Mysterieuze massale sterfte van vissen en walvissen in Vietnam

Screenshot of a YouTube video of residents trying to rescue a stranded whale at Diễn Thịnh’s shore in Vietnam.

Inwoners proberen een gestrande walvis te redden aan de kust van Diễn Thịnh. Foto: YouTube

Dit artikel [en] door Nguyễn Linh Chi verscheen eerder op Loa, een onafhankelijke nieuwssite met podcasts en verhalen over Vietnam. Global Voices publiceert het nu op basis van een content-sharing overeenkomst.

De afgelopen twee maanden zijn tonnen vis aangespoeld op de kust van Centraal-Vietnam. Daarnaast hebben, volgens nieuwssite Lao Động [vi], inwoners van de provincie Nghệ An de laatste vijf maanden minstens zeven dode walvissen gevonden. De gebeurtenissen vallen samen met de recente massale sterfte van ander, kleiner zeeleven.

Terwijl de autoriteiten in de provincie Quảng Bình op 25 mei bezig waren met de promotie [vi] van wateractiviteiten en visconsumptie, werd er op het strand van Diễn Thịnh  een walvis [vi] van 17 ton gevonden.

Op amateurbeelden [vi] op YouTube is te zien hoe de autoriteiten proberen de walvis te redden, maar het dier overleed kort nadat hij terug naar zee was gebracht.

Op dezelfde kust spoelde [vi] twee dagen later een walvis van 10 ton aan. Deze was reeds overleden en in verregaande staat van ontbinding. Zodra het vloed werd, lieten de autoriteiten het dode dier terug naar zee duwen.

Thái Văn Dung, een activist in Nghệ An, heeft zijn twijfels over de motieven van de autoriteiten:

Ik kan mij voorstellen dat ze op de vloed gewacht hebben voordat ze het kadaver terugsleepten, maar waarom zo haastig en in het donker?  Waarom hebben ze niet eerst de doodsoorzaak onderzocht?

Net als veel andere activisten gelooft Dung dat er een direct verband bestaat tussen de dode walvissen en lozingen van afvalwater door de Taiwanese staalfabriek Formosa in de buurprovincie Hà Tĩnh. De Vietnamese overheid heeft het onderzoek naar de vissterfte [en] nog niet afgerond. Ondertussen lijden de lokale vissers nog steeds schade door deze milieucrisis en worden in het gehele land en de Vietnamese diaspora hevige protesten gehouden.

Vietnamese vissers beschouwden walvissen van oudsher als heilige dieren.Terwijl de regering in Hanoi weigert commentaar te geven op de mysterieuze sterfte, meent de plaatselijke bevolking dat de ontdekking van de nieuwe kadavers wederom een bewijs is van de laksheid van de autoriteiten.

Klik hieronder om Loa's podcast aflevering over de dode walvissen te beluisteren en op de hoogte te blijven van ander belangrijk nieuws uit Vietnam in de afgelopen maand [en]:

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.