Een van de best bewaarde geheimen van Mexico-Stad is de San Juan-markt met zijn leeuwenvlees

Locales en el mercado de San Juan. Imagen del autor.

Winkels op de San Juan-markt. Foto door J. Tadeo

Een van de plekken die het minst wordt bezocht door toeristen in Mexico-Stad is de Ernesto Pugibet-markt. Deze markt, beter bekend onder de naam ‘San Juan’ en op loopafstand van het historisch centrum [es – alle links], onderscheidt zich van andere markten in de stad door zijn verscheidenheid aan culinaire producten, waaronder exotische vleessoorten als alligator en leeuw.

Dit is hoe website Visit Mexico de markt omschrijft:

En unas cuantas palabras: lo que hace único a este sitio es que aquí es posible encontrar manjares que no se venden en ningún otro lado.

In a few words, what makes this place unique is that you can find delicacies that cannot be bought anywhere else.

Kort samengevat: wat deze plek uniek maakt is dat je hier delicatessen vindt die nergens anders te koop zijn.

De San Juan-markt is al meer dan honderd jaar oud, toen hij nog bekend was onder een andere naam. De markt werd opgericht met een donatie van een bekende handelaar uit de buurt. Op de website van San Juan is te lezen:

Sus orígenes se remontan a hace casi 120 años, cuando se conocía como mercado Iturbide. Ahí se expendía toda clase de víveres y enseres para los pocos habitantes de la capital. Tiempo después, el señor Ernesto Pugibet –quien le da nombre a la calle donde se ubica el mercado hoy día– donó el terreno para la creación de este espacio comercial.

The market's origins go back almost 120 years, to when it was known as the Iturbide Market. Here, all kinds of essentials and provisions were sold to the capital's few residents. Sometime later, Mr Ernesto Pugibet, who gave his name to the street in which the market is located, donated the land to create this commercial space.

De oorsprong van de markt gaat bijna 120 jaar terug, toen de plek nog bekend was als de Iturbide-markt. Hier werden allerlei soorten basisproducten en levensmiddelen verkocht aan de weinige inwoners van de hoofdstad. Enige tijd later stelde Ernesto Pugibet, de man naar wie de straat is vernoemd waar de markt is gevestigd, de grond beschikbaar om deze handelsplaats te creëren.

Vandaag de dag zijn er op de San Juan-markt niet alleen groenten en fruit te verkrijgen, maar ook vlees, en snacks die ter plekke genuttigd kunnen worden. Populaire producten zijn sandwiches en baguettes met verschillende soorten kazen en vleeswaren waaronder salami, rosbief en een keur aan chorizo. Allemaal geïmporteerd. Over het algemeen laten de winkeliers hun klanten eerst van de producten proeven en geven hen, waarom ook niet, een gratis glas wijn bij hun broodje.

Bocadillo servido en un local de productos madurados en el mercado de San Juan. Imagen del autor.

Een broodje dat wordt geserveerd in een winkel waar vleeswaren worden verkocht op de San Juan-markt. Foto door J. Tadeo

Het feit dat je er ter plekke kunt eten, maakt de markt tot een gunstige plek voor bezoekers die ernaar op zoek zijn van de gebaande paden af te wijken.

Inwoners van de hoofdstad en toeristen die graag koken kunnen hier exotische vleessoorten krijgen, zoals beschreven op de website Mexico Desconocido:

Armadillo, iguana, zorrillo, venado; mucho y buen conejo, lechón, cabrito y carnero aquí se venden. De Honduras llega carne de tepezcuintle y de Texas la de jabalí; también de avestruz, búfalo, cocodrilo de Florida… Hasta de león. Procede de leones de criadero, es una carne algo dura y un poco ácida, diferente a todas, de color grisáceo.

