Terwijl een Amerikaanse staat afstand neemt van de confederale vlag, wordt deze in een Braziliaanse stad nog vol trots gehesen

Descendants of Americans during Confederado feast in Santa Bárbara d'Oeste. Photo by Felipeattilio. CC BY-SA 3.0

Amerikaanse afstammelingen tijdens het Confederado feast in Santa Bárbara d'Oeste. Foto door Felipeattilio. CC BY-SA 3.0

Dit artikel door Bradley Campbell [en – alle links] voor The World verscheen, evenals een gelijknamig radioverslag, oorspronkelijk op PRI.org op 22 juni 2015. Het wordt hier nogmaals gepubliceerd als onderdeel van een overeenkomst tot uitwisseling van content.

Het initiatief om de confederale vlag te verwijderen van het parlementsgebouw van South Carolina won deze week aan kracht. Enkele van de belangrijkste parlementariërs van de staat, waaronder gouverneur Nikki Haley, scharen zich achter de actie.

Tot nu toe hebben meer dan 500.000 mensen de petitie op MoveOn.org getekend. Daarin wordt gevraagd de vlag naar beneden te halen. Maar het zuiden van de Verenigde Staten is niet de enige plek ter wereld waar je de confederale vlag nog kunt zien wapperen.

Ook in Santa Barbara D’Oeste, een Braziliaanse plattelandsgemeente, wordt de vlag vol trots gevoerd.

‘Zo’n 10.000 aanhangers van de geconfedereerden vluchtten na de Amerikaanse burgeroorlog naar Brazilië. Eens per jaar komen hun nazaten bijeen voor een samenzijn met familie’, zegt Asher Levine, correspondent voor Reuters en woonachtig in Sao Paulo. ‘Iedereen doet mee aan allerlei typisch ‘zuidelijke’ activiteiten, zoals square dancing, het eten van gefrituurde kip en biscuits (een soort beschuitbollen), onderwijl luisterend naar liedjes van country-artiest George Strait. Dat soort dingen. En overal is de confederale vlag te zien.’

Als deze mensen naar de confederale vlag kijken, wat zien ze dan?

Levine zegt dat het eerder een etnische zaak is, dan een politieke. Wat hem fascineert is het feit dat deze inwonersgroep zich de afgelopen decennia heeft gemengd met de Braziliaanse bevolking. Het zijn dus een hoop mensen met veel verschillende tinten, niet alleen blanken. ‘Veel van de nazaten van deze geconfedereerden hebben ook Afrikaans bloed’, zegt hij. ‘Op het festival zal je dus donkere mensen met een confederale vlag zien zwaaien.’

Ook Amerikanen bezoeken het festival. Levine sprak met een man die compleet verbaasd was toen hij een jong meisje, staand op een confederale vlag, ‘Amazing Grace’ zag zingen. De vlag is werkelijk overal op het festival aanwezig. Kinderen zwaaien met kleine vlaggetjes en vrouwen dragen jurken gemaakt van de vlag. ‘De symboliek gaat volkomen aan hen voorbij, maar voor ons is het nogal een contrast.’

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.