Heeft de hoofdstad van Kazachstan een miljoen inwoners? Niet erg waarschijnlijk.

Astana. A million strong.

Astana. Een miljoen inwoners? Foto van Wikipedia.

De 75-jarige dictator Nursultan Nazarbayev van voormalig Sovjetland Kazachstan houdt van getallen en mijlpalen.

Neem nou bijvoorbeeld zijn concurrentieloze herverkiezing als president in maart vorig jaar, waarbij hij een recordoverwinning claimde van 97,7 procent van de stemmen en een recordopkomst van 95,1 procent.

Als die verkiezing zijn laatste wordt (wat men destijds beweerde, maar wat niemand eigenlijk zeker weet), dan moet dat wel zijn beste verkiezing ooit zijn geweest.

Afgelopen week goochelde Nazarbayev weer met cijfers. Schaamteloos beweerde hij dat de hoofdstad Astana, die hij van een provinciestadje in een ubermoderne, centrale stad op de steppe heeft omgetoverd met behulp van aanzienlijke oliewinsten, zijn miljoenste inwoner had gekregen.

Twee dagen voor de Dag van Astana en tijdens het 25-jarig jubileumjaar van de onafhankelijkheid van Kazachstan zei de bejaarde alleenheerser in een speech [kk] op 4 juli:

Хочу с большой радостью объявить, что сегодня родился миллионный житель Астаны. В семье Мухамедьяровых, она – воспитатель, он – электромонтер. Теперь Астана – город с миллионным жителем. Поздравляю вас!

Met grote vreugde breng ik u het nieuws dat de miljoenste inwoner van Astana vandaag geboren is. Het is de baby van de familie Mukhamedyarov. Zijn moeder werkt in de kinderopvang en zijn vader is een elektricien. Astana is nu een stad met een miljoen inwoners. Gefeliciteerd!

Hoewel goed nieuws altijd prettig is ten tijde van een toenemende economische crisis, valt te betwijfelen of wat Nazarbayev beweert ook klopt.

Volgens het nationaal bureau voor de statistiek van Kazachstan telde Astana aan het begin van dit jaar 862.750 mensen. In mei waren dat er 876.000. Normaal gesproken heeft de stad een inwonertal van tussen de 800.000 en 900.000.

Het verschil tussen de officiële cijfers en die van de machtigste man van het land werd meteen op de hak genomen door de populaire twitteraar Rinat Balgabaeyev:

Vlak voor een nationale feestdag heeft Astana zijn miljoenste inwoner erbij! Nu moeten alleen nog even al die baby's geboren worden tussen de 800.000ste en de 999.999ste inwoner!

En nog een:

Ik heb enorme waardering gekregen voor onze nieuwe burgemeester. Sinds hij burgemeester is, neemt de vruchtbaarheid met sprongen toe!

En nog een derde:

In de hoofdstad valt zelfs het krijgen van kinderen onder de planning van het staatsbeleid, genaamd “Ontwikkeling van Astana 2016-2020″.

In Astana, dat na de hoofdstad van Mongolië de koudste hoofdstad ter wereld is, groeit de bevolking heel snel. Maar een andere Twitteraar wees erop dat een deel van de inwoners ook half in de leefbaardere, voormalige hoofdstad Almaty woont. Die stad heeft 1,5 miljoen inwoners.

Het is in ieder geval zelfs met een foutmarge in de statistieken onwaarschijnlijk dat meer dan 100.000 mensen naar Astana zijn verhuisd in de afgelopen twee maanden en het komt ook wat al te goed uit dat de miljoenste inwoner net voor de feestdag is geboren.

Nazarbayev is al meer dan een kwart eeuw aan de macht in Kazachstan, maar nu hij de 76 nadert, worden zijn publieke optredens steeds absurder. Met zijn uitspraken lijkt hij niet meer in contact te staan met het leven van zijn bevolking.

De alleenheerser is duidelijk geobsedeerd door een erfenis die nu wordt bedreigd door lage olieprijzen en economische stilstand in het aangrenzende Rusland en het lijkt erop dat de president zelf feit en fictie niet meer uit elkaar kan houden.

De rest van het land probeert hem ondertussen te blijven begrijpen:

De president zegt een miljoen. En de president vergist zich nooit.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.