‘Een Syrisch liefdesverhaal’ volgt de reis van een familie door oorlog en ballingschap

A new film follows one Syrian family through five years of upheaval (Sean McAllister) Credit: (Sean McAllister).

Een nieuwe film volgt het leven van een Syrische familie gedurende vijf roerige jaren. Credit: Filmmaker Sean McAllister.

Dit artikel en radioverslag door Leo Hornak voor The World verscheen oorspronkelijk op 24 september 2015 op PRI.org en is hier heruitgegeven als deel van een content sharing overeenkomst.

De schaal van de Syrische tragedie is moeilijk te bevatten: meer dan 200.000 doden, 6 miljoen  binnenlands ontheemden en nog eens drie miljoen mensen die als vluchteling leven.

Een prijswinnende nieuwe film probeert nu te laten zien wat de persoonlijke gevolgen van de oorlog zijn voor gewone mensen.

De Britse filmmaker Sean McAllister filmt sinds 2009, nog voor het huidige conflict, het dagelijkse leven van een familie uit Damascus.

Amer Daoud en zijn vrouw Raghda Hassan ontmoetten elkaar 15 jaar geleden toen zij als politieke gevangenen in de cel van een Syrische gevangenis zaten. Ze werden verliefd en toen ze vrijgelaten werden trouwden ze en stichtten ze een familie.

McAllisters camera volgde hen gedurende elke stap van de Syrische revolutie, de burgeroorlog en het ballingschap van de familie naar Europa. Het resultaat is een documentaire genaamd “Een Syrisch liefdesverhaal”.

McAllister vertelt dat hij de familie al filmde voordat de revolutie begon. “Ik kreeg een telefoontje waarin gezegd werd ‘Heb je het gehoord? Het is begonnen in Syrië!’.” De eerste mensen op straat waren Amer en zijn zoon Kaka, en ze werden beiden gearresteerd.

Uiteindelijk wordt de familie vrijgelaten maar Sean wordt zelf gearresteerd en een week lang vastgehouden in een Syrische gevangenis. Als resultaat komen de autoriteiten erachter wie hij aan het filmen was en Amer, Raghda en de kinderen worden gedwongen in ballingschap te gaan voor hun eigen veiligheid.

Als de familie zich probeert aan te passen aan nieuwe landen en omgevingen komt het huwelijk van Amer en Raghda onder druk te staan.

Ondanks het lijden dat de documentaire laat zien, ziet McAllister zijn film uiteindelijk nog steeds als optimistisch: “Ik denk dat er een boodschap van hoop schuilt in deze opstandigheid, de trots van een familie, die allemaal hebben volgehouden.”

Hij denkt dat films die migranten en vluchtelingen een menselijk gezicht geven belangrijker zijn dan ooit. “We zien op televisie dat mensen aanspoelen aan de kust. Amer en Raghda geven een stem aan al deze mensen die je op het nieuws ziet.”

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.