izumo-schrijn [en] de game verbannen.

In Iran [en] is het technisch niet mogelijk om Pokémon GO te downloaden, behalve via virtuele particuliere netwerken (VPN's). Verder hebben gamers ook ondervonden dat Pokémons erg schaars zijn in grote steden zoals Teheran.

Ministers [en] in Egypte, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten hebben strenge waarschuwingen uitgevaardigd omdat gamers dichtbij regeringsgebouwen komen of deze fotograferen. Het gaat hierbij vooral om gebouwen die belangrijk zijn voor de staatsveiligheid. Suleiman al-Fahd, de staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Koeweit, verklaarde dat het ministerie “beveiligers had opgedragen om zero tolerance te tonen ten opzichte van iedereen die zulke verboden plaatsen nadert, of dit nu opzettelijk is of niet.”

Leer meer over Pokémon GO over de hele wereld op de nieuwe podcast van Global Voices.[en]

Turkse kritiek op WikiLeaks vanwege het promoten van links naar data van burgers

Terwijl de gevolgen van de couppoging in Turkije nog merkbaar waren, promootte WikiLeaks links naar [en] bijna 300.000 bestanden die het beschreef als “e-mails van de regerende partij van Turkije.” Maar deze bestanden bevatten eigenlijk zowel privé-informatie over vrouwelijke kiezers uit 79 Turkse provincies, als gevoelige informatie over miljoenen leden van de regerende AKP-partij, inclusief verkiezingswaarnemers. De Turkse regering reageerde door Wikileaks te blokkeren [en] in Turkije. Ondertussen beseften Turkse netizens (mensen die actief en verantwoord deelnemen aan het internet) al snel dat de gelekte bestanden weinig informatie bevatten van openbaar belang.

In een stuk in de Huffington Post [en] bekritiseerde de Turkse wetenschapster Zeynep Tufekci het lek:

Ik heb al lang kritiek op de censuur van de AKP in Turkije en zal me blijven uitspreken. Maar er is geen enkele goede reden om zo veel mannen en vrouwen zo'n risico te laten lopen op identiteitsfraude, intimidatie en erger – vooral nadat het land wankelde door een bloederige coup die het op deze politieke partij voorzien had.

VAE stelt nieuwe, strengere regels voor VPN's

De federale regering van de Verenigde Arabische Emiraten, scherpt binnenkort bestaande wetten aan. Het gaat om wetten over virtuele particuliere netwerken (VPN's) en andere manieren om de censuur te ontwijken. De regering wil iedereen criminaliseren [en] die “een vals IP-adres gebruikt, of door het gebruiken van een vals adres of het adres van een derde, op welke manier dan ook een misdaad wil begaan of de ontdekking daarvan wil voorkomen.” Veel VPN's maken het technisch moeilijk, zo niet onmogelijk, om het internetverkeer en -gedrag van een gebruiker te controleren. Dus hoe kunnen de autoriteiten weten of mensen VPN's gebruiken voor criminele doeleinden? De autoriteiten hebben dit punt niet toegelicht. Voorlopig kunnen gebruikers weinig anders doen dan afwachten hoe de wet uitgevoerd zal worden.

Mexicaanse inheemse groepen wijzen telecomreuzen af en beginnen voor zichzelf

Voor de eerste keer in de Mexicaanse geschiedenis heeft het Federale Instituut voor Telecommunicatie een vergunning afgegeven [en] voor de exploitatie van een telecommunicatienetwerk voor sociaal gebruik door inheemse groepen. Het nieuwe Telecommunicatienetwerk voor de Inheemse Gemeenschap zal worden beheerd door en voor inheemse gemeenschappen in 356 gemeentes in de staten Chiapas, Guerrero, Oaxaca, Puebla, en Veracruz.

Milieuactivisten in Macedonië doorstaan e-mail-imitatieschandaal

Macedonische activisten vermoeden dat lokale autoriteiten e-mails hebben gebruikt om zich uit te geven voor een milieuactivistengroep. [en] Dit zou zijn gedaan om activisten tegen te houden die een ontwikkelingsproject van de regering wilden stoppen. De regerende Macedonische partij VMRO-DPMNE heeft in het verleden vaker gebruik gemaakt van tegenprotesten en namaakaccounts om groepen activisten en burgermedia in diskrediet te brengen.

WhatsApp nog steeds onzeker in Brazilië

In Brazilië heeft Facebook niet voldaan aan een gerechtelijk bevel om de inhoud van WhatsApp-berichten in een strafrechtelijk onderzoek te overhandigen. Vervolgens bevroor het Federale Publieke Ministerie van de Amazone 38 miljoen real [pt] – EUR 1,88 miljoen – in fondsen van de plaatselijke bankrekening van Facebook, het totaal van de dagelijkse boetes [en] opgelegd door een rechter wegens het niet overhandigen van de gegevens. WhatsApp zou opnieuw geblokkeerd kunnen worden [en] in Brazilië, mocht de impasse blijven bestaan.

Nieuw onderzoek

Ontvang het Netizen Rapport per e-mail

 

Ellery Roberts Biddle en Sarah Myers West hebben bijgedragen aan dit rapport.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.