Armadillo, lizard, skunk, suckling pig, goat, venison, mutton as well as plenty of top quality rabbit are all sold here. There is tepezcuintle [a type of large rodent] from Honduras, wild boar from Texas, ostrich, buffalo, as well as alligator from Florida… Even lion, which comes from captive bred lions. It is a somewhat firm meat and is a little tart, different to all others and a sort of greyish colour.

Er wordt gordeldier, hagedis, stinkdier, speenvarken, geit, hert en schaap verkocht, evenals een overvloed aan konijn van topkwaliteit. Je vindt er paca (een groot knaagdiersoort) uit Honduras, wild zwijn uit Texas, struisvogel, buffel en alligator uit Florida. En zelfs leeuwenvlees, dat afkomstig is van leeuwen die worden gefokt. Het is een ietwat stevig vlees, een beetje zurig van smaak en grijzig van kleur. Heel anders dan andere vleessoorten.

Mercado de San Juan en la Ciudad de México

De San Juan-markt in Mexico-Stad. Foto door J. Tadeo

Maar het assortiment beperkt zich niet tot alleen landdieren. Op dezelfde website is het volgende te lezen:

Las pescaderías son los locales más famosos de San Juan. Anguilas, mantarrayas y tenazas de cangrejo moro se asoman en los limpios locales entre el atún y el salmón frescos; menos comunes son el percebe –molusco que crece en las rocas– esmedregal –pescado para la comida cantonesa– cigala, langostino danés, cangrejo de Alaska…

It is the seafood stores that are the most well-known in San Juan. Eels, manta rays, and Florida stone crabs all turn up amongst the fresh tuna and salmon in the immaculate stores. Less common are the barnacles (a rock-dwelling mollusc), cobia (a fish used in Cantonese cuisine), langoustine, Danish langoustine, Alaskan crab…

De viswinkels van San Juan zijn het bekendst. In de onberispelijke schappen vol met verse tonijn en zalm vind je ook paling, mantarog, en stone crab uit Florida. Minder bekende soorten zijn de eendenmossel (een weekdier dat op rotsen groeit), cobia (een vis die veel wordt gebruikt in de Kantonese keuken), langoustines, Deense langoustines, Alaska-krab…

De meeste vleesproducten die op de San Juan-markt worden verkocht, behoren niet tot de traditionele Mexicaanse keuken. Daarom komen er veel nieuwsgierige inwoners en toeristen op af en voedt het de creativiteit van chef-koks en fijnproevers, die naar de markt komen om ingrediënten in te slaan.

San Juan is ook een van de plekken waar je alles wat je nodigt hebt voor traditionele kerst- en nieuwjaardiners onder één dak vindt. Bijvoorbeeld voor de gerechten die in dit eerder gepubliceerde artikel staan vermeld.

Twitteraars als FatiRomFlowers delen hun culinaire San Juan-ervaringen met afbeeldingen en reacties:

The best shellfish EVER @mercadosanjuan#almejachocolatapic.twitter.com/a7VtB1ovny

— FatiRomFlowers (@Florerobrillant) January 12, 2016

De beste schaaldieren OOIT @mercadosanjuan #almejachocolata

 

VYV deelde met haar volgers de volgende afbeeldingen van haar bezoek aan de markt:

I was delighted with the @mercadosanjuan. Everything is super fresh and the people are lovely. #CDMXpic.twitter.com/MoZ0hzrL8H

— VYV (@sfmakesmerich) March 24, 2016

De @mercadosanjuan was een genot. Alles is supervers en de mensen zijn geweldig. #CDMX

Op de website HelloDF staat San Juan op de eerste plaats van de ’10 markten in Mexico-Stad die iedereen bezocht moet hebben’. De website geeft ook aan dat je de markt niet moet verwarren met de San Juan Municipal-markt in de wijk Juarez Pantitlán in de nabijgelegen staat Mexico [nl]. Als je de handelaren van San Juan wilt volgen op Twitter, kun je dit doen via de account @mercadosanjuan.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.