“Geen land voor seculiere bloggers”: Niloy Neel is de vierde Bengalese blogger die vermoord werd in 2015

Murdered blogger Niladri Chakrabarty Neel, Image by Reza Sumon. Copyright Demotix (7/8/2015)

De vermoorde blogger Niloy Neel, Foto van Reza Sumon. Copyright Demotix (7/8/2015)

Op vrijdag 7 augustus rond ongeveer 13.45 u. drongen vijf aanvallers gewapend met machetes de flat van blogger Niloy Neel binnen en vermoordden hem op brutale wijze [en]. Toen zijn vrouw en zus hem probeerden te redden, dreigden de agressors hen ook te doden.

Niloy is de vierde blogger die omgebracht wordt in Bangladesh gedurende de laatste zes maanden. De vermoorde bloggers waren allen seculier en drukten zich kritisch uit over conservatieve religieuze politieke bewegingen in het land. Vele anderen zijn aangevallen, onderworpen aan doodsbedreigingen en verstoten door religieuze fanatiekelingen omwille van hun geschriften.

Bloed op de vloer van het huis van blogger Niloy Chakrabarti nadat hij in Dhaka met machetes gedood werd.

Ik ben Niloy Nil. Stop het moorden in naam van de godsdienst.

De blogger schreef onder het pseudoniem “Niloy Neel” in Istishon (dit betekent “station” in het Bengaals) als lid van een Bengalese blog die verslag brengt over politieke en sociale problemen. De blogger Arif Rahman [en] bemerkte dat hij [Niloy Neel] een masteropleiding filosofie behaalde aan de universiteit in Dhaka in 2013.

Neel stak het niet onder stoelen of banken een vrijdenker [en] te zijn en schreef voor het platform “Ganajagaran Mancha” [en] om de doodstraf te vorderen van 1971 oorlogsmisdadigers. Dr. Imran H. Sarkar [en], een leidinggevende van Ganajagaran Mancha, schrijft op Facebook:

‪#‎NiloyNeel‬ schreef voor vrouwenrechten, de autochtone bevolking, zelfs voor alle andere minderheden. Hij uitte kritiek op religieus extremisme dat aanslagen in moskeeën en het ombrengen van duizenden burgers teweegbrengt.

Hij was een van de spreekbuizen voor sociale rechtvaardigheid, secularisme, mensenrechten en vroeg rechtvaardigheid voor ‪#‎AvijitRoy‬. Hij werd vaak bedreigd door islamitische militanten die dit land door terrorisme proberen te vernietigen.

De namen van de bloggers en anderen die bedreigd worden, staan op een lijst met 84 personen [en] onderworpen aan een speciaal comité van de regering door een groep conservatieve islamitische geestelijken die de bloggers van “atheïsme” en het schrijven tegen de islam beschuldigen. De regering blokkeerde kritische websites [en] en arresteerde [en] bloggers en leidinggevenden van de rechtse religieuzen tijdens de #shahbag protests in 2013 [en]. Enkele mediakanalen met inbegrip van vooraanstaande rechtse blogs hebben zelfs het idee verspreid [en] dat alle bloggers atheïsten zijn die “de gevoelens kwetsen” [en] van religieuze Bengalen. Elf bloggers van de lijst (Niloy inbegrepen) zijn vermoord gedurende de laatste twee jaar.

Niloy was ook actief op Facebook, waar hij zijn meningen over politieke vraagstukken deelde, maar ook de bedreigingen beschreef, waar hij mee te maken kreeg. Op 15 mei 2015 schreef hij:

আমাকে দুজন মানুষ অনুসরণ করেছে গত পরশু। ‘অনন্ত বিজয় দাশ হত্যার’ প্রতিবাদে আয়োজিত প্রতিবাদ সমাবেশে যোগদান শেষে আমার গন্তব্যে আসার পথে এই অনুসরণটা করা হয়।

Twee dagen geleden werd ik gevolgd door twee personen terwijl ik naar huis ging nadat ik aan een manifestatie deelnam, waarbij we rechtvaardigheid eisten voor de moord op blogger Ananta Bijoy Das.

