Jonge Pakistaanse vrouw hoopt anderen te inspireren met haar motorreis vol bezinning

Zenith Irfan defied Pakistani social boundaries and set off to honor her father's legacy by taking a motorcycle trip across Pakistan from Lahore to Kashmir. She hopes her blog and videos will inspire future adventurers who aspire to end gender stereotypes in Pakistan. Credit: 1 Girl 2 Wheels/FB

Zenith Irfan trotseerde de maatschappelijke restricties in Pakistan en eerde de nagedachtenis aan haar vader met een motorreis van Lahore naar Kasjmir. Zij hoopt dat haar blog en video's een inspiratie zijn voor toekomstige avonturiers die strijden tegen seksestereotypering in Pakistan. Credit: Facebook-pagina 1 Girl 2 Wheels

Dit artikel door David Leveille [en – alle links] voor The World, verscheen oorspronkelijk op PRI.org op 4 februari 2016. Het wordt hier nogmaals gepubliceerd als onderdeel van een overeenkomst tot uitwisseling van content.

Er bestaan verschillende opvattingen over de betekenis van vrijheid. Een daarvan is simpelweg op de motor springen en zo snel en zo ver rijden als je hart je ingeeft. Ongeacht in welke richting.

Zenith Irfan omschrijft zichzelf als een 21-jarige Steenbok die een meeslepende motorreis door het Pakistaanse land maakt, met niets meer dan haar onbevangen ziel. Ze maakte de reis afgelopen zomer. Onder de weinige ballast die ze meenam, was de wens dat haar verhalen als een gids zullen dienen voor toekomstige vrouwelijke avonturiers die strijden tegen seksestereotypering in Pakistan.

Zenith vertelt dat haar vader, die op jonge leeftijd overleed, haar inspireerde om de reis te maken.

‘Toen ik twaalf was, en ik samen met mijn moeder familiefoto’s aan het bekijken was, vertelde ze dat het mijn vaders droom was geweest om een wereldreis te maken op een motor. Doordat zijn leven zo vroeg eindigde heeft hij deze droom nooit kunnen verwezenlijken en mijn moeder opperde dat ik zijn droom moest najagen ter nagedachtenis aan hem. Een idioot idee, want in onze cultuur zijn we normaal gesproken gebonden aan bepaalde restricties. Ouders laten hun kinderen bijvoorbeeld niet snel op reis gaan of andere leuke activiteiten ondernemen. De cultuur waarin wij leven is erg beperkend.’

Aangemoedigd door haar moeder en broer laat Zenith de maatschappelijke beteugeling achter zich en reist in augustus en september 2015 op een motor door Pakistan.

 In the city, where children are caught up in the artificial world of gadgets and games. There exists, ambitious souls in the mountains of Kashmir. These little angels walk 2-3 miles daily, just to read a few alphabets. Indeed, those who have less, are spiritually privileged, than those who have more. Credit: 1 Girl 2 Wheels

Waar er in de stad kinderen leven die alleen aandacht hebben voor de gemaakte wereld van gadgets en computergames, zo leven er in de bergen van Kasjmir deze ambitieuze kleine engeltjes. Ze lopen iedere dag zo'n vier kilometer naar school om alleen maar wat letters van het alfabet te leren. Het is waar dat zij die minder hebben in het leven, spiritueel rijker zijn dan zij die alles hebben. Credit: Facebook-pagina 1 Girl 2 Wheels.

‘Toen ik door de Khunjerab-pas reed, de weg die Pakistan met China verbindt, was er vlakbij de veiligheidscontrole een man die zei dat ik niet op een motor hoorde te rijden en dat ik beter naar huis kon gaan. Ik deed zijn commentaar gewoon af met een glimlach. Dat was de enige negatieve opmerking die ik heb gekregen. Ik ben nooit bedreigd.’

‘De Profeet Mohammed heeft ooit gezegd, “Vertel me niet hoe gestudeerd je bent, vertel me hoeveel je hebt gereisd.” Deze uitspraak raakt me diep. De kennis die wij opdoen uit boeken en verplichte leerstof kan onze verbeelding prikkelen, maar het laat ons niets zelf ervaren. Reizen, in bomen klimmen en vlinders vangen stimuleert ons zintuigelijke leerproces. Een praatje maken met een dorpsbewoner of wat katoen plukken van een veld in de ochtenddauw; dat soort belevenissen openen een deur naar de kennis en ervaring waarmee we over culturen leren en verhalen leren kennen die niet in de literatuur beschreven zijn.’

‘De motor wordt gezien als een van de gevaarlijkste vervoersmiddelen. Maar ik zou willen dat iedereen met een motor ging reizen in plaats van met een auto. Op een motor heb je een 360-graden-beeld van alles wat er om je heen te zien is. Je ziet de lucht, de zon en je beleeft iedere ervaring lichamelijk, mentaal en spiritueel. Ik wil dus iedereen aanmoedigen een motor te kiezen als reisgenoot.’

Bekijk hier op Facebook een video van Zeniths reizen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.