Cambodjaanse monniken protesteren tegen vernietiging van het Prey Lang Woud

Cambodian monks gather in the town of Battambang to demand protection of Prey Lang forest.

Cambodjaanse monniken manifesteren in de stad Battambang voor bescherming van het Prey Lang Woud.

Al sinds juli dit jaar demonstreren Cambodjaanse monniken voor een krachtiger overheidsoptreden tegen de snelle ontbossing van het Cambodjaanse Prey Lang Woud, het grootste altijdgroene bos van het schiereiland Indochina.

Het Prey Lang Woud beslaat een oppervlakte van 3.600 vierkante kilometer, en er groeien onder andere reusachtige bomen die hardhout opleveren. Het is de thuisbasis van ten minste 20 bedreigde planten- en 27 bedreigde diersoorten. Binnen een straal van 10 kilometer van het bos wonen meer dan 700.000 mensen.  De meesten behoren tot de Kuys, een kleine inheemse groep die al eeuwen het Prey Lang Woud beschermt.

In de afgelopen jaren heeft de Cambodjaanse regering landconcessies [en, alle links] aan lokale en buitenlandse bedrijven gegeven om het nationale land- en mijnbouwpotentieel te ontwikkelen. Maar veel van de verdragsgebieden lagen in beschermde gebieden zoals Prey Lang. Het gebrek aan transparantie rond de landconcessies wakkerde in het hele land diverse juridische geschillen en gewelddadige conflicten aan.

Image from the Facebook page of 'Prey Lang - Het is ook ons woud'

Beeld van de Facebook-pagina ‘Prey Lang – Het is ook ons woud’

In 2011 voerden Cambodjaanse activisten en inheemse stammen een ‘Avatar’protest om de vernietiging van Prey Lang aan de kaak te stellen. Gekleed als de Na'vi-stam uit de Hollywoodfilm Avatar oefenden de demonstranten pressie uit op de regering om de houtkapactiviteiten en de rubberplantages in Prey Lang te stoppen.

Omdat de houtkap in het gebied onverminderd doorgaat, wordt de actie voor het behoud van Prey Lang tot op de dag van vandaag voortgezet. In dezelfde periode verergerde ook het ontbossingsprobleem in Cambodja doordat de overheid meer landconsessies weggaf.

Cambodja ervaart grootste accelaratie van ontbossing ter wereld

Om de voortdurende vernietiging onder de aandacht te brengen, overhandigden monniken van het Onafhankelijk Netwerk van Monniken voor Sociale Gerechtigheid afgelopen juli persoonlijk vijf in beslag genomen kettingzagen aan het department van Bosbouw en het Parlement in de hoofdstad Phnom Penh.

De leider van de groep, Venerable Buntenh, legt uit waarom de monniken besloten te protesteren:

Gezien de alarmerende mate van ontbossing kunnen monniken niet langer blijven zwijgen.

Deze bosbouwambtenaren zijn ‘gelwolven’. Het Prey Lang Woud interesseert ze niets en ze laten verdorven handelaars gewoon doorgaan met de vernietiging van het woud.

Cambodian monks delivered a protest letter to the government in Phnom Penh, the country's capital. Photo from the Facebook  page of 'Prey Lang - It's Our Forest Too'

Cambodjaanse monniken bezorgen een protestbrief bij het department in de hoofdstad Phnom Penh. Foto van de Facebook-pagina ‘Prey Lang – Het is ook ons woud’

In de laatste week van September gingen de monniken weer de straat op in Battambang om de mensen en overheidsambtenaren eraan te herinneren dat landbouwindustriebedrijven door blijven gaan met de vernietiging van de Cambodjaanse bossen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.