Hij ging naar het politiebureau om een klacht in te dienen en schreef zijn ervaring op:

Eerst vertelde een politieagent me persoonlijk dat de politie gewoonlijk een dergelijke klacht niet registreert aangezien de agent die het registreert verantwoordelijk is voor de veiligheid van degene die klacht neerlegt. Indien die persoon in de problemen komt, kan de agent zelfs zijn baan verliezen wegens nalatigheid.

Niloy verwijderde kort daarna al zijn foto's van zijn Facebook-profiel als voorzorgsmaatregel.

Golam Mortaza vraagt zich af waarom de regering niet optreedt:

ব্লগার বা অনলাইন লেখকদের ‘নাস্তিক ‘ হিসেবে চিহ্নিত করে হত্যা করা হচ্ছে। এই হত্যাকারীদের বিরুদ্ধে ব্যবস্থা নেয়া মানে ‘নাস্তিক ‘ হত্যাকারীদের বিরুদ্ধে ব্যবস্থা নেয়া। নাস্তিকদের যারা হত্যা করছে, তাদের বিরুদ্ধে ব্যাবস্থা নেয়া মানে নাস্তিকদের পক্ষ নেয়া। সরকারের দৃষ্টিভঙ্গি এরকমই। সরকার বক্তব্যে কোনো রাখঢাক নেই। স্পষ্ট বক্তব্য ‘আমরা নাস্তিক হিসেবে পরিচিত হতে চাই না। ‘

Bloggers of online schrijvers worden als atheïst bestempeld. Het lijkt alsof optreden tegen de moordenaars hetzelfde is als optreden tegen de moordenaars van atheïsten. Handelen tegen de moordenaars van atheïsten staat gelijk aan partij kiezen voor de atheïsten. Op die manier denkt de regering. Ze verbergen het niet. Hierdoor zeggen ze: “We willen niet als atheïsten bestempeld worden.”

Een machtige groepering die seculiere bloggers viseert, is Hefajat-e-Islam Bangladesh [en], een fundamentalistische islamitische groepering in Bangladesh die geprobeerd heeft om vrouwen te verbieden buitenshuis te werken en propaganda maakte voor de executie van zogenaamde atheïstische bloggers.

Shaugat Ali Sagor schrijft op Facebook:

৮৪ জন কেন ৮৪০০ ব্লগারের জীবনের চেয়েও সরকার যে নাস্তিকদের সমর্থক নয় সেটার প্রমান দেওয়া জরুরী। ৮৪ জন ব্লগারের জীবনের বিনিময়েও যদি হাটহাজারীর হেফাজতওয়ালারা খুশি থাকে, সরকারকে হেফাজতে রাখে- সেটিই বরং দরকার।

আশ্চর্য! হাসপাতালের মর্গে একেকটা লাশ যেমন একেকটা নাম্বার, মানে সংখ্যা মাত্র।একেকজন ব্লগারও যেন কেবল নাস্তিক মাত্র। তারা রাষ্ট্রের নাগরিকক নন- কাজেই রাষ্ট্রের কোনো প্রটেকশন তারা পান না, তারা মানুষ নন- তাদের কোনো মানবাধিকার নেই। আর হ্যাঁ, খুন হয়ে যাওয়া ‘ব্লগারটি’ নাস্তিক ছিলেন- এই কথাটি একবার মুখ দিয়ে বের করা গেলে, সেটি প্রচারে হেফাজত আর সরকারের সমর্থকরাও একাকার হয়ে যান।'ব্লগার নামধারী নাস্তিকরা দেশের স্থিতিশীলতা নষ্টের চক্রান্তে লিপ্ত, সরকারকে বিব্রত করতে চায়’- নিকট অতীতে কোনো কোনো এমপিকেওতো এমন কথা বলতে শুনেছি।

Waarom enkel 84? Zelfs indien het aantal vermoorde bloggers 8400 is, is het veel belangrijker te bewijzen dat de regering de atheïsten niet helpt. Zelfs als het leven van 84 bloggers Hefajat-e-Islam Bangladesh [en] gelukkig maakt, is het belangrijk dat de regering veilig is [van politieke druk].

