Nieuw ontdekte grotschilderingen zouden de geschiedenis van Machu Picchu kunnen veranderen

Machu Picchu. Bild auf Flickr von User Dan Doan (CC BY-NC-ND 2.0).

Machu Picchu. Afbeelding op Flickr van gebruiker Dan Doan (CC BY-NC-ND 2.0).

Machu Picchu, een gerenommeerd meesterwerk op het vlak van architectuur en techniek, en tevens een van de nieuwe zeven wereldwonderen van 2007, verrast ons steeds opnieuw.

Pedro Astete, de directeur van het archeologische nationale park van Machu Picchu, maakte op 4 juli de vondst [es] bekend van twee nieuwe grotschilderingen in de buurt van de ruïnes [es] van de beroemdste Inca-site ter wereld:

La figura de una llama, un hombre, y encima de ellos una imagen geométrica, fueron encontradas en la zona de Pachamama, en el camino de acceso a la zona arqueológica de Machu Picchu. En […] 1912, fueron descubiertas 4 tumbas por la segunda expedición peruana de la Universidad de Yale, bajo la dirección de Hiram Bingham. No obstante, hasta la fecha [las imágenes] habían pasado [desapercibidas].

In de zone van Pachamama, op de toegangsweg naar de archeologische site van Machu Picchu werden de afbeeldingen gevonden van een lama, een man en boven deze twee een geometrische figuur. De tweede Peru-expeditie van de universiteit Yale onder leiding van Hiram Bingham in het jaar […] 1912 ontdekte 4 grafplaatsen. Desondanks bleven de [tekeningen] tot op heden [onopgemerkt].

Verder opgravingen [es] zijn voorzien. De site is momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Hoewel de schilderingen nog grondig onderzocht worden, deelde de homepagina van de website voor toerisme van Peru [es] alvast mee dat deze reeds vóór het tijdperk van de Inca's gemaakt kunnen zijn. [es]:

Este descubrimiento podría cambiar la historia que se conoce del complejo arqueológico, ya que las figuras encontradas dan pistas sobre una población anterior a los incas.
Así lo manifestó José Bastante, responsable del programa de investigaciones del santuario, quien dijo que esto “podría demostrar que el lugar tenía un significado especial para personas anteriores a los incas. Las investigaciones recién están empezando”.

Die ontdekking zou de geschiedenis van dit archeologische complex zoals wij die kennen kunnen veranderen, want de vondsten wijzen op de aanwezigheid van een bevolking vóór de Inca's, zei José Bastante, verantwoordelijke van het onderzoeksprogramma voor heiligdommen. Hij deelde ook mee dat dit mogelijk kan bewijzen dat de plek een speciale betekenis had voor de volkeren vóór de Inca's. Het onderzoek is onlangs van start gegaan.

Het nieuws was niet helemaal verstoken van discussie, aangezien het volgens sommige versies [es] totaal niet om een nieuwe ontdekking gaat. Foto's van de plek uit 2009 zouden dit aantonen:

Esas pinturas son conocidas desde hace mucho tiempo y son fáciles de ver pues están a la vera del camino de Intipunku. Nosotros tenemos fotografías de ellas tomadas hace casi veinte años y son varios los guías de turismo que están enterados de su existencia. […] Incluso mencionamos estas pinturas en un informe geológico sobre los deslizamientos de Machupicchu a inicios de este siglo.

Deze schilderingen zijn al sinds lang bekend en gemakkelijk te zien, aangezien ze zich aan de rand van het pad naar Intipunku bevinden. We hebben foto's van bijna twintig jaar geleden en veel gidsen weten dit al lang. […] Zelfs in een geologisch bericht over aardverschuivingen in Machu Picchu aan het begin van de eeuw vermeldden we deze tekeningen.

Zoals te verwachten was, kwam het bericht in tweets van verschillende media, zoals “Diario Las Américas”, die een foto van de afbeelding toonde. De mysterieuze figuren, die je in de tweet hieronder kan zien, verspreidden zich daardoor over de sociale netwerken van heel Peru:

Nieuwe grotschilderingen op Machu Picchu gevonden.

Zowel media als gebruikers deden voortdurend beroep op twee video's waarin je verschillende plaatsen van Machu Picchu kan zien. Een van hen, opgenomen in de jaren 1940, compileert beelden van diverse plaatsen van archeologische waarde, zoals Ollantaytambo [es], Písac, en ook Juliaca [es] en Arequipa . De video behoort tot de filmcollectie van het museum voor archeologie en antropologie van de universiteit van Pennsylvania. Wie deze video deelt, legt de nadruk op een enorme culturele diversiteit, die zich in de regio in de jaren '40 aftekende. De video die hieronder te zien is, dateert uit 1936 en is sindsdien ongewijzigd. De film laat een rondleiding zien langsheen verscheidene plekken van Machu Picchu met typische muziek uit de Andes op de achtergrond.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.