Online boodschap aan Australië: “Handen af van olie Timor”, terwijl duizenden mensen de straat op gaan in Dili

Demonstrators protest in front of the Australian Embassy in Dili, Timor-Leste. Photo: Acácio Pinto, authorized publication

Demonstranten protesteren voor de Australische ambassade in Dili, Oost-Timor. Foto: Acácio Pinto, geautoriseerde publicatie

Dit betreft een geredigeerd artikel, gebaseerd op een door Dalia Kiakilir geschreven verhaal en gepubliceerd op Global Voices Portugal

Ruim 6.000 inwoners van Oost-Timor gingen op 22 maart de straat op in de hoofdstad Dili. Zij protesteerden omdat Australië weigerde in te gaan op het verzoek van de Timorese regering  om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel om de zeegrenzen tussen de twee landen opnieuw te bepalen. Er volgde ook een online protest om wereldwijd steun te krijgen voor Oost-Timor.

Oost-Timor was 400 jaar een kolonie van Portugal. In 1975 viel Indonesië het land binnen. In 1999 kwam er een einde aan de bezetting, maar pas in 2002 werd Oost-Timor een onafhankelijke staat. Australië wordt ervan beschuldigd zijn zeegrenzen te hebben uitgebreid, terwijl Oost-Timor nog vocht voor onafhankelijkheid.

Zolang de kwestie rond de zeegrens niet is opgelost, profiteert Australië nog steeds van de natuurlijke bronnen in de Timorzee.

De premier van Oost-Timor, Rui Araújo, dringt er bij Australië op aan zich te houden aan de internationale wetgeving:

Para o povo de Timor-Leste garantir as fronteiras marítimas permanentes é a continuação da nossa longa luta pela Independência e plena soberania. Aliás, pedimos nada mais do que aquilo a que temos direito, de acordo com o direito internacional.

Het veiligstellen van permanente zeegrenzen is voor de inwoners van Oost-Timor een voortzetting van onze langdurige strijd voor onafhankelijkheid en volledige soevereiniteit. In feite vragen we niets meer dan waarop we in overeenstemming met internationale wetgeving recht hebben.

Onderstaande video is een opname van de demonstratie die werd georganiseerd door Movimentu Kontra Okupasaun Tasi Timor (MKOTT,  Beweging tegen de bezetting van de Timorzee):

De demonstratie werd ook vastgelegd door  het audiovisuele centrum ‘Audiovisual Archive Centre Max Stahl’ (CPA). Gemeld werd dat zich onder de demonstranten veel veteranen van de onafhankelijkheidsbeweging bevonden:

Vertegenwoordigers van alle belangrijke politieke partijen op Timor en van internationale partijen die solidair zijn met Timor, studenten en veteranen, verklaarden dat de strijd om internationaal erkende zeegrenzen een voortzetting is van een al 24-jaar durende strijd voor volledige onafhankelijkheid van het grondgebied en de maritieme zone van Timor.

Ondertussen organiseerde het Oost-Timorese actienetwerk ETAN (East Timor Action Network) een online protestactie en verzocht internetgebruikers om foto's te delen van hun steunbetuigingen aan Oost-Timor door gebruik van de volgende hashtags: #medianlinenow of #HandsOffTimorsOil. Het protest verspreidde zich snel over vele landen. Hieronder zie je wat voorbeelden van solidariteitsbetuigingen vanuit de hele wereld:

Rechtvaardigheid voor Timor-Australië.

Dit is het moment! Australië.

Rechtvaardigheid: Australië.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.