Verbazingwekkend! De dode lichamen van de vermoorde bloggers in het mortuarium zijn niets meer dan cijfers. Alle bloggers zijn enkel atheïsten. Ze zijn geen inwoners van het land – dus krijgen ze geen bescherming. Het zijn geen mensen – ze hebben geen mensenrechten. En ja, als je op een of andere manier kan staven dat de vermoorde blogger een atheïst was, blijft iedereen, ook de regering, dit beweren. Enkele parlementsleden hebben in het verleden gesteld dat atheïsten, “in naam van bloggers, de stabiliteit van het land verstoren, ze willen de regering in moeilijkheden brengen.”

Jyotirmoy Barua, een advocaat en activist, schrijft dat bloggers zich moeten verenigen:

রাস্তায় প্রতিবাদ করা ছাড়া আর কোন কাজে ব্লগারদের একাট্টা হওয়ার কোন ঘটনা এপর্যন্ত ঘটেনি। এটাই ব্লগারদের সবচেয়ে বড় দুর্বলতা। একটি সংগঠিত দল বা গোষ্ঠী না হওয়া সত্ত্বেও তারা দল বা গোষ্ঠী হিসেবে টার্গেট।

তাই সংগঠিত হোন- নয়ত বাঁচবেন না। প্ল্যাটফর্ম তৈরি করুন। প্রতিরোধ করতে শিখুন। প্রতিবাদে কাজ হবে না। দেশে আইনের শাসন নেই, তাই চেঁচিয়ে লাভ হবে না।

Tot nu toe hebben de bloggers zich op geen enkel platform kunnen verenigen behalve via demonstraties op straat. Dit is het zwakke punt van bloggers [uit Bangladesh]. Ze vormen geen samenhangende groep. Maar ze worden wel geviseerd als groep.

Dus verenig jullie alstublieft of jullie zullen het niet overleven. Creëer een platform. Leer jezelf te verdedigen. Gewoon protesteren, daar lukt het niet mee. Er is geen rechtsregel in het land – dus luid jammeren zal niet helpen.

Statement claiming responsibility for Niloy's killing sent to media houses from the email ansar.al.islam.bd @gmail. com

verklaring waarin de verantwoordelijkheid opgeëist wordt voor de moord op Niloy en verzonden werd naar media-instellingen. Afkomstig van het e-mailadres ansar.al.islam.bd @gmail. com

Volgens nieuwsartikels [en] heeft Ansar-Al-Islam, de Bengalese sectie van Al-Qaeda in het Indische subcontinent, de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op blogger Niloy en benoemde hem als een vijand van Allah. Getuigen deelden mee dat de aanvallers naar verluidt slogans zoals “Allahu Akbar” scandeerden, terwijl ze zich uit de flat van Niloy terugtrokken.

Een e-mail verzonden naar media-instellingen in Bangladesh luidde naar men zegt:  “God zij geprezen! Soldaten van Ansar-Al-Islam [AQIS, sectie Bangladesh] voerden een operatie uit om een vijand van God en zijn boodschapper om te brengen (vrede zij met hem). Zijn naam is Niloy Chowdhury Neel.”

Ondertussen hield [en] de politie op vrijdag de mufti Izharul Islam Chowdhury aan, de leider van Hefajat-e-Islam, voor een heel andere zaak. Nayeb-e-Amir Izaharul van de radicale groep Hefazat in Chittagong is ook de leider van de Nezame Islamitische Partij, die tegen de onafhankelijkheid van Bangladesh was in 1971. Een van de onderwerpen op de agenda van Hefazat is om de doodstraf op te leggen aan alle atheïsten in Bangladesh, ondanks het feit dat atheïsten dezelfde rechten hebben als andere burgers van Bangladesh.

In mei publiceerde Global Voices een verklaring [en] waarin opgeroepen wordt om de veiligheid van alle Bengalese bloggers te verzekeren en de Bengalese regering gevraagd wordt om de moordenaars voor het gerecht te brengen. Uren na de moord op Niloy publiceerde het Committee to Protect Journalists een verklaring [en] waarin de vraag gesteld wordt die veel bloggers en voorstanders van mensenrechten zich ook afvragen:

Hoeveel bloggers moeten er nog vermoord worden vooraleer de regering van eerste minister Sheikh Hasina op doeltreffende wijze handelt om het geweld en de straffeloosheid een halt toe te roepen?

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.