Deze Russische website gebruikt neurale computernetwerken om afbeeldingen met elkaar te combineren, met fantastische resultaten

A sci-fi UFO landscape, styled after Van Gogh? Why not. Image from ostagram.ru.

Een sciencefictionlandschap met ufo, in de stijl van een Van Gogh? Waarom ook niet. Afbeelding op ostagram.ru.

Heb je ooit je foto's willen verfraaien met een paar zwierige penseelstreken in de stijl van Van Gogh? Nu is dat mogelijk. Een Russisch project met de naam Ostagram laat internetgebruikers foto's met kunstwerken combineren waardoor ze fantastische afbeeldingen kunnen maken die niet zouden misstaan in de wereld van Alice in Wonderland of een sciencefictionfilm.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Het Ostagramproject [ru], ontworpen door internetgebruiker Sergey Morugin, is een webservice die een computeralgoritme gebruikt om de inhoud van een afbeelding te combineren met de stijl van een andere afbeelding. Daarbij wordt gebruikgemaakt van neurale netwerken. Dit betekent dat je een foto van je hond kunt omtoveren tot een schilderij van Monet door de foto van de hond als basis te nemen voor de inhoud en het kunstwerk als basis voor de stijl.

Onderzoekers van Google, die met kunstmatige neurale netwerken en beeldherkenning hebben geëxperimenteerd, noemen deze combinatietechniek Inceptionisme [en]. De inspiratie hiervoor kwam uit de neurale netwerkarchitectuur en het “We need to go deeper” thema [en] uit de film Inception, die over de relatie tussen droom en werkelijkheid gaat.

Morugin heeft de code van zijn Ostagram-webalgoritme voor het publiek toegankelijk gemaakt op GitHub [en]. Volgens hem is zijn combinatie van neurale netwerkbewerking [en] en algoritmische vormgeving gebaseerd op het werk van andere programmeurs zoals Leon Gatys, Alexander Ecker, en Matthias Bethge.

Bekijk de onderstaande fantastische afbeeldingen die door Ostagramgebruikers zijn gemaakt, of beter nog, registreer je op de website [ru] en ontwerp er zelf een:

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Image from ostagram.ru.

Afbeelding op ostagram.ru